Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Τούρτα φράουλα

Τούρτα φράουλα. Με φανταστικό αφράτο παντεσπάνι, και μους από φρέσκες φράουλες, χωρίς προσθήκη σοκολάτας. Υπέροχη αρωματική, και εύκολη για να την φτιάξετε όλοι.
Υλικά για στρογγυλό τσέρκι 24 εκ.

Για το παντεσπάνι:
150 γρμ. ζάχαρη
60 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
46 γρμ. κόρν φλάουρ
1 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ, (5 γρμ.)
4 αυγά, (200 γρμ. καθαρό βάρος)
1 βανίλια

Για την μους φράουλας
550 γρμ. πολτό φράουλας*
480 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
1 βανίλια
*Για τον πολτό φράουλας:
240 γρμ. ζάχαρη
400 γρμ. φράουλες
50 γρμ. γλυκόζη
14 γρμ. φύλλα ζελατίνας

Για την γέμιση φράουλας
70 γρμ. πολτό φράουλας
50 γρμ. μαρμελάδα φράουλα

Για το σιρόπι:
150 γρμ. νερό
150 γρμ. ζάχαρη
1 κουτ. σ. σιρόπι φράουλας

Για το γλάσο φράουλας:
100 γρμ. ζάχαρη
100 γρμ. νερό
80 γρμ. σιρόπι φράουλας
40 γρμ. γλυκόζη
4 1/2 γρμ. φύλλα ζελατίνας, (4 φύλλα του σούπερ μάρκετ)

Για το γαρνίρισμα:
σαντιγί
μερικές μικρές φρέσκες φράουλες
Εκτέλεση:

Παντεσπάνι:
  1. Ανακατεύουμε σε ένα λεκανάκι το αλεύρι, το κορν φλάουρ, και το μπέικιν πάουντερ, και τα κοσκινίζουμε όλα μαζί, δύο φορές.
  2. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη για 5-6 λεπτά περίπου, να αφρατέψουν και να ασπρίσει το μίγμα.
  3. Προσθέτουμε το μείγμα αλεύρι, και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ να ενσωματωθούν.
  4. Αδειάζουμε το μείγμα σε τσέρκι 24 εκ. και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160º C. βαθμούς, για 25' λεπτά περίπου.
  5. Δοκιμάζουμε με ένα καλαμάκι να δούμε αν έχει ψηθεί. Το καρφώνουμε στο κέντρο, και πρέπει να βγει στεγνό.
  6. Το αφήνουμε να κρυώσει αρκετά καλά, και το ξεφορμάρουμε. Αν χρειαστεί ισιώνουμε λίγο την επιφάνεια, αν έχει σχηματιστεί βουναλάκι κατά το ψήσιμο.
  7. Το αφήνουμε να σταθεί 2-3 ώρες, και το κόβουμε σε δύο οριζόντιες φέτες 1 εκ. πάχος η κάθε μια, Καλό θα είναι να το έχουμε ψήσει από την προηγούμενη μέρα, για να κόβεται πιο εύκολα.
*Πολτός φράουλας:
  1. Μουσκεύουμε τη ζελατίνα σε κρύο νερό.
  2. Πολτοποιούμε στο μούλτι τις φράουλες, και τις βράζουμε μαζί με την ζάχαρη και τη γλυκόζη για 4-5 λεπτά. Να αρχίσει να δένει ελαφρώς. Ξαφρίζουμε λίγο για να καθαρίσει ο πολτός.
  3. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, και διαλύουμε μέσα την ζελατίνη, αφού πρώτα την στίψουμε καλά.
  4. Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Όχι για πολύ ώρα, για να μην αρχίσει να σφίγγει η ζελατίνη.
Μους φράουλας:
  1. Χτυπάμε τα 480 γρμ. κρύας κρέμα γάλακτος με την βανίλια, σε παχύρρευστη μορφή.
  2. Παίρνουμε 550 γρμ. από τον πολτό φράουλας, και τον βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε σε δυο-τρεις δόσεις την. παχύρρευστη κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ, να ενσωματωθούν καλά.
Σιρόπι:
  1. Βράζουμε για 1 λεπτό από το σημείο βρασμού, το νερό με τη ζάχαρη, και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  2. Προσθέτουμε το σιρόπι φράουλας, ανακατεύουμε, και το αφήνουμε να κρυώσει.
Γέμιση φράουλας
Ανακατεύουμε πολύ καλά τον υπόλοιπο πολτό φράουλας, περίπου 70 γρμ. με την μαρμελάδα.

Γλάσο φράουλας:
  1. Μουσκέυουμε την ζελατίνα σε κρύο νερό.
  2. Βράζουμε για 1 λεπτό το νερό με τη ζάχαρη, προσθέτουμε τη γλυκόζη με το σιρόπι φράουλας, ανακατεύουμε να λιώσει η γλυκόζη, και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  3. Προσθέτουμε την ζελατίνη αφού πρώτα την στίψουμε καλά. Ανακατεύουμε να διαλυθεί, και το αφήνουμε να κρυώσει, ανακατεύοντας πού και που, έως ότου πέσει η θερμοκρασία, ελαφρώς χλιαρό.
  4. Η θερμοκρασία που πρέπει να έχει για να το απλώσουμε στην τούρτα, θα πρέπει είναι περίπου 22-23 βαθμούς.
Ολοκλήρωση:
  1. Κόβουμε τον έναν δίσκο παντεσπάνι με ένα τσέρκι 22 εκ. διάμετρο.
  2. Τοποθετούμε ένα τσέρκι 24 εκ. διάμετρο, και 5,5 - 6 εκ. ύψος επάνω σε ένα δίσκο. Τοποθετούμε μέσα το παντεσπάνι με τα 24 εκ. διάμετρο, και το σιροπιάζουμε.
  3. Απλώνουμε λίγο λιγότερο από την μισή μους φράουλας, (περίπου 1,5 εκ. ύψος μους), και τοποθετούμε το δεύτερο παντεσπάνι με τα 22 εκ.διάμετρο, στο κέντρο. 
  4. Πιέζουμε ελαφρά να κάτσει, ώστε να μην αφήσουμε κενά, και το σιροπιάζουμε.
  5. Απλώνουμε επάνω την γέμιση φράουλας, και γεμίζουμε το τσέρκι μέχρι επάνω με την υπόλοιπη μους φράουλας.
  6. Με μια παλέτα τραβάμε την μους, και την ισιώνουμε σε επίπεδη επιφάνεια. Αφήνουμε 2-3 εκ. κενό για να σταθεί το γλάσο. (Προσοχή, γεμίζουμε το τσέρκι μέχρι επάνω, εάν έχουμε χρησιμοποιήσει τσέρκι έως 6 εκ. ύψος, διαφορετικά με μεγαλύτερο τσέρκι, δεν πρέπει να ξεπεράσουμε τα 2 εκ. ύψος σε μους).
  7. Βάζουμε την τούρτα στην κατάψυξη για 3-4 ώρες να παγώσει καλά.
  8. Αφού έχει παγώσει η τούρτα μας, αδειάζουμε επάνω το γλάσο φράουλας, όσο χρειάζεται, και με μια παλέτα ή σπάτουλα, το απλώνουμε προσεχτικά σε όλη την επιφάνεια. Βοηθάμε λίγο αν θέλουμε, γέρνοντας δεξιά-αριστερά την τούρτα, ώστε να απλώσει μόνο του. Αν χρειαστεί επιπλέον, ρίχνουμε λίγο με ένα κουτάλι, όπου δούμε ότι χρειάζεται. Θέλουμε σχετικά γρήγορες κινήσεις, διότι θα σφίξει το γλάσο επειδή είναι κατεψυγμένη η τούρτα.
  9. Την βάζουμε για 10-15 λεπτά στην κατάψυξη να σφίξει καλά το γλάσο. Κατόπιν καθαρίζουμε το τσέρκι αν έτρεξε γύρω-γύρω γλάσο, και το ζεσταίνουμε ελαφρώς γύρω-γύρω με ένα φλόγιστρο.
  10. Τραβάμε το τσέρκι σιγά-σιγά και σταθερά προς τα πάνω για να το αφαιρέσουμε.
  11. Διακοσμούμε με μερικές ροζέτες σαντιγί, και μερικές μικρές φράουλες. Μπορούμε να την διακοσμίσουμε με ότι μας αρέσει.
  12. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες, ώστε να αποψυχθεί, και να επανέλθει σε κανονική ψύξη.
Tips:
Προαιρετικά εάν θέλουμε με ένα πινελάκι αλείφουμε τις φράουλες με ζελέ επικάλυψης για να κρατηθούν φρέσκες και γυαλιστερές. (βλέπε συνταγή)



3 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Πάνο σε χαιρετώ και ευχαριστούμε για τις συνταγές σου.

    Θα θελα συνδυάσω αυτή την τούρτα με μια άλλη σου τούρτα: http://sintagespanos-zaxaroplastiki.blogspot.com.cy/2013/01/blog-post_13.html

    Ουσιαστικά θέλω να βάλω το παντεσπάνι αυτής της συνταγής, την κρέμα φράουλα αυτής της συνταγής και την κρέμα μπανάνας της πιο πάνω συνταγής.

    Παρόλα αυτά στην εκτέλεση που δίνεις για το παντεσπάνι αυτής της συνταγής αναφέρεις το κακάο ενώ στα υλικά δεν αναφέρεται. Θα θελα να σε ρωτήσω αν τελικά έχει κακάο το παντεσπάνι ή όχι;

    Ευχαριστώ για τον κόπο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Μαρία. Η συνταγή αυτή δεν έχει κακάο, απλά είναι κοινή συνταγή είτε το θέλουμε με κακάο, είτε χωρίς, και απλά έκανα copy για να μην γράφω τα ίδια, και ξέχασα να σβήσω το κακάο στην εκτέλεση.. Σε ευχαριστώ που το ανάφερες, για να το διορθώσω. Είναι υπέροχο παντεσπάνι... Καλή επιτυχία.

      Διαγραφή
  2. Καταπληκτική συνταγή! Ευχαριστούμε πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Print this page

Print Friendly and PDF