Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Μαρμελάδα φρούτων

Ακόμα μια πετυχημένη συνταγή μαρμελάδας, με διάφορα φρούτα, καρότο, και φρέσκο τζίντζερ. Υπέροχη γεύση και άρωμα. Υπέροχες σπιτικές μαρμελάδες, αγνές, υγιεινές, μοναδικές. 
Υλικά για 1 κλ. περίπου μαρμελάδα:
300 γρμ. αχλάδια κρυστάλλια, (περίπου 3 αχλάδια)
150 γρμ. μάνγκο, ή φρέσκα σύκα, στην εποχή των σύκων
150 γρμ. ακτινίδια, (2 με 3 ακτινίδια)
150 γρμ. φράουλες
150 γρμ. καρότα
100 γρμ. ανανά, (2 φέτες)
2 κουτ. γλ. τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
2 κουτ. γλ. χυμό λεμονιού
700 γρμ. γρμ. ζάχαρη

Σημείωση: Όλα τα φρούτα τα ζυγίζουμε καθαρισμένα.
 Εκτέλεση:
Διαλέγουμε πάντα καλής ποιότητας και υγιείς φρούτα. Καλά γινωμένα, και αρωματικά.
1. Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά όλα τα φρούτα. Στα ακτινίδια βγάζουμε τον λευκό πυρήνα, διότι είναι λίγο ποιο σκληρός, και δεν θα βράσει ομοιόμορφα με τα υπόλοιπα φρούτα.
2. Τρίβουμε τα καρότα στο χοντρό του τρίφτη, και τα ανακατεύουμε με το χυμό λεμονιού να μην μαυρίσουν.
3. Κόβουμε τα φρούτα σε πολύ μικρά κομματάκια, και τα βάζουμε όλα μαζί σε μία μέτρια κατσαρόλα, προσθέτοντας και το τζίντζερ.
4. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, και τοποθετούμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ώσπου να αρχίσει να βράζει. Κατόπιν χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά, και βράζουμε για 15-20 λεπτά, ξαφρίζοντας συνεχώς πολύ καλά. Συνεχίζουμε το βράσιμο ανακατεύοντας τακτικά την κατσαρόλα, για 10 λεπτά περίπου ακόμα. Συνολικά δηλαδή 30 λεπτά περίπου.
5. Πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ καλά τα φρούτα, και συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά, και ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη πάντα κουτάλα, έως ότου δέσει η μαρμελάδα μας. Περίπου 10 λεπτά ακόμα. Κατεβάζουμε την από τη φωτιά, και κάνουμε το τεστ του δεσίματος. Έχουμε βάλει από πριν ένα πιατάκι στην κατάψυξη να παγώνει, και ρίχνουμε ένα κουταλάκι μαρμελάδα μέσα στο παγωμένο πιατάκι. Αφήνουμε 20 δευτερόλεπτα να κρυώσει, και αναποδογυρίζουμε. Αν σταθεί και δεν τρέξει η μαρμελάδα, τότε είναι έτοιμη. Μετά από μισό λεπτό, βλέπουμε την υφή, και την πηκτικότητά της, ανακατεύοντας την λίγο με το κουταλάκι. Αν δεν έχει το επιθυμητό δέσιμο, την ξαναβάζουμε σε μέτρια φωτιά, και βράζουμε για 2-3 λεπτά ακόμα, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσοχή μην την παραδέσετε, διότι κρυώνοντας θα σφίξει αρκετά και ίσως να ζαχαρώσει. Επίσης, από την ώρα που θα την πολτοποιήσετε ανακατεύετε συνεχώς, και μην την αφήσετε από τα μάτια σας ούτε μισό λεπτό, διότι θα σας καεί.
6. Γεμίζουμε αμέσως τα καυτά αποστειρωμένα βάζα με την καυτή μαρμελάδα μέχρι επάνω. Κλείνουμε καλά, και τα τοποθετούμε ανάποδα να κρυώσουν.
Διατηρείται σφραγισμένη και ένα χρόνο σε δροσερό μέρος. Αφότου ανοιχτεί το βάζο, είναι καλύτερα να την διατηρήσουμε στο ψυγείο.
Αποστείρωση βάζων:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 110 βαθμούς. Τοποθετούμε τη σχάρα στη κάτω θέση, και στρώνουμε μια πετσέτα επάνω. Βάζουμε τα βάζα όρθια και ανοιχτά, και τα καπάκια, και τα ψήνουμε για 8-10 λεπτά. Σβήνουμε το φούρνο, και τα βγάζουμε όταν είμαστε έτοιμοι να τα γεμίσουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF