Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Spring rolls με φρούτα και σοκολάτα

Άλλη μια υπέροχη συνταγή spring rolls, με γέμιση από μπανάνες, φράουλες, και δυο σοκολάτες!! Αρωματισμένα με πορτοκάλι και ρούμι, ή κονιάκ. Τέλος γαρνιρισμένα με σιρόπι σοκολάτας αρωματισμένο με ουίσκι, και χοντροκομμένα καρύδια, ή αμύγδαλα.
Υλικά για 12 spring rolls:

Για τα spring rolls:
12 φύλλα κρούστας
6 μέτριες μπανάνες, ώριμες
350 γρμ. φράουλες, αρκετά ώριμες
4 κουτ. σ. ζάχαρη καστανή
4 - 5 κουτ. σ. κονιάκ, ή μαύρο ρούμι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι, (προαιρετικά για περισσότερη γεύση)
350 γρμ. κουβερτούρα σοκολάτα 35% κακάο
200 γρμ. λευκή κουβερτούρα Nestle, κομμένη σε κομμάτια
σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Για το γαρνίρισμα:
σιρόπι σοκολάτας*
χοντροκομμένο καρύδι, ή αμύγδαλο

*Για το σιρόπι σοκολάτας:
100 γρμ. κουβερτούρα 35% κακάο
40 γρμ. βούτυρο κομματάκια
40 γρμ. μέλι
1 κουτ. γλ. ουίσκι
Εκτέλεση:

Σιρόπι σοκολάτας:
1.Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα, και την λιώνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων, σιγά-σιγά να μην την κάψουμε, ανακατεύοντας τακτικά.
2. Προσθέτουμε το μέλι, και το βούτυρο, και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν. Τέλος προσθέτουμε και το ουίσκι σταγόνα-σταγόνα, ανακατεύοντας.
Σερβίρεται χλιαρή. Όταν κρυώσει και σφίξει, την ζεσταίνουμε ελαφρώς σε μπεν μαρί, ή προσεχτικά στο φούρνο μικροκυμάτων.

Spring rolls:
1. Ψιλοκόβουμε με ένα μαχαίρι την μαύρη σοκολάτα. Σπάμε σε κομμάτια την λευκή σοκολάτα.
2. Καθαρίζουμε τις μπανάνες, και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες.
3. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις φράουλες σε λεπτές φέτες.
4. Βάζουμε σε ένα μπρίκι τη ζάχαρη, το κονιάκ, και το ξύσμα, και το βάζουμε στη φωτιά ίσα να λιώσει η ζάχαρη, και να γίνει ένα σιρόπι. (Αν είναι για παιδιά, μπορείτε να αντικαταστήστε το αλκοόλ με 4 κουταλιές χυμό μπανάνας, ή φράουλας, και μια κουταλιά μέλι).
5. Ρίχνουμε το μισό σιρόπι στις μπανάνες, και το άλλο μισό στις φράουλες. Ανακατεύουμε απαλά.
6. Διπλώνουμε το φύλλο κρούστας προς τη μέση, τόσο, όσο για να τετραγωνιστεί, και τοποθετούμε την μισή μπανάνα σε φέτες απλωτά και διαγώνια, δηλαδή ξεκινάμε από κάποια γωνία, και όχι από κάποια πλευρά του φύλλου.
7. Από πάνω βάζουμε μια σειρά από φέτες φράουλας. (Υπολογίστε να διαμοιράστε τις φράουλες, σε 12 μέρη).
8. Πασπαλίζουμε απλωτά από πάνω, δυο κουταλιές περίπου μαύρη κουβερτούρα. (Διαμοιράστε και εδώ την σοκολάτα, σε 12 ίσα μέρη, δηλαδή 30 γρμ. περίπου σε κάθε spring roll), και τοποθετούμε από πάνω, και αραιά, τρία κομματάκια λευκή κουβερτούρα.
9. Πιάνουμε τη γωνία την οποία έχουμε ξεκινήσει να βάλουμε την γέμιση, και αρχίζουμε να τυλίγουμε, μέχρι να φτάσουμε στη μέση.
Εκεί διπλώνουμε τις άκρες, προς τα μέσα, (φάκελο) για να μην μας φύγει η γέμιση.
Συνεχίζουμε το τύλιγμα, και αλείφουμε με λίγο νερό, ή λίγο ασπράδι αυγού, στην άκρη του "φακέλου" ώστε να κολλήσει το φύλλο, και να μην ανοίξει στο τηγάνισμα.
Φτιάχνουμε με τον ίδιο τρόπο και τα υπόλοιπα φύλλα.
9. Βάζουμε σε ένα τηγάνι λίγο σπορέλαιο, και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά να κάψει ελαφρώς. Τηγανίζουμε δυο-τρία μαζί σε μέτρια φωτιά, να πάρουν ένα απαλό ομοιόμορφο χρυσαφή χρώμα, γυρνώντας τα απ' όλες τις πλευρές. Κατόπιν τα βάζουμε σε χαρτί κουζίνας να απορροφήσει το λάδι.
10. Σερβίρονται ζεστά, με σιρόπι σοκολάτας και χοντροκομμένο καρύδι ή αμύγδαλο.
Επίσης σερβίρονται καταπληκτικά με κρεμ ανγκλέζ, ή παγωτό.
Μυστικό: 
1) Αν θέλετε ψήστε τα στο φούρνο στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Θα πρέπει όμως να έχουμε βουτυρώσει το φύλλο, όταν ακόμα το έχουμε απλωμένο, και ξανά λίγο εξωτερικά, όταν τα τυλίξουμε.
2) Μπορούμε αφού τα τυλίξουμε, να τα φυλάξουμε στην κατάψυξη για αρκετό καιρό μέσα σε κάποιο τάπερ, ή τυλιγμένα σε μεμβράνη. Και όποτε θέλουμε, τα ξεπαγώνουμε και τα τηγανίζουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF