Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Μους σοκολάτα

Μια αφράτη και πεντανόστιμη μους σοκολάτας. Τρώγεται σκέτη σε ποτήρι, ή για να γεμίσουμε τούρτες, και να γαρνίρουμε γλυκά.
Υλικά για 600 γρμ.
320 γρμ. κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε αρκετά παχύρρευστη μορφή
200 γρμ. σοκολάτα κουβερτούρα 55% - 70% κακάο, τεμαχισμένη
50 γρμ. ζάχαρη
2 κρόκους αυγού
2 ασπράδια αυγού
1 κουτ. σ. ουίσκι
2 φύλλα ζελατίνης, (3,5 γρμ. περίπου)
3-4 κουτ. σ. κρέμα γάλακτος αρκετά ζεστή

Για γαρνίρισμα:
σαντιγί
διάφορα φρούτα, κομπόστα, αποξηραμένα, κ.λ.π
ξύσμα σοκολάτας, κ.λ.π.
Εκτέλεση:
1. Μουσκεύουμε την ζελατίνη σε κρύο νερό
2. Βάζουμε σε μεταλλικό σκεύος τους κρόκους και τη ζάχαρη, και τους χτυπάμε να διαλυθούν. Τοποθετούμε σε μπεν μαρί, και χτυπάμε συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να φτάσει το μείγμα τους 70 βαθμούς C.
3. Το αφαιρούμε από την μπεν μαρί, και χτυπάμε με το μίξερ χειρός το χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα, προσθέτοντας και τα ασπράδια μέχρι να γίνει το μείγμα κρεμώδες.
4. Τοποθετούμε ξανά σε μπεν μαρί, χτυπώντας πάντα με το μίξερ χειρός σε μέτρια-δυνατή ταχύτητα, να φτάσει στους 70 βαθμούς θερμοκρασία, και να αφρατέψει. Κατεβάζουμε από την μπεν μαρί, και χτυπάμε λίγο ακόμα να αφρατέψει καλά.
5. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Ζεσταίνουμε 3-4 κουταλιές κρέμα γάλακτος, και διαλύουμε μέσα την ζελατίνη, αφού την στραγγίξουμε καλά. Την προσθέτουμε στη σοκολάτα, και ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθεί.
6. Αφήνουμε τη σοκολάτα να κρυώσει ελαφρώς, και την προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών. Την ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα, και την αφήνουμε να κρυώσει, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
7. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το ουίσκι σε παχύρρευστη μορφή, και την προσθέτουμε σε δυο-τρεις δόσεις στο μείγμα σοκολάτας, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα να ομογενοποιηθεί το μείγμα καλά.
8. Μοιράζουμε τη μους σε ποτήρια, ή μπολάκια, και την βάζουμε στο ψυγείο για να παγώσει και να σφίξει.
9. Γαρνίρουμε με σαντιγί, ξύσμα σοκολάτας, φρούτα, κ.λ.π.
Tips:
1) Αν την θέλουμε για γέμιση τούρτας, κ.λ.π. την αδειάζουμε σε ένα μπολ, και την βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει, και να σφίξει, ή την χρησιμοποιήσουμε αμέσως, και την παγώνουμε κατόπιν. Ανάλογα πως θα την χρησιμοποιήσουμε.
2) Αν έχετε μπισκότα oreo, ή οτιδήποτε άλλα μπισκότα, τρίφτε τα στο μούλτι, προσθέστε λίγο μέλι, ελάχιστο χυμό ή λικέρ, και ανακατέψτε τα καλά. Βάλτε από μία καλή κουταλιά της σούπας σε κάθε μπολ, και στρώστε το. Κατόπιν βάλτε από πάνω μια δυο φέτες μπανάνα, ή φράουλες, κ.λ.π. και γεμίστε το μπολ με τη μους.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF