Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Τάρτα orange fantasy

Ακόμα μια υπέροχη τάρτα, με ζύμη μπριζέ, και τρεις διαφορετικές στρώσεις. Πρώτη στρώση μους βανίλιας, δεύτερη στρώση με ζελέ πορτοκαλιού, και τρίτη στρώση μους πορτοκαλιού. Τέλος γαρνιρισμένη με σαντιγί, φέτες φρέσκου πορτοκαλιού, και φρουί γλασέ. Ένας ακόμα φανταστικός δικός μου συνδυασμός, με κίνητρο, και πάλι με αυτή την υπέροχη φωτογραφία.
Υλικά για μια τάρτα 24 εκ.:

Για τη ζύμη μπριζέ:
140 γρμ. βούτυρο γάλακτος, κρύο από το ψυγείο, (lourpak. adoro, Χωριό κ.λ.π.)
270 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 μέτρια αυγά
35 γρμ. νερό
1 πρέζα αλάτι
1/3 κουτ. γλ. ζάχαρη
ξύσμα από μισό πορτοκάλι

Για την μους βανίλιας:
250 γρμ. κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
70 γρμ. κρέμα γάλακτος
25 γρμ. ζάχαρη άχνη
1 1/2 κουτ. γλ. εσάνς βανίλιας, ή 1 βανίλια
4 γρμ. φύλλα ζελατίνα (2,5 φύλλα. περίπου)

Για το ζελέ πορτοκαλιού:
1 φακελάκι ζελέ πορτοκαλιού, (θα χρειαστούμε 380 γρμ. έτοιμο ζελέ)

Για την μους πορτοκαλιού:
250 γρμ. κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
70 γρμ. κρέμα γάλακτος
15 γρμ. ζάχαρη άχνη
1/2 φάκελο ζελέ πορτοκάλι, σκόνη
ξίσμα από ένα πορτοκάλι
60 γρμ. μαρμελάδα πορτοκάλι, κατά προτίμηση με κομματάκια πορτοκαλιού
λίγες σταγόνες κίτρινο, και κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής, (προαιρετικά)

Για την διακόσμηση:
200 γρμ. σαντιγί
μερικές φέτες πορτοκάλι
λίγα φρουί γλασέ πορτοκάλι, ή γλασαρισμένη φλούδα πορτοκαλιού, ψιλοκομμένη
λίγο ουδέτερο ζελέ, (προαιρετικά)
Εκτέλεση:

Για τη ζύμη μπριζέ:
1. Ζυμώνουμε το βούτυρο, το αλεύρι, τα αυγά, τη ζάχαρη, το αλάτι, το ξύσμα,  και το νερό μέχρι να έχουμε μία ελαστική και λεία ζύμη.
2. Την καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα να ξεκουραστεί.
3. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο 4-5 χιλ. πάχος, και την τοποθετούμε μέσα σε μία φόρμα τάρτας, διαμέτρου 24 εκ. Την απλώνουμε καλά να κάτσει παντού στα τοιχώματα, και κόβουμε το περίσσευμα.
4. Τρυπάμε καλά την επιφάνεια με ένα πιρούνι, και τοποθετούμε επάνω μια μεμβράνη. Την γεμίζουμε με ρύζι ή φασόλια, κ.λ.π.
5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C. για 20-30 λεπτά.
6. Βγάζουμε από το φούρνο και αφαιρούμε τη μεμβράνη με τα όσπρια. Τοποθετούμε για λίγο ακόμα στο φούρνο, ίσα να πάρει ένα απαλό χρώμα. Την αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Μους βανίλιας:
1. Μουσκεύουμε την ζελατίνα σε κρύο νερό.
2. Ζεσταίνουμε καλά τα 70 γρμ. κρέμα γάλακτος, με την ζάχαρη άχνη, και την βανίλια. Ανακατεύουμε να διαλυθούν, και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε την ζελατίνη, αφού την στίψουμε καλά. και ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά. Την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
3. Αφού κρυώσει, την προσθέτουμε στην παχύρρευστη κρέμα γάλακτος διαδοχικά, και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ να ενσωματωθούν καλά.

Ζελέ πορτοκαλιού:
1. Φτιάχνουμε το ζελέ σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, και παίρνουμε 350-380 γρμ. από το έτοιμο ζελέ.
2. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Μους πορτοκαλιού:
1. Ζεσταίνουμε καλά τα 70 γρμ. κρέμα γάλακτος, με την ζάχαρη άχνη, και την σκόνη ζελέ πορτοκάλι, και ανακατεύουμε να διαλυθούν καλά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, και προσθέτουμε την μαρμελάδα. Ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά, και προσθέτουμε το χρώμα, αν επιθυμούμε.
Την αφήνουμε να πέσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
2.  Αφού κρυώσει, την προσθέτουμε στην παχύρρευστη κρέμα γάλακτος διαδοχικά, και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ να ενσωματωθούν καλά.

Ολοκλήρωση:
1. Τοποθετούμε την τάρτα μας σε δίσκο, ή ταρτιέρα, και αδειάζουμε μέσα την μους βανίλιας. Την ισιώνουμε, και την βάζουμε στην κατάψυξη για 1 ώρα περίπου, έως ότου σφίξει καλά η κρέμα.
2. Αδειάζουμε επάνω στην μους βανίλιας το κρύο ζελέ, και το βάζουμε στην κατάψυξη να σφίξει το ζελέ, και να σταθεροποιηθεί.
3. Απλώνουμε επάνω στο ζελέ την κρέμα πορτοκαλιού, και τοποθετούμε στην κατάψυξη για λίγη ώρα, να σταθεροποιηθεί και η κρέμα.
4. Βάζουμε τη σαντιγί στη σακούλα του κορνέ, και φτιάχνουμε κυκλικά μια σειρά από μέτριες ροζέτες, κολλητά την μια με την άλλη, και μερικές λίγο μεγαλύτερες, προς το κέντρο διαδοχικά.
4. Γαρνίρουμε τις εσωτερικές ροζέτες σαντιγί, με μια φέτα πορτοκάλι, βουτηγμένη σε ουδέτερο ζελέ, για να διατηρηθούν φρέσκες, και να μην μας ξεραθούν στο ψυγείο, και πασπαλίζουμε επάνω στην κρέμα λίγα φρουί γλασέ, ή ψιλοκομμένες γλασαρισμένες φλούδες πορτοκαλιού.
5. Τοποθετούμε αν χρειαστεί για λίγο στο ψυγείο. Κόβουμε σε μερίδες, και σερβίρουμε.
Διατηρείται στο ψυγείο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF