Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Τάρτα oreo με κρέμα βανίλια, και κερασάκια

Δοκιμάστε αυτήν την υπέροχη δροσερή τάρτα με μπισκότα oreo, αφράτη κρέμα βανίλιας, και με επικάλυψη από σάλτσα με ολόκληρα κερασάκια, και σαντιγί.
Υλικά: για φόρμα με αποσπόμενο τσέρκι 24 εκ.

Για την τάρτα oreo:
350 γρμ. μπισκότα oreo με γέμιση κρέμα σοκολάτα, τριμμένα σκόνη
80 γρμ. βούτυρο βιτάμ, λιωμένο
2 κουτ. σ. γάλα

Για την κρέμα βανίλια:
400 γρμ. γάλα πλήρες
200 γρμ. κρέμα γάλακτος
1 βανίλια φασόλι
5 κρόκους
120 γρμ. ζάχαρη
50 γρμ. κόρν φλάουρ
30 γρμ. αλεύρι
2  φύλλα ζελατίνας (3,5 γρμ. περίπου)
300 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή

Για την σάλτσα  κερασάκια:
400 γρμ. κόκκινα γλυκά και σφιχτά κεράσια
100 γρμ. ζάχαρη
15 γρμ. κορν φλάουρ
2 κουτ. σ. χυμό λεμονιού
1 βανίλια
2 κουτ. σ. λικέρ μαρασκίνο
1 φύλλο ζελατίνα (1,6 γρμ.)

Για γαρνίρισμα:
200 γρμ. σαντιγί
λίγες σταγόνες κουβερτούρα
Εκτέλεση:

Τάρτα oreo:
1. Τρίβουμε στο μούλτι τα μπισκότα, και τα ανακατεύουμε καλά με το λιωμένο βούτυρο, και το γάλα.
2. Τα αδειάζουμε σε μία φόρμα με αποσπόμενο τσέρκι 24 εκ. Με ένα κουτάλι τα στρώνουμε και το πατάμε σε όλη τη φόρμα, καλύπτοντας και τα τοιχώματα της φόρμας, σχεδόν 3 - 3,5 εκ. ύψος. (Ένα ποτήρι τύπου σωλήνα, θα μας βοηθήσει πολύ να το απλώσουμε, και να το πατήσουμε καλά.)
3. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς, για 4 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Κρέμα βανίλια:
1. Μουκεύουμε σε κρύο νερό την ζελατίνα.
2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, και την κρέμα γάλακτος. Σχίζουμε το φασολάκι βανίλιας κάθετα στη μέση, και βάζουμε τους σπόρους, και το φασολάκι μέσα στην κατσαρόλα με το γάλα, και τα τοποθετούμε στη φωτιά.
3. Χτυπάμε με το σύρμα τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, το αλεύρι, και τους κρόκους.
4. Πριν βράσει το γάλα ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών, ανακατεύουμε γρήγορα με το σύρμα, και το αδειάζουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
5. Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει κατεβάζουμε από τη φωτιά, και αφαιρούμε το φασολάκι βανίλιας.
6. Προσθέτουμε την ζελατίνα στυμμένη καλά, και ανακατεύουμε να λιώσει.
7. Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα καθαρό μπολ, και σκεπάζουμε με μεμβράνη, ώστε να εφάπτει στην επιφάνεια της κρέμας για να μην πιάσει κρούστα.
8. Όταν η κρέμα κρυώσει, (όχι παγωμένη) την ανακατεύουμε λίγο με το σύρμα να μαλακώσει, και προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος διαδοχικά, ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ, να ενσωματωθούν καλά, και να γίνει μια αφράτη κρέμα.

Σάλτσα κερασάκια:
1. Μουσκεύουμε σε κρύο νερό τη ζελατίνα.
2. Πλένουμε πολύ καλά τα κεράσια, και αφαιρούμε το κοτσάνι.
3. Με το ιδικό εργαλείο, (αν έχουμε), ή με ένα τσιμπιδάκι, αφαιρούμε τα κουκούτσια. Προσέχουμε να μην τα λιώσουμε, και τα καθαρίζουμε πάντα επάνω από την κατσαρόλα, ώστε να μην χάνουμε το χυμό που βγαίνει.
4. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, την βανίλια, και το χυμό λεμονιού, και σιγοβράζουμε το μείγμα ανακατεύοντας ελαφρά να μην λιώσουν, ώσπου να δέσει το σιρόπι και να γίνει σάλτσα, περίπου 20 λεπτά.
5. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, και προσθέτουμε την ζελατίνη, αφού την στίψουμε καλά, και το λικέρ μαρασκίνο.
6. Ανακατεύουμε απαλά να διαλυθεί η ζελατίνη, και αφήνουμε να κρυώσουν.
Σημείωση: Η ζάχαρη μπορεί να αυξηθεί, αν τα κεράσια δεν είναι πολύ γλυκά.
Ολοκλήρωση:
1. Αδειάζουμε την κρέμα βανίλια επάνω στη τάρτα oreo, και την ισιώνουμε σε λεία επιφάνεια.
2. Την τοποθετούμε στη κατάψυξη για 1/2 ώρα έως 3/4 να παγώσει.
3. Βάζουμε τη σαντιγί στη σακούλα του κορνέ, και φτιάχνουμε κυκλικά μια σειρά από μέτριες ροζέτες, κολλητά την μια με την άλλη.
4. Αδειάζουμε επάνω στη κρέμα τα κερασάκια, και τα απλώνουμε προσεχτικά σε όλη την επιφάνεια.
(Εάν είναι πολλά, κρατάμε λίγα)
5. Πασπαλίζουμε επάνω στις ροζέτες σαντιγί, λίγες σταγόνες κουβερτούρα.
6. Τοποθετούμε στο ψυγείο να παγώσει, και να σφίξει η σάλτσα.
7. Αφαιρούμε προσεχτικά το τσέρκι, και σερβίρουμε κόβοντας σε μερίδες.

Tips:
1. Εκτός από μπισκότα, μπορείτε να φτιάξετε και μια σοκολατένια τάρτα με ζύμη.
2. Αν δούμε ότι στο ψήσιμο φουσκώνει υπερβολικά το μπισκότο, ή παραμορφώνεται, το αφαιρούμε αμέσως από το φούρνο, το τρυπάμε λίγο με ένα πιρούνι, και τοποθετούμε επάνω του ένα μικρό στρογγυλό ταψάκι να χωράει μέσα στη φόρμα, με λίγο βάρος επάνω, ώστε να κάτσει το μπισκότο μας όσο είναι ακόμα ζεστό.


2 σχόλια:

  1. Κεράσια και κρέμα βανίλιας και oreo; Νομίζω ότι πρέπει να φτιάξω αυτή την τάρτα αμέσως!! Φαίνεται υπέροχη, μπράβο!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Print this page

Print Friendly and PDF