Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Τάρτα σοκολάτα πραλίνα και καραμελωμένα μήλα

Μια υπέροχη τάρτα με σοκολάτα πραλίνα φουντουκιού, και καραμελωμένα μήλα. Αποτελείται από βάση με δημητριακά ολικής αλέσεως και μέλι, από πάνω μια επίστρωση με πάστα πραλίνα φουντουκιού, καραμελωμένα μήλα, μους με δυο σοκολάτες, (μαύρη, και σοκολάτα πραλίνα φουντουκιού), και τέλος γαρνιρισμένη με καραμελωμένα φουντούκια, σταγόνες σοκολάτας γάλακτος, και σιρόπι καραμέλας. Απλά... Θεϊκή!!!
Υλικά για τσέρκι 24 εκ.:

Για την βάση μπισκότου:
60 γρμ. δημητριακά, κορν φλέικς ολικής αλέσεως προτιμήσεώς σας
150 γρμ. μπισκότα digestive ολικής αλέσεως
70 γρμ. βούτυρο λιωμένο, (πλάκα όχι soft)
1 κουτ. σ. μέλι

*Καραμελωμένα φουντούκια:
180 γρμ. φουντούκια ψημένα
100 γρμ. ζάχαρη
Για την επίστρωση, πάστα πραλίνα φουντουκιού:
60 γρμ. δημητριακά, κορν φλέικς ολικής αλέσεως προτιμήσεώς σας
100 γρμ. κουβερτούρα πραλίνα φουντουκιού, ψιλοκομμένη
1 κουτ. σ. πραλίνα φουντουκιού, (μερέντα) σε θερμοκρασία δωματίου
2 κουτ. σ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
2 κουτ. σ. γάλα ζεστό
80 γρμ. καραμελωμένα φουντούκια, ψιλοτριμμένα*
Για την γέμιση, καραμελωμένα μήλα:
3 μήλα σκληρά
3 κουτ. γλ. χυμό λεμονιού
1/2 κουτ. γλ. κανέλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
3 κουτ. σ. μαύρη ζάχαρη, υγρή
2 κουτ. σ. καλές βούτυρο
1 κουτ. σ. μαύρο ρούμι
Για την μους σοκολάτας:
180 γρμ. ζάχαρη
5 αυγά
200 γρμ. κουβερτούρα με 50%-55% κακάο, ψιλοκομμένη
100 γρμ. κουβερτούρα πραλίνα φουντουκιού
120 γρμ. βούτυρο κομμένο σε κομμάτια, σε θερμοκρασία δωματίου
ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Για το γαρνίρισμα:
σταγόνες σοκολάτας γάλακτος
καραμελωμένα φουντούκια χοντροκομμένα
σιρόπι σοκολάτας
σιρόπι καραμέλας, ή το σιρόπι από τα καραμελωμένα μήλα
Εκτέλεση:

Βάση μπισκότου:
  1. Τρίβουμε καλά στο μούλτι τα δημητριακά με τα μπισκότα, και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
  2. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, και το μέλι, και με ένα κουτάλι τα ανακατεύουμε πολύ-πολύ καλά να ομογενοποιηθούν.
  3. Αδειάζουμε το μείγμα σε φόρμα με αποσπόμενο τσέρκι 24 ε. στρώνουμε, και με ένα κουτάλι, ή ένα ποτήρι, πατάμε καλά το μείγμα να κάτσει επίπεδα σε όλη τη φόρμα.
  4. Τοποθετούμε στο ψυγείο έως ότου το χρησιμοποιήσουμε.
Καραμέλωμα φουντουκιών:
  1. Βάζουμε ένα αντικολητικό τηγάνι στη φωτιά να κάψει καλά, και ρίχνουμε λίγη λίγη την ζάχαρη να λιώνει. Προσοχή μην την κάψουμε, διότι θα πικρίσει. 
  2. Μόλις λιώσει όλη, ρίχνουμε τα φουντούκια, αφού πρώτα τα έχουμε ζεστάνει στο φούρνο μικροκυμάτων. Ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα, να καλυφθούν καλά με την καραμέλα.
  3. Αδειάζουμε αμέσως το μείγμα επάνω σε λαμαρίνα, ή μαρμάρινο πάγκο, που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Τα απλώνουμε λίγο, και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
  4. Κατόπιν, τα σπάμε σε κομμάτια, και τα χοντροκόβουμε στο μούλτι. Αυτά θα τα χρησιμοποιήσουμε για το γαρνίρισμα.
  5. Τα αδειάζουμε σε ένα μπολ, και κρατάμε 80 γρμ. μέσα στο μούλτι, τα οποία τα ψιλοτρίβουμε. Αυτά θα τα χρησιμοποιήσουμε για την επίστρωση πραλίνα φουντουκιού.
Επίστρωση, πάστα πραλίνα φουντουκιού:
  1. Λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρί, ανακατεύουμε καλά, και προσθέτουμε το γάλα ζεστό, και την πραλίνα φουντουκιού. 
  2. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν, και προσθέτουμε τα κορν φλέικς, ελαφρώς θρυμματισμένα με το χέρι, και τα 80 γρμ. ψιλοτριμένα καραμελωμένα φουντούκια. 
  3. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν καλά, και απλώνουμε το μείγμα με ένα κουτάλι, επάνω στο μπισκότο βάσης. 

4. Τοποθετούμε ξανά το μπισκότο στο ψυγείο, έως ότου το χρησιμοποιήσουμε.
 
Καραμέλωμα μήλων:
  1. Καθαρίζουμε τα μήλα, και αφαιρούμε τον πυρήνα. Κατόπιν τα κόβουμε σε μέτριους κύβους.
  2. Σε ένα λεκανάκι ανακατεύουμε τα μήλα, το χυμό λεμονιού, και το ρούμι. 
  3. Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι στη φωτιά, και λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, και την μαύρη ζάχαρη.
  4. Ανακατεύουμε λίγο, και προσθέτουμε τα μήλα. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 6-8 λεπτά περίπου ανακατεύοντας να μαλακώσουν.
  5. Τοποθετούμε τα μήλα σε μια πιατέλα να κρυώσουν, και κρατάμε το σιρόπι για το γαρνίρισμα.
 Φτιάχνουμε την μους σοκολάτας.

Μους σοκολάτας:
  1. Βάζουμε σε μεταλλικό μπολ τα αυγά μαζί με τη ζάχαρη, και τα τοποθετούμε σε μπεν μαρί. Προσοχή, το μπολ δεν πρέπει να ακουμπά στο νερό.
  2. Χτυπάμε τα αυγά δυνατά με ένα σύρμα να αφρατέψουν, και να φτάσουν σε θερμοκρασία περίπου 70-75 βαθμούς, ώστε να αποστειρωθούν. 
  3. Αποσύρουμε από τη μπεν μαρί, και συνεχίζουμε το χτύπημα με το μίξερ χειρός, μέχρι να κρυώσουν, να ασπρίσουν, και να αφράτεψουν αρκετά.
4. Λιώνουμε τις σοκολάτες με το βούτυρο σε μπεν μαρί. Κατεβάζουμε από την μπεν μαρί, ανακατεύουμε καλά, και προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού.
5. Αφήνουμε να πέσει αρκετά η θερμοκρασία, χλιαρή, και αδειάζουμε τις σοκολάτες στο μείγμα των αυγών ανακατεύοντας να ομογενοποιηθούν, με μια μαρίζ απαλά από πάνω προς τα κάτω, για να μην μας ξεφουσκώσει το μείγμα.
Ολοκλήρωση:
1. Στρώνουμε τα καραμελωμένα μήλα επάνω στην επίστρωση, ώστε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια.
2. Αδειάζουμε επάνω την μους σοκολάτας, και την ισιώνουμε. Χτυπάμε ελαφρά τη φόρμα επάνω στον πάγκο, ώστε να κάτσει η μους στα κενά που έχουν αφήσει τα μήλα.
3. Τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο για 2-3 ώρες περίπου, να παγώσει και να σφίξει η μους. Ή για 1 - 1 1/2 ώρα στην κατάψυξη.
4. Αφαιρούμε προσεχτικά το τσέρκι με την βοήθεια ενός καμινέτου, ή με ένα καυτό λεπτό μαχαίρι, που το περνάμε ανάμεσα στην μους και στο τσέρκι.
5. Πασπαλίζουμε στην επιφάνεια κυκλικά γύρω-γύρω στην άκρη, τα χοντροκομμένα φουντούκια, φτιάχνοντας έτσι ένα δαχτυλίδι 2-3 εκ. φάρδος. (Χρησιμοποιούμε ένα ελαφρύ στρογγυλό πλαστικό καπάκι, τοποθετώντας το στο κέντρο, έτσι ώστε να μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα το δαχτυλίδι).
6. Παίρνουμε τις σταγόνες σοκολάτας γάλακτος, και τις πασπαλίζουμε επάνω στο γλυκό, εσωτερικά από τα φουντούκια. Στο ακάλυπτο μέρος την μους.
7. Τέλος, ραντίζουμε ψιλόβροχο, με λίγο σιρόπι σοκολάτας, και με σιρόπι καραμέλας, ή το σιρόπι που μας έμεινε στο τηγάνι από το καραμέλωμα μήλων.
Αν είναι σφιχτό, το αραιώνουμε με μια κουταλιά νερό ανακατεύοντας επάνω σε χαμηλή φωτιά.
Τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο.

Tips:
1. Μπορείτε αντί για μήλα, να βάλετε ροδάκινα, φτιάχνοντάς τα με την ίδια διαδικασία.
2. Επίσης αν έχετε χρόνο και διάθεση, μπορείτε να αντί για βάση μπισκότου δημητριακών, να φτιάξετε μια ωραία ζύμη γλυκιάς τάρτας, και να την ψήσετε. (βλ. συνταγή)
3. Η συνταγή βγάζει 14-16 μερίδες, και δεν είναι υπερβολικό σε βούτυρο, ζάχαρη, και αυγά. Οπότε μπορείτε άφοβα να φάτε ένα κομμάτι, και εσείς που προσέχετε την διατροφή σας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF