Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Σταφιδόψωμα

Υπέροχα αφράτα σταφιδόψωμα, για το κολατσιό μας, για τα παιδιά στο σχολείο, κ.λ.π. Τρώγονται σκέτα, αλλά και με πραλίνα φουντουκιού, με μαρμελάδα, με βούτυρο, κ.λ.π.

Υλικά για 7 ατομικά σταφιδόψωμα:

Για την ζύμη:
330 - 350 ml νερό χλιαρό
600 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 κουτ. γλ. αλάτι
1 1/2 κουτ. γλ ζάχαρη
1 φακελάκι ξηρή μαγιά, (λίγο λιγότερη)
1 κουτ. γλ γλυκάνισο
100 γρμ. σταφίδες ξανθές, ή μαύρες

Για την επικάλυψη:
1 κουτ. σ. ελαιόλαδο
λίγο σουσάμι
Εκτέλεση:

  1. Σ ένα λεκανάκι βάζουμε τα 330 ml χλιαρό νερό, και λιώνουμε πολύ καλά την μαγιά με την ζάχαρη και το αλάτι. (Καλό θα είναι να κρατήσουμε 2 πρέζες μαγιά από το φακελάκι, να μην την βάλουμε όλη)
  2. Το αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ, και προσθέτουμε το αλεύρι και το γλυκάνισο. Ζυμώνουμε πολύ καλά με τον γάντζο, ώστε να έχουμε μια σχετικά σφιχτή ζύμη. Αν χρειαστεί, ρίχνουμε και το υπόλοιπο νερό, 1-2 κουταλιές. 
  3. Αλευρώνουμε ελαφρώς ένα λεκανάκι, και βάζουμε μέσα την ζύμη. Την σκεπάζουμε με μια πετσέτα, και την αφήνουμε για 15 λεπτά να ξεκουραστεί, και να φουσκώσει λίγο. Προτεινόμενο μέρος είναι να προθερμάνουμε στους 50 βαθμούς τον φούρνο μας, να τον κλείσουμε, και να την τοποθετήσουμε μέσα.
  4. Ζυμώνουμε ελαφρά την ζύμη, προσθέτουμε τις σταφίδες, και την ζυμώνουμε πολύ καλά να πάει παντού. 
  5. Την κόβουμε σε 7 ίσα μέρη, και πλάθουμε μακρόστενα μπαστουνάκια. Τα βάζουμε σε λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί, σε απόσταση μεταξύ τους, διότι θα διογκωθούν. 
  6. Με ένα πινελάκι, τα αλείφουμε ελαφρά με το ελαιόλαδο, και πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι. Τα βάζουμε ξανά σε ζεστό φούρνο στους 50 βαθμούς C, και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο. Περίπου 25-30 λεπτά. Δεν τα αφήνουμε να διογκωθούν περισσότερο, διότι θα απλώσουν πολύ.
  7. Τα βγάζουμε από το φούρνο, και τον προθερμαίνουμε στους 200 βαθμούς C. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά, έως ότου πάρουν ένα σκούρο χρυσαφή χρώμα. Τα τοποθετούμε σε σχάρα να κρυώσουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF