Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Brownie με crumble αμυγδάλου και σάλτσα σοκολάτας

Σοκολατολατρείες, μια συνταγή για εσάς. Υπέροχο brownie σοκολάτας με επιπλέον σοκολάτα!! Μια επίστρωση με σάλτσα σοκολάτας, κράμπλ αμυγδάλου, κάσιους, και έξτρα σοκολάτα από πάνω. Μια συνταγή μοναδική, πιστέψτε με. Για.. απαιτητικούς της σοκολάτας.
Υλικά για ταψάκι 22x28 εκ. ή 25x30 εκ. 12 κομμάτια:

Για το brownie: 
240 γρμ. σοκολάτα κουβερτούρα 52-55% κακάο τεμαχισμένη
180 γρμ. ζάχαρη άχνη
50 γρμ. βούτυρο γάλακτος
70 γρμ. μαργαρίνη βιτάμ
80 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
10 γρμ. κακάο σκόνη
3 αυγά
1 κουτ. γλ. κοφτό μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας, ή 2 βανίλιες
1/3 κουτ. γλ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο στο ψιλό του τρίφτη
1/3 κουτ. γλ. αλάτι
80 γρμ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη προς ψιλοκομμένη
Για το crumble αμυγδάλου:
95 γρμ. αμυγδαλόσκονη
80 γρμ. αλεύρι
90 γρμ. ζάχαρη καστανή
60 γρμ. βούτυρο γάλακτος παγωμένο
1/5 κουτ. γλ. γαρύφαλλο τριμμένο, ή μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
1/5 κουτ. γλ. αλάτι

Επικάλυψη-γαρνίρισμα:
σάλτσα σοκολάτας, ή έτοιμο σιρόπι σοκολάτας
60 γρμ. ψημένα κάσιους, χοντροκομμένα
Εκτέλεση:

Brownie: 
  1. Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα με το βούτυρο, ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Αφήνουμε να κρυώσει.
  2. Χτυπάμε με το μίξερ τη ζάχαρη, τα αυγά, το τζίντζερ, και τη βανίλια, να αφρατέψουν καλά.
  3. Προσθέτουμε τη σοκολάτα, και ανακατεύουμε λίγο ακόμα. 
  4. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, και το αλάτι, και το προσθέτουμε στο κάδο.
  5. Ανακατεύουμε με σπάτουλα απαλά να ενσωματωθούν. Προσθέτουμε τα καρύδια, και ανακατεύουμε απαλά με τη σπάτουλα. 
  6. Βουτυροκακαόνουμε καλά το ταψάκι, και αδειάζουμε μέσα το μίγμα.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C. βαθμούς, για 18-20 λεπτά. Το δοκιμάζουμε με οδοντογλυφίδα, να έχει κάνει αρκετή κρούστα επάνω, και μέσα να κρατάει ελαφρώς υγρό.
  8. Το αφαιρούμε από το φούρνο, και με ένα μαχαιράκι, ξεκολλάμε τις άκρες γύρω-γύρω. Το αφήνουμε 5 λεπτά να ηρεμήσει.
Crumble:
  1. Ανακατεύουμε καλά αλεύρι, ζάχαρη, αμύγδαλο, αλάτι, και προσθέτουμε το βούτυρο κομματάκια. Με το χέρι τα ανακατεύουμε καλά να γίνει μία πολύ σφιχτή ζύμη, ή οποία θα τρίβει. 
  2. Με τα δάχτυλά μας την τρίβουμε σε χοντρά ψίχουλα, και την απλώνουμε σε λαδόκολλα, ή σιλικόνη. 
  3. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C μέχρι να ροδίσει καλά, περίπου 15 λεπτά. 
Ολοκλήρωση:
  1. Ρίχνουμε βροχιδών αρκετό σιρόπι σοκολάτας επάνω στο brownie, και πασπαλίζουμε από πάνω αρκετό crumble αμυγδάλου, ώστε να καλύψει καλά την επιφάνεια.
    Κατόπιν πασπαλίζουμε με λίγα χοντροκομμένα κάσιους από πάνω.
  2. Γαρνίρουμε με λίγο ακόμα σιρόπι σοκολάτας από πάνω.
  3. Κόβουμε σε κομμάτια, και το σερβίρουμε κατά προτίμηση ζεστό, με επιπλέον σιρόπι σοκολάτας αν θέλουμε, (ή με σιρόπι καραμέλας για όσους αρέσει η καραμέλα, συνδυάζεται υπέροχα), και με λίγη ζάχαρη άχνη. 
  4. Μπορούμε να το συνοδέψουμε με παγωτό, ή φέτες μπανάνας.
Tips:
  1. Μπορούμε να φτιάξουμε μια ωραία σάλτσα σοκολάτας, αρωματισμένη με ουίσκι, και με μερικές σταγόνες ταμπάσκο, για... πιο έντονες σοκολατένιες καυτερές καταστάσεις!!
  2. Εδώ έχω βασική συνταγή για "σιρόπι σοκολάτας". Απλά συμπληρώστε το ουίσκι, και το ταμπάσκο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF