Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Μηλόπιτες ατομικές

Φανταστικά ατομικά μηλοπιτάκια. Εύκολα, χωρίς να ανοίγουμε φύλλο, με έτοιμη σφολιάτα. Μοσχομυρωδάτα, με υπέροχη μοναδική αρωματική γέμιση. Αγνά υλικά, και δεν κοστίζουν τίποτα!!
Υλικά για 12 ατομικές μηλόπιτες:

Για την ζύμη:
1 πακέτο ζύμη σφολιάτας, (2 φύλλα), ή σφολιάτα βουτύρου, ή φρέσκια σφολιάτα Κανάκι

Για την γέμιση:
350 γρμ. μήλα, καθαρό βάρος καθαρισμένα, Red delicious, (ή κάποιο άλλο σκληρό μήλο κόκκινο αρεσκείας σας), κομμένα σε πολύ μικρά κυβάκια
200 γρμ. καστανή ζάχαρη
1 κουτ. σ. κανέλα
1/3 κουτ. γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/2 κουτ. γλ. τζίντζερ (πιπερόριζα) τριμμένη στον τρίφτη
1 1/2 κουτ. σ. χυμό λεμονιού
1 κουτ. σ. βούτυρο γάλακτος, Χωριό, ή Κερκύρας
Για το δέσιμο της γέμισης:
4 κουτ. σ. νερό
1 κουτ. γλ. γεμάτο, κορν φλάουρ

Για την επάλειψη:
1 αυγό χτυπημένο καλά
1 κουτ. γλ. ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση:

Γέμιση:
1. Καθαρίζουμε καλά τα μήλα και τα κόβουμε σε πολύ μικρά κυβάκια. Τα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι, και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά.
2. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός το βούτυρο, και ανακατεύουμε. Τα βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15 λεπτά περίπου, να πιουν και τα υγρά, ανακατεύοντας που και που να μην κολλήσουν.
3. Σε ένα ποτηράκι βάζουμε το νερό, και διαλύουμε το κορν φλάουρ. Το αδειάζουμε στα μήλα, και ανακατεύουμε. Το αφήνουμε να βράσει για 2-3 λεπτά να δέση η σάλτσα, και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
4. Προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε να λιώσει, και το αφήνουμε να κρυώσει.
Ολοκλήρωση:
1. Απλώνουμε τα φύλα μας σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο.
2. Κόβουμε το κάθε φύλλο στα τρία, κατά μήκος, και μετά στα τέσσερα, κατά πλάτος. Ώστε να έχουμε 12 ομοιόμορφα κομμάτια, 10X10 εκ. Συνολικά 24 κομμάτια.
3. Σε 2 ταψιά ή λαμαρίνα που έχουμε στρώσει με χαρτί ψησίματος, τοποθετούμε 6 κομμάτια φύλλα σε κάθε ταψί. Συνολικά 12 φύλλα, και βουτυρώνουμε το κάθε φύλλο, ελαφρώς.
4. Βάζουμε από μια καλή κουταλιά σούπας, (ίσως και λίγο ακόμα) από την γέμιση, στο κέντρο σε κάθε φύλλο που έχουμε στο ταψί..
5. Τοποθετούμε από πάνω ένα κομμάτι φύλλο.
6. Πατάμε καλά-καλά τις άκρες να κολλήσουν μεταξύ τους τα φύλλα, και πατάμε μετά ελαφρά με την παλάμη μας, επάνω στη γέμιση, ώστε να κάτσει ομοιόμορφα, επίπεδα.
7. Με ένα πολύ κοφτερό μαχαιράκι, κόβουμε το φύλλο σε κάθε μηλόπιτα, κάνοντας 4 χαρακιές, σε μήκος όσο κρατά η γέμιση περίπου. (Μόνο το πάνω φύλλο).
8. Χτυπάμε καλά το αυγό με τη ζάχαρη άχνη, και με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια σε κάθε μηλόπιτα.
9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C., για 18-20 λεπτά περίπου, να πάρουν ένα σκούρο χρυσαφή χρώμα. Σερβίρονται κατά προτίμηση ζεστά.
Αν θέλετε στο σερβίρισμα, πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη άχνη από επάνω, ή αλείφετε με λίγο ζεστό μέλη, και πασπαλίζετε με ψιλοκομμένα καρύδια.

Tips:
1. Μπορούμε αν θέλουμε, στη γέμιση να προσθέσουμε λίγες ξανθές σταφίδες, και λίγα καρύδια χοντροκομμένα.
2. Μπορούμε επίσης για να αποφύγουμε το κόψιμο της σφολιάτας σε κομμάτια, να χρησιμοποιήσουμε έτοιμα σφολιατάκια τετράγωνα, ή στρογγυλά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF