Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Βασιλόπιτα με μήλα, κρέμα βαλσάμικο και μπαχαρικά (2016)

Βασιλόπιτα του 2016!! Ακόμα μια πρωτότυπη μοναδική βασιλόπιτα για φέτος, να υποδεχτούμε γλυκά το νέο έτος. Βασιλόπιτα με μήλα, κρέμα βαλσάμικο με μήλο, κάσιους, και μπαχαρικά!! Μοναδικό άρωμα και γεύση, αποκλειστικά από τις SintagesPanos. 
Υλικά: (για στρογγυλό ταψί ή φόρμα, 26-28 εκ. διάμετρο. 16 κομμάτια)
350 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
270 γρμ. ζάχαρη άχνη
150 γρμ. βούτυρο γάλακτος, σε θερμοκρασία δωματίου, (ανάλατο)
100 γρμ. βούτυρο μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου, (ανάλατο)
300 γρμ. μήλα κατά προτίμηση fuji, τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη, (καθαρό βάρος)
150 γρμ. κάσιους ψιλοαλεσμένα στο μούλτι, (ψημένα)
100 γρμ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
2 κουτ. σ. κρέμα βαλσάμικο με μήλο, (εναλλακτικά αν δεν βρείτε, με σύκο)
6 αυγά
2 1/2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλ. κανέλα σκόνη
1/4 κουτ. γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
7-8 *λοβούς κάρδαμο
μια καλή πρέζα αλάτι

Για την διακόσμηση:
άχνη ζάχαρη, κουφετάκια σαβούρα, ή γλάσο ζάχαρης, κ.λ.π.
Εκτέλεση:
  1. Ανακατεύουμε το χυμό πορτοκαλιού με το βαλσάμικο.
  2. Με ένα καλό ανοξείδωτο ή κεραμικό μαχαιράκι, αφαιρούμε την φλούδα και τον πυρήνα από τα μήλα, και τα τρίβουμε στο χοντρό του τρίφτη. Τα βάζουμε αμέσως σε ένα μπολ, για να μην μας μαυρίσουν, και τα περιχύνουμε με το μείγμα χυμών. Τα ανακατεύουμε ελαφρά, και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 1 ώρα. 
  3. Κοσκινίζουμε σε ένα λεκανάκι το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το αλάτι, και το μοσχοκάρυδο. 
  4. Σπάμε τους λοβούς κάρδαμου, και παίρνουμε τα σποράκια από μέσα. Τα κοπανίζουμε πολύ καλά στο γουδί μαζί με 30 γρμ. ζάχαρη άχνη, (από την συνταγή), και τα ανακατεύουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη άχνη. (Αν έχετε μύλο του καφέ, είναι το ιδανικότερο εργαλείο για αυτή την δουλειά).
  5. Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα τα βούτυρα, με την άχνη ζάχαρη μέχρι να φουσκώσουν και να σχηματιστεί μια λευκή αφράτη κρέμα. 
  6. Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά, και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν καλά. 
  7. Σταματάμε το χτύπημα, ρίχνουμε το μισό μείγμα αλεύρι, και ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα για λίγο να απορροφηθεί. 
  8. Προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι, και ανακατεύουμε έως ότου το απορροφήσει καλά.
  9. Σταματάμε το μίξερ, κατεβάζουμε τον κάδο, και προσθέτουμε το μισό μείγμα μήλου ανακατεύοντας πλέον με σπάτουλα μαρίζ, προσθέτοντας και τα κάσιους.
  10. Αφού ενσωματωθούν, προσθέτουμε και το υπόλοιπο μήλο, και ανακατεύουμε πολύ καλά με την μαρίζ να ενσωματωθεί.
  11. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά ένα αντικολλητικό ταψί, ή το στρώνουμε με χαρτί ψησίματος, και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου, στη μεσαία θέση. 
  12. Δοκιμάζουμε με ένα καλαμάκι καρφώνοντας το στο κέντρο, και να βγαίνει στεγνό. Αφήνουμε για μισή ώρα να κρυώσει, και ξεφορμάρουμε. 
  13. Τοποθετούμε την βασιλόπιτα πάνω σε σχάρα, και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. 
  14. Γυρίζουμε ανάποδα την βασιλόπιτα, και με ένα λεπτό μαχαιράκι κάνουμε μια μικρή σχισμή. Καρφόνουμε όρθιο το φλουρί, και πασπαλίζουμε με ελάχιστη ζάχαρη άχνη να χάσουμε τα ίχνη του. 
  15. Την ξαναγυρνάμε κανονικά, και καλύπτουμε την βασιλόπιτα με άχνη ζάχαρη, και την στολίζουμε με κουφετάκια σαβούρα, ή με το γούστο μας. Μπορούμε να φτιάξουμε ένα αρωματικό γλάσο ζάχαρης, να το χρωματίσουμε, και να επικαλύψουμε με αυτό την επιφάνεια της βασιλόπιτας, ή στολίζουμε με ότι άλλο τρόπο θέλουμε.
* Κάρδαμο θέλουμε λοβούς, και όχι έτοιμο τριμμένο από το σούπερ μάρκετ. Σπάμε τους λοβούς, και παίρνουμε από μέσα τα μικρούλια μαύρα σποράκια, και τα αλέθουμε.
Αυτά θα μας δώσουν το άρωμα που θέλουμε.
Το έτοιμο τριμμένο κάρδαμο συνήθως περιέχει και τους λοβούς, αλλά και μέρος από το φυτό. Οπότε δεν μας ικανοποιεί για αυτή τη χρήση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF