Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Πορτοκαλένιο υγρό κέικ

Το πιο πορτοκαλένιο και μυρωδάτο κέικ που φάγατε... ποτέ!! με πολτό από ολόφρεσκα μυρωδάτα πορτοκάλια. Τέλος, από πάνω λουσμένο με μια υπέροχη σάλτσα από φρέσκο πολτό πορτοκάλι. Δεν είναι ένα συνηθισμένο απλό "κέικ πορτοκαλιού", είναι ένα "πορτοκαλένιο κέικ". Ένα υπέρ πορτοκαλένιο κέικ, σε ελαφρώς υγρή μορφή, και με έντονη γεύση και άρωμα του πορτοκαλιού. Και μαζί με τη σάλτσα, σε απογειώνει!!
Υλικά:

Για το κέικ:
400 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρμ. μαργαρίνη βιτάμ,  σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρμ. γάλα φρέσκο
400 γρμ. ζάχαρη
680 γρμ. περίπου πορτοκάλια, λεπτόφλουδα
5 αυγά
2 1/2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλ. σόδα
15 κόκκους κόλιανδρο, όχι παραπάνω
1 βανίλια
ξύσμα από ένα λεμόνι κίτρινο
1 καλή πρέζα αλάτι

Για την σάλτσα πορτοκαλιού:
180 γρμ. πολτό πορτοκαλιού
140 γρμ. ζάχαρη
20 ml. κονιάκ, ή ρούμι
1 βανίλια
20 γρμ. γλυκόζη
1 1/2 κουτ. γλ. κορν φλάουρ
1 ποτηράκι του κρασιού, χυμό πορτοκάλι
Εκτέλεση:

Κέικ:
  1. Διαλέγουμε ώριμα υγιές λεπτόφλουδα ζουμερά, και αρωματικά πορτοκάλια.
  2. Βράζουμε σε αρκετό νερό όλα τα πορτοκάλια ολόκληρα, για 15-20 λεπτά περίπου, να μαλακώσουν λίγο, και να ξεπικρίσουν. 
  3. Εν το μεταξύ, στο γουδί, βάζουμε τους κόκκους κόλιανδρο μα μια κουταλιά ζάχαρη από την συνταγή, και τους τρίβουμε καλά. Αν δεν έχουμε γουδί, το προσπαθούμε με το μούλτι, να τριφτούν καλά.
  4. Αφού βράσουν τα πορτοκάλια, αφαιρούμε μια λεπτή φέτα πάνω και κάτω, και τα κόβουμε στα τέσσερα. Αφαιρούμε τα κουκούτσια, και τα πολτοποιούμε καλά στο μούλτι.
  5. Παίρνουμε 180 γρμ. πολτό, και τον αφήνουμε στην άκρη για τη σάλτσα.
  6. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα την μαργαρίνη, την ζάχαρη, και την ζάχαρη με τον κόλιανδρο, μέχρι να ασπρίσει, και να αφρατέψει. (Το βούτυρο το έχουμε βγάλει 2 ώρες πριν από το ψυγείο).
  7. Χαμηλώνουμε λίγο την ταχύτητα, ανακατεύουμε την σόδα στο πολτό πορτοκαλιού, και τον προσθέτουμε στον κάδο. Κατόπιν το γάλα, την βανίλια, το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι, και ένα-ένα τα αυγά. 
  8. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το πέικιν πάουντερ. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο μίξερ, και προσθέτουμε διαδοχικά το αλεύρι.
  9. Χτυπάμε για λίγο, ίσα ίσα να απορροφηθεί το αλεύρι.  
  10. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190-200 C. βαθμούς. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά δύο μακρόστενες φόρμες για κέικ, και διαμοιράζουμε μέσα το μείγμα. 
  11. Τοποθετούμε τις φόρμες στην μεσαία θέση, και ψήνουμε για 55-60 λεπτά περίπου. Δοκιμάζουμε με ένα καλαμάκι, ή μαχαιράκι, καρφώνοντας στο κέντρο, και να βγαίνει στεγνό. Αν χρειαστεί, στα 40-45 λεπτά, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το κέικ, για να μην πάρει αρκετό χρώμα. Προσοχή, δεν ανοίγουμε ποτέ το φούρνο, πριν περάσουν 35-40 λεπτά, διότι το κέικ θα ξεφουσκώσει.
  12. Αφήνουμε το κέικ για 15 λεπτά να κρυώσει, και κατόπιν το ξεφορμάρουμε προσεχτικά. 
  13. Το τοποθετούμε σε σχάρα, και αφήνουμε να κρυώσει καλά. 
  14. Τοποθετούμε το κέικ σε πιατέλα, και το περιχύνουμε όλο με την σάλτσα πορτοκάλι. Κόβουμε σε φέτες, και σερβίρουμε με λίγη έξτρα σάλτσα πορτοκάλι από πάνω.
Σημείωση:
Το κέικ βγαίνει ελαφρώς σε υγρή μορφή, και μετά από λίγο αφού το βγάλουμε από τον φούρνο, θα κάτσει λίγο. Μην ανησυχείτε, έτσι γίνετε, διότι είναι ο πολτός που το κρατάει υγρό. Δεν είναι όπως τα συνηθισμένα κέικ, που είναι στεγνά, και μένουν στο φούσκωμα.
Σάλτσα πορτοκαλιού:
  1. Βάζουμε τον πολτό με την ζάχαρη και το κονιάκ σε ένα κατσαρολάκι, και βράζουμε για 15-20 λεπτά περίπου, έως ότου να δέσει ελαφρώς η σάλτσα. Προσοχή, δεν θέλουμε να την κάνουμε μαρμελάδα, να είναι αρκετά πιο ρευστή. 
  2. Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο χυμό πορτοκάλι, και το αδειάζουμε στη σάλτσα. Μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά ακόμα να δέση, και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  3. Προσθέτουμε τη γλυκόζη και την βανίλια, ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί, και την αφήνουμε να κρυώσει.
Σημείωση:
  1. Όταν λέμε 680 γρμ. πορτοκάλια, δεν είναι απαραίτητο να είναι ακριβώς. Ζυγίστε 2 μεγάλα, και 1 μικρό, και αν βγουν 20-30 γρμ. πάνω-κάτω, είναι εντάξει.
  2. Βάλτε 480 με 500 γρμ. στο κέικ, και τα υπόλοιπα στη σάλτσα. Άλλωστε για τη σάλτσα, θα χρειαστεί έξτρα στο σερβίρισμα...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF