Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Τούρτα Lila Pause

Τούρτα Lila Pause, με τραγανές νιφάδες ρυζιού, με σοκολάτα και πραλίνα φουντουκιού για βάση, και αφράτη μους από φρέσκες αρωματικές φράουλες. Τέλος με επικάλυψη γκανάζ σοκολάτας γάλακτος. 
Υλικά για τσέρκι 24 εκ.

Για τη βάση:
130 γρμ. κορν φλέικς νιφάδες ρυζιού, (χωρίς σοκολάτα)
140 γρμ. πραλίνα φουντουκιού
50 γρμ. βούτυρο γάλακτος
50 γρμ. σοκολάτα κουβερτούρα γάλακτος

Για την μους φράουλας:
750 γρμ. φράουλες, καλά γινωμένες, και καθαρισμένες
250 γρμ. τυρί μασκαρπόνε
130 γρμ. ζάχαρη κρυσταλλική
250 γρμ. λευκή κουβερτούρα, τεμαχισμένη
15 γρμ. φύλλα ζελατίνη, (8 φύλλα συσκευασίας σούπερ μάρκετ των 6 φύλων)
300 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά), χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
1 βανίλια

Για την γκανάζ:
300 γρμ. σοκολάτα κουβερτούρα 55-72% κακάο, ψιλοκομμένη
80 γρμ. ζαχαρούχο γάλα
170 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
30 γρμ. γλυκόζη

Για την διακόσμηση:
μερικές φράουλες
ροκανίδια σοκολάτας, κ.λ.π.
Εκτέλεση:

Βάση:

  1. Λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο στο φούρνο μικροκυμάτων, και προσθέτουμε την πραλίνα φουντουκιού. Ανακατεύουμε καλά.
  2. Βάζουμε σε ένα µπολτα κορν φλέικς, και τα σπάμε ελαφρώς με το χέρι. Αδειάζουμε το μίγμα σοκολάτας, και ανακατεύουμε καλά µε ένα κουτάλι.
  3. Σε μια φόρμα με αποσπόμενο τσέρκι, βάζουμε στον πάτο αλουμινόχαρτο, ή αντικολλητικό χαρτί. Αδειάζουμε το μίγμα κορν φλέικς, και στρώνουμε πολύ καλά, πατώντας το με το πίσω μέρος ενός κουταλιού, ή με επίπεδη σπάτουλα.
  4. Τοποθετούμε στο ψυγείο µέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.


Μους φράουλας: 
  1. Μουσκεύουμε σε κρύο νερό την ζελατίνη.
  2. Καθαρίζουμε τις φράουλες, τις χοντροκόβουμε, και τις πολτοποιούμε αρκετά καλά στο μούλτι. Σουρώνουμε πολύ καλά τον πολτό με ένα σουρωτήρι. Θέλει αρκετό ανακάτεμα με ένα κουτάλι, διαφορετικά θα μείνει αρκετός πολτός στο σουρωτήρι.
  3. Βάζουμε το µισό πουρέ και την ζάχαρη σε μια κατσαρόλα, και βράζουμε για ένα λεπτό ανακατεύοντας να λιώσει η ζάχαρη. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, και προσθέτουμε την σοκολάτα. Ανακατεύουμε να λιώσει καλά, και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε και την ζελατίνη, αφού την στραγγίξουμε καλά µε τα χέρια μας, και ανακατεύουμε να διαλυθεί. 
  4. Ρίχνουμε και τον υπόλοιπο πουρέ φράουλας, το τυρί κρέμα και τη βανίλια. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα να ομογενοποιηθούν καλά, και να έχουμε ένα λείο μίγμα. 
  5. Προσθέτουμε σε δυο δόσεις τη σαντιγί, ανακατεύοντας απαλά µε µια σπάτουλα μαρίζ, να ενσωματωθούν. 
  6. Αδειάζουμε τη µους στη φόρμα με το κορν φλέικς, και το τοποθετούμε στην κατάψυξη να παγώσει πολύ καλά, για 4-5 ώρες.
Γκανάζ: 
  1. Βάζουμε σε ένα μπολ την τεμαχισμένη σοκολάτα.
  2. Βάζουμε σε µια κατσαρόλα την κρέµα γάλακτος και το ζαχαρούχο, και αφήνουμε να κάψει καλά ανακατεύοντας χαλαρά, να λιώσει το ζαχαρούχο. Αφαιρούμε από τη φωτιά, και την αδειάζουμε επάνω στη σοκολάτα. 
  3. Ανακατεύουμε καλά µε µια σπάτουλα μαρίζ να ομογενοποιηθεί καλά, και προσθέτουμε την γλυκόζη. Ανακατεύουμε, και αφήνουμε την γκανάζ να πέσει η θερµοκρασία σε 28-29 C. βαθμούς.
Ολοκλήρωση:
  1. Αφαιρούμε το τσέρκι από την τούρτα με την βοήθεια καμινέτου, ή πιστολάκι μαλλιών. Τοποθετούμε επάνω στην τούρτα ένα μεγάλο επίπεδο δίσκο, και γυρνάμε καπάκι. Χωρίς να την αφήσουμε από το χέρι μας, αφαιρούμε με το άλλο χέρι το αλουμινόχαρτο. 
  2. Τοποθετούμε επάνω στη βάση, όπως την έχουμε γυρισμένη την τούρτα, μια σχάρα, και ξαναγυρίζουμε καπάκι, ώστε να σταθεί κανονικά επάνω στη σχάρα. 
  3. Τοποθετούμε τη σχάρα με την τούρτα μέσα σε ένα ταψί, και αδειάζουμε επάνω το γλάσο κυκλικά, ξεκινώντας από το κέντρο προς τα έξω. Προσέχουμε να καλυφθεί οµοιόµορφα όλη η τούρτα, και στα πλαϊνά. 
  4. Με μια παλέτα αφαιρούμε την περιττή γκανάζ, τραβώντας προσεχτικά και απαλά από την μια άκρη στην άλλη. 
  5. Αφήνουμε 5 λεπτά να στραξίξει, και να σταθεροποιηθεί το γλάσο, και με δυο παλέτες την σηκώνουμε, και την τοποθετούμε σε µια πιατέλα σερβιρίσµατος, ή δίσκο. 
  6. Διακοσμούμε με τις φράουλες, και με ότι άλλο θέλουμε, και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες, ώστε να επανέλθει σε ομοιόμορφη κανονική ψύξη.
Αν θέλουμε να την σερβίρουμε άμεσα, την αφήνουμε εκτός ψυγείου λίγη ώρα, να μαλακώσει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF