Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Σταφιδόψωμο γλυκό

Αφράτο μυρωδάτο γλυκό σταφιδόψωμο, με φιλέ αμυγδάλου και σουσάμι. Νηστίσιμο.
Υλικά:
500 γρμ. αλεύρι σκληρό
260 γρμ. νερό
80 γρμ. μέλι
40 γρμ. ζάχαρη
80 γρμ. ελαιόλαδο
1 φακελάκι μαγιά 8 γρμ.
1 κουτ. γλ. αλάτι
1/2 κουτ. γλ. γαρύφαλλο τριμμένο
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
200 γρμ. σταφίδα μαύρη και ξανθιά

Επικάλυψη:
2 κουτ. σ. μέλι
λίγο φιλέ αμυγδάλου
Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μπολ διαλύουμε την μαγιά με 100 γρμ. από το νερό, (χλιαρό 40 βαθμούς), μισή κουταλιά σούπας ζάχαρη, από την συνταγή, και 2-3 κουταλιές αλεύρι, από την συνταγή. Αφήνουμε 10-15 λεπτά να δουλέψει η μαγιά. 
  2. Στον κάδο του μίξερ αδειάζουμε το υπόλοιπο νερό, (χλιαρό 40 βαθμούς) το μέλι, το ελαιόλαδο χλιαρό, (40 βαθμούς), τη ζάχαρη, και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός για 1-2 λεπτά.
  3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα στερεά. Αλεύρι, αλάτι, γαρύφαλλο. 
  4. Βάζουμε στο μίξερ τον γάντζο, και ρίχνουμε στον κάδο και την μαγιά. Ανακατεύουμε μια δυο στροφές, και προσθέτουμε τα στερεά. Ανακατεύουμε σε δυνατή ταχύτητα για 5-6 λεπτά μέχρι η ζύμη να μισοξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ. 
  5. Προσθέτουμε και τις σταφίδες και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν. Θα έχουμε μια ζύμη αρκετά μαλακιά, έτσι θέλουμε να είναι. Μην βάλετε περισσότερο αλεύρι.
  6. Αλευρώνουμε καλά τα χέρια μας, και βάζουμε τη ζύμη σε ένα 24άρι αντικολλητικό ταψάκι ελαφρώς λαδωμένο, ή σε δυο μακρόστενες φόρμες για κέικ μιας χρήσεως, και την στρώνουμε με την παλάμη μας. 
  7. Σκεπάζουμε με μεμβράνη, και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 2 ώρες περίπου, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, σε ζεστό μέρος σκεπασμένη με πετσέτες. Αν την βάλουμε σε φόρμες, η ζύμη θα πρέπει να φτάνει σε ύψος μέχρι την μέση της φόρμας.
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190-200 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου, (ανάλογα αν το κάνουμε σε ένα ταψί, ή σε δυο), μέχρι να πάρει ένα απαλό σκούρο χρώμα
  9. Αφαιρούμε από το φούρνο, και το αφήνουμε 8-10 λεπτά να ανασάνει. Κατόπιν το αφαιρούμε από το ταψάκι, και το βάζουμε πάνω σε μια σχάρα.
  10. Ζεσταίνουμε λίγο το μέλι, και αλείφουμε με ένα πινέλο όλη την επιφάνεια όσο είναι ακόμα ζεστό το ψωμί μας. 
  11. Πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου, και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
  12. Μπορούμε αν δεν θέλουμε μέλι και φιλέ αμυγδάλου, να βρέξουμε με ένα πινελάκι με λίγο νερό την ζύμη, να πασπαλίσουμε από πάνω με αρκετό σουσάμι, και μετά να την ψήσουμε.
  13. Ακόμα να αλείψουμε την επιφάνεια της ζύμης με ελάχιστο ελαιόλαδο, και να πασπαλίσουμε με κρυσταλλική ζάχαρη, και μετά να την ψήσουμε. Θα κάνει μια τραγανή κρούστα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF