Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Δίπλες, (τέλειες)

Υπέροχες, καταπληκτικές δίπλες, με μια παραδοσιακή σπιτική μέθοδο παρασκευής. Γίνονται αφράτες, τραγανές, μοναδικές, με απόλυτη επιτυχία. 
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι Αλλατίνη, για όλες τις χρήσεις
7 αυγά χωριστά κρόκοι-ασπράδια
3/4 κουτ. γλ. σόδα
1 πρέζα αλάτι
σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Για το σιρόπι:
350 γρμ. μέλι καλό
180 γρμ. νερό
90 γρμ. ζάχαρη

Για το μέλωμα:
λίγο μέλι καλό
150-200 γρμ. περίπου καρύδια, μέτρια χοντροκομμένα
3/4 κουτ. σ. κανέλα

Εκτέλεση:
1. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα, τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
2. Με ένα μίξερ χειρός, χτυπάμε τους κρόκους πολύ καλά, έως ότου να ασπρίσουν, και να αφρατέψουν.
3. Ρίχνουμε τους κρόκους στην μαρέγκα, χτυπώντας πάντα, και ρίχνουμε και την σόδα. Συνεχίζουμε το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα,  για 10-12 λεπτά.
4. Βάζουμε τον γάντζο στο μίξερ, και προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, έως ότου έχουμε μία απαλή μαλακιά ζύμη, που να μην κολλάει στα χέρια.
(μπορεί να πάρει λίγο λιγότερο, ή λίγο περισσότερο αλεύρι).
5. Βγάζουμε την ζύμη από τον κάδο, και την ζυμώνουμε λίγο με τα χέρια. Την βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
6. Ανοίγουμε την ζύμη πάνω σε πάγκο με κορν φλάουρ, όχι αλεύρι, σε λεπτό φύλλο, όσο πιο λεπτό μπορούμε, τόσο καλύτερα, διότι με το ψήσιμο θα φουσκώσουν. (Με ένα πινέλο, ξεσκονίζουμε καλά το κορν φλάουρ, φεύγει αμέσως, και δεν κολλάει στην ζύμη).
7. Κόβουμε το φύλλο σε λωρίδες, περίπου 6-7 εκ. φάρδος, και 12 εκ. μήκος. Τις σκεπάζουμε αμέσως μια-μια, για να μην μας ξεραθούν.
8. Βάζουμε αρκετό σπορέλαιο σε μια κατσαρόλα, ή μισό-μισό με ελαιόλαδο, και το βάζουμε στη φωτιά να κάψει καλά.
9. Παίρνουμε ένα κομμάτι φύλλο ζύμης, και το τραβάμε λίγο με τα χέρια μας κατά μήκος, να ξεντώσει. Το ρίχνουμε στο λάδι, και το διπλώνουμε με ένα κουτάλι, και ένα πιρούνι, ή με δυο πιρούνια, σε στιλ ρολάκι. Δεν έπεται ότι θα φτιάξουμε τέλεια ρολάκια, όπως μπορούμε, αλλά θέλει γρήγορα, για να μην προλάβει να ψηθεί, και σκληρύνει.
10. Τηγανίζουμε για 1-2 λεπτά, ίσα να πάρει ένα απαλό χρυσαφή χρώμα.
11. Τις βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίζουν, τελειώνοντας έτσι όλα τα φύλλα.
(Πάρα κάτω σας έχω ένα βιντεάκι που βρήκα, το πως τις τυλίγουμε. Είναι μια από τις δυο-τρεις μεθόδους που τυλίγουμε τις δίπλες, ό καθένας τις κάνει όπως του αρέσει. Αν πάλι δεν θέλουμε, ή δεν τα καταφέρνουμε, κόβουμε μικρότερα και λοξά, τα κομμάτια φύλλου, και τα τηγανίζουμε όπως είναι, παίρνοντας από μόνα τους ένα ακανόνιστο σχήμα, ακόμα μπορούμε να τις κάνουμε μαντιλάκια, γίνονται όπως μας αρέσει, το αποτέλεσμα τις γεύσης, θα είναι το ίδιο).

Σιρόπιασμα:
1. Ανακατεύουμε καλά σε ένα λεκανάκι, τα καρύδια με την κανέλα.
2. Βράζουμε για 2-3 λεπτά τα υλικά για το σιρόπι, (αν χρειαστεί ξαφρίζουμε λίγο τον αφρό που δημιουργεί το μέλι).
3. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, στο 4-5 με μάξιμουμ το 9, και βουτάμε καλά μέσα στο σιρόπι μια-μια δίπλα, αν είναι μεγάλες, ή δυο-τρεις αν είναι μικρές, για 5-6 δευτερόλεπτα, δεν θέλουν πολύ. Καυτό σιρόπι, κρύες δίπλες.
4. Τις στρώνουμε σε πιατέλα, και κάθε στρώση, τις ραντίζουμε με μέλι, και πασπαλίζουμε καρύδια. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο στρώση-μέλι-καρύδια, έως ότου τελειώσουμε όλες τις δίπλες.

Δείτε το video


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF