Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Μαρμελάδα πορτοκάλι και μήλο

Δοκιμάστε αυτήν την υπέροχη μαρμελάδα με πορτοκάλι και μήλο, αρωματισμένη με σπόρους κάρδαμο και βανίλια. Πιο τέλεια και αρωματική μαρμελάδα δεν έχετε ξαναφάει. Για όσους αρέσει, μπορούν να προσθέσουν 1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο τζίντζερ. Άλλη γεύση και άρωμα, και πολύ καλό για τον οργανισμό.

Υλικά:
4 μεγάλα πορτοκάλια, ώριμα αρωματικά
τις φλούδες των πορτοκαλιών
1 μέτριο σκληρό κόκκινο μήλο
650 γρμ. ζάχαρη
1 βανίλια
χυμό από μισό κίτρινο λεμόνι
2 λοβούς κάρδαμο
1 κουτ. γλ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο στο ψιλό του τρίφτη, (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
1. Πλένουμε πολύ καλά τα πορτοκάλια, και με το ιδικό εργαλείο, ή με έναν μίνι τρίφτη τυριού, με τα χοντρά δόντια, αφαιρούμε επιφανειακά την φλούδα τους. Θέλουμε να έχουμε λεπτές μακριές λωριδούλες, γιαυτό τραβάμε το εργαλείο, ή τον τρίφτη, αρκετά, και όχι με μικρές κοντές κινήσεις. Δεν πιέζουμε πολύ, για να μην πάρουμε πολύ από το λευκό. Τις ρίχνουμε κατευθείαν σε κατσαρολάκι με 2 κούπες νερό να μην μας μαραθούν.
2. Τις τοποθετούμε στη φωτιά, και τις βράζουμε για 5 λεπτά, από το σημείο βρασμού. Τις σουρώνουμε, και την αφήνουμε στην άκρη.
3. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι, καθαρίζουμε καλά τα πορτοκάλια από την φλούδα, ώστε να αφαιρεθεί όλο το λευκό, και να φανεί η σάρκα.
Κατόπιν τα ανοίγουμε, αφαιρούμε το λευκό πυρήνα και τυχόν κουκούτσια, και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. (Σαν κορόμηλα).
4. Καθαρίζουμε και το μήλο από φλούδα και πυρήνα, και το κόβουμε σε κυβάκια. Τα βάζουμε μαζί με τα πορτοκάλια. Ζυγίζουμε ώστε να έχουμε 800 γρμ. μίγμα ακριβώς. Χωρίς τις φλούδες. Αν δεν φτάνουν, προσθέτουμε λίγο πορτοκάλι ακόμα.
5. Αδειάζουμε τα πορτοκάλια με τα μήλα σε μια κατσαρόλα, και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά να βράσει. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια, από το 1 - 9 στο 7, και βράζουμε για 8-10 λεπτά, ξαφρίζοντας συνεχώς, και προσεχτικά όσο πιο καλά μπορούμε. έτσι αφαιρούμε την πικρίλα, αλλά θα έχουμε και πιο διαυγές, και καθαρή μαρμελάδα.
6. Όταν τελειώσει το ξάφρισμα, και έχουμε καθαρό βράσιμο, κατεβάζουμε από τη φωτιά. Με το ραβδομπλέντερ, ή αν δεν έχουμε, με το εργαλείο που λιώνουμε τις πατάτες για πουρέ, πολτοποιούμε καλά τα πορτοκάλια.
7. Ανοίγουμε τους δυο λοβούς κάρδαμου, και παίρνουμε τα μικρά μαύρα σποράκια που έχει μέσα. Τα κοπανάμε στο γουδί, αν δεν έχουμε, τα τυλίγουμε σε μιαν άκρη από ένα πετσετάκι,  και τα κοπανάμε ελαφρά με το πίσω μέρος από ένα ξύλινο μεγάλο μαχαίρι, ή με τον πλάστη, με ότι έχουμε. Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το πορτοκάλι, και προσθέτουμε τις φλούδες, και το χυμό λεμονιού.
8. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 40 λεπτά περίπου, (δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε την ώρα ακριβώς, διότι είναι ανάλογα με την φωτιά πού έχει η κάθε κουζίνα), ανακατεύοντας τακτικά, και προς το τέλος συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, έως ότου δέση η μαρμελάδα μας.
Δοκιμάζουμε ρίχνοντας λίγη σε ένα κρύο πιατάκι, και σε 15-20 δευτερόλεπτα, να στέκεται, και να είναι σφιχτή, αλλά όχι να καραμελώνει. Προς το τέλος, 2-3 λεπτά πριν την κατεβάσουμε, ρίχνουμε και την βανίλια.
9. Μόλις την κατεβάσουμε από τη φωτιά, την αδειάζουμε σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα, που τα γεμίζουμε μέχρι επάνω. Τα κλείνουμε σφιχτά, και τοποθετούμε τα βάζα ανάποδα, έως ότου κρυώσουν εντελώς.
Διατηρείται για πολλούς μήνες κλεισμένη. Όταν την ανοίξουμε, την διατηρούμε κατά προτίμηση στο ψυγείο.
Η ποσότητα αυτή, φτιάχνει 1 κιλό μαρμελάδα.
Για να αποστειρώσουμε τα βάζα:
Προθερμένουμε τον φούρνο στους 110 βαθμούς. Πλένουμε καλά τα βάζα, στρώνουμε μια πετσέτα επάνω στη σχάρα του φούρνου, και τα τοποθετούμε μαζί με τα καπάκια, επάνω στη πετσέτα. Τα βάζουμε στον αναμμένο φούρνο στους 110 βαθμούς, και τα αφήνουμε για 10 λεπτά.
Τα γεμίζουμε κατευθείαν, όπως είναι από το φούρνο καυτά. Προσοχή, φοράμε γάντια για να μην καούμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF