Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Τούρτα καρδιά με μους φράουλα

Άλλη μια τούρτα για τους ερωτευμένους.
Μια αρκετά εύκολη αλλά και εντυπωσιακή τούρτα καρδιά, για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Φτιάξτε την για τον αγαπημένο σας, και... γλυκαθείτε με άρωμα φράουλας. Ενδεικτική φώτο.
Υλικά για τσέρκι καρδιά 16x15 εκ. x 3,5 εκ. ύψος:

Για το παντεσπάνι:
2 αυγά
60 γρμ. ζάχαρη
70 γρμ αλεύρι
25 γρμ. βούτυρο λιωμένο

Για το σιρόπι:
200 γρμ. ζάχαρη
50 γρμ. νερό
50 γρμ. λικέρ φράουλας, ή σιρόπι φράουλας

Για την μους φράουλας:
400 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
300 γρμ. φρέσκες γινομένες φράουλες μεσαίου μεγέθους, κομμένες στη μέση
50 γρμ. ζάχαρη
6 γρμ. φύλλα ζελατίνης

Για το γαρνίρισμα:
μερικές φρέσκες γινωμένες φράουλες

Εκτέλεση:

Παντεσπάνι:
  1. Σε ένα μεταλλικό μπολ ανακατεύουμε με το μίξερ χειρός, τη ζάχαρη με τα αυγά.
  2. Τοποθετούμε το σκεύος πάνω σε μπεν μαρί, και ανακατεύουμε χαλαρά. Θα πρέπει να έρθει σε θερμοκρασία περίπου 50° C.
  3. Αφαιρούμε από την μπεν μαρί, και χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να κρυώσει εντελώς, και να διπλασιαστεί σε όγκο.
  4. Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα, από κάτω προς τα πάνω.
  5. Προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο, και ανακατεύουμε απαλά να μην χάσουμε τον όγκο.
  6. Αδειάζουμε τη ζύμη σε ένα τσέρκι καρδιά 16x15 cm. βουτυρωμένο και αλευρωμένο.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180° C. για 20 λεπτά. Δοκιμάζουμε με οδοντογλυφίδα για το ψήσιμο, θα πρέπει να βγεί καθαρή.
  8. Αφήνουμε να κρυώσει καλά, και το κόβουμε σε 2 ομοιόμορφες φέτες, 1,5 εκ. περίπου ύψος. Αφαιρούμε από τα δύο κομμάτια, 1 εκ. γύρω-γύρω, ώστε να μειώσουμε το μέγεθος, απ' ότι είναι το τσέρκι, για να χωρέσουν οι φράουλες.
Σιρόπι:
  1. Βράζουμε για 2 λεπτά, από το σημείο βρασμού, το νερό με την ζάχαρη. 
  2. Κατεβάζουμε, και προσθέτουμε το λικέρ, ή το σιρόπι φράουλας. Αφήνουμε να κρυώσει.
Μους φράουλας: 
  1. Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνας στο κρύο νερό για να μαλακώσουν.
  2. Καθαρίζουμε τις φράουλες, και τις πολτοποιούμε καλά. Τις βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι με την ζάχαρη άχνη, και τις ζεσταίνουμε αρκετά, όχι να βράσουν.
  3. Στραγγίζουμε τη ζελατίνη καλά, και την ρίχνουμε στον πουρέ φράουλας, και ανακατεύουμε καλά να λιώσει.
  4. Αδειάζουμε τον πουρέ σε ένα μπολ, και τον αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, ανακατεύοντας τακτικά.
  5. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε αρκετά παχύρρευστη μορφή.
  6. Κατόπιν ρίχνουμε το 1/4 της παχύρρευστης κρέμας γάλακτος μέσα στον πουρέ φράουλας, και δουλεύουμε δυνατά με το σύρμα να ομογενοποιηθούν.
  7. Αδειάζουμε το μίγμα αυτό στην υπόλοιπη παχύρρευστη κρέμα γάλακτος, και ενσωματώνουμε καλά με μια σπάτουλα, διπλώνοντας απαλά από κάτω προς τα πάνω.
Ολοκλήρωση:
  1. Τοποθετούμε το κάτω κομμάτι παντεσπάνι μέσα στο τσέρκι, και το σιροπιάζουμε καλά.
  2. Κόβουμε στη μέση τις φράουλες, και τις τοποθετούμε όρθιες κυκλικά γύρω στο τσέρκι, ενδιάμεσα από το παντεσπάνι. Το κομμένο μέρος της φράουλας θα ακουμπά στο τσέρκι.
  3. Αδειάζουμε μέσα την μους φράουλας, και με μια σπάτουλα πιέζουμε να γεμίσουν καλά τα κενά ενδιάμεσα στις φράουλες, ώστε να μην αφήσουμε τρύπες. 
  4. Τοποθετούμε το δεύτερο παντεσπάνι, το πιέζουμε ελαφρώς να κάτσει, και το σιροπιάζουμε.
  5. Τοποθετούμε το γλυκό στην κατάψυξη για 2 ώρες.
  6. Βάζουμε την υπόλοιπη μους σε σακούλα του κορνέ, και την τοποθετούμε στο ψυγείο να παγώνει.
  7. Αφαιρούμε το τσέρκι από το γλυκό, και με την σακούλα του κορνέ φτιάχνουμε ροζέτες με την μους, ώστε να καλύψουμε, και να γαρνίρουμε όλη την επιφάνεια. Γαρνίρουμε και την επιφάνεια με μερικές φράουλες
  8.   Τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο έως ότου σερβίρουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF