Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Τσουρέκι

Αφράτο μαστιχωτό, και μοσχομυρωδάτο Πασχαλινό τσουρέκι.
Υλικά για δυο μέτρια τσουρέκια:

Για τη ζύμη:
600 γρμ. καλό αλεύρι για τσουρέκι
100 γρμ. βούτυρο αγελάδος
40 γρμ. φρέσκο βούτυρο γάλακτος
60 γρμ. γάλα
40 γρμ. νερό
180 γρμ. ζάχαρη
3 αυγά, (150-160 γρμ.)
1 κουτ. γλ. μαχλέπι τριμμένο
1 κουτ. γλ. μαστίχα τριμμένη
25 γρμ. μαγιά μπύρας, νωπή
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1/2 κουτ. γλ. αλάτι

Για την επάλειψη:
1 ασπράδι αυγού
αμύγδαλο φιλέ για γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
1. Ζεσταίνουμε το νερό, (χλιαρό 40 βαθμούς), και διαλύσουμε μέσα τη μαγιά.
2. Λιώνουμε το βούτυρο μαζί με το γάλα, θερμοκρασία 45-50 βαθμούς, όχι παραπάνω για να μην κάψουμε τη μαγιά.
3. Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με τα 3 αυγά να αφρατέψουν λίγο.
4. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύουμε λίγο, και προσθέτουμε το ξύσμα, το αλάτι, το μαχλέπι, την μαστίχα, (την έχουμε τρίψει στο μούλτι, ή στο γουδί μαζί με λίγη ζάχαρη από τη συνταγή), και τέλος την διαλυμένη μαγιά. Ανακατεύουμε, δυο τρεις γυρισιές, και ρίχνουμε όλο το αλεύρι.
4. Αναδεύουμε με τον γάντζο τώρα σε μέτρια ταχύτητα, για 10-15 λεπτά, μέχρι να γίνει μια μαλακή και μαστιχωτή ζύμη.
5. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ ελαφρώς λαδωμένο, την σκεπάζουμε με μία πετσέτα, να μην ακουμπά επάνω στη ζύμη, διότι θα κολλήσει, και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, (35-45 βαθμούς), να φουσκώσει και να διπλασιαστεί. Περίπου 3:30 - 4 ώρες.
6. Παίρνουμε τη ζύμη, και την δουλεύουμε στα χέρια λίγο να ξεφουσκώσει. Την κόβουμε σε 2 ίσα κομμάτια, και το κάθε κομμάτι το κόβουμε στα τρία, και τα πλάθουμε σε μακρόστενα μπαστούνια. (Όχι πολύ μακρυά και λεπτά, για να μην μας βγει μακρύ και λεπτό το τσουρέκι). Προσοχή, αν η ζύμη μας έχει πετύχει, δεν θα χρειάζεται άλλο αλεύρι στο πλάσιμο, διότι θα στεγνώσει πολύ.
7. Ενώνουμε τα τρία μπαστούνια στην μία άκρη, και πλέκουμε μία πλεξίδα. Πιέζουμε να κολλήσουν οι άκρες, και τις γυρνάμε προς τα μέσα, φτιάχνοντας μια όμορφη παχιά πλεξίδα. Αν θέλουμε να βάλουμε κόκκινο αυγό, το βάζουμε τώρα, και όχι μετά. Τοποθετούμε την  ζύμη στη λαμαρίνα του φούρνου, στρωμένη με λαδόκολλα.
8. Φτιάχνουμε και το άλλο κομμάτι ζύμης με τον ίδιο τρόπο, ή κάποιο άλλο σχέδιο. Τα αφήνουμε ξανά σε ζεστό μέρος, (35-45 βαθμούς), να φουσκώσουν, και να διπλασιαστούν. Περίπου 1 - 1:30 ώρα.
9. Χτυπάμε ελαφρώς το ασπράδι, και με ένα πινέλο αλείφουμε καλά όλο το τσουρέκι μας, απαλά και πολύ προσεχτικά να μην το τραυματίσουμε, διότι θα ξεφουσκώσει.
10. Πασπαλίζουμε όλο το τσουρέκι με τα αμύγδαλα φιλέ, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C. για 30'-35' λεπτά περίπου. Θα πάρει ένα ωραίο απαλό καστανό χρώμα.
Tips:
1. Θέλουμε 150-160 γρμ. βάρος αυγών. Αν τα αυγά σας είναι περισσότερο από 160 γρμ. χτυπήστε τα λίγο, και αφαιρέστε το περίσσευμα. Πρέπει να έχουμε την σωστή δοσολογία υγρασίας, ώστε με το αλεύρι να έρθει εκεί που το θέλουμε.
2. Ο κρόκος αυγού στο άλειμμα, παίρνει ένα πιο σκούρο χρώμα κατά το ψήσιμο. Ενώ το ασπράδι ένα πιο απαλό χρώμα, και το προτείνω.
Μπορείτε ακόμα να βάλετε και τα δυο, αφού χτυπήσετε καλά ασπράδι και κρόκο.
Ακόμα να βάλετε τον κρόκο με δυο κουταλιές νερό, ή γάλα. Ότι σας αρέσει, επιλέγετε.
3. Η καλύτερη θέση για να φουσκώσει η ζύμη, είναι ο φούρνος. Ζεστάνετε τον στους 40 βαθμούς, και σβήστε τον. Τοποθετήστε την σχάρα στην κάτω θέση, στρώστε μια πετσέτα, και βάλτε το μπολ με τη ζύμη επάνω. Μετά από 2 ώρες, ξαναζεσταίνεται πάλι λίγο το φούρνο.
4. Βάλτε ένα μικρό ταψάκι με λίγο καυτό νερό κάτω-κάτω στο φούρνο, ώστε να υπάρχει η σχετική υγρασία που χρειάζεται η ζύμη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF