Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Διπλή μπουγάτσα κρέμα-σοκολάτα, Panos

Πιο τέλεια διπλή μπουγάτσα σοκολάτας, δεν θα βρείτε πουθενά. Με κρέμα βανίλιας, και κρέμα σοκολάτας, υπέροχη, φανταστική, μοναδική μπουγάτσα σοκολάτας.  Η φώτο είναι ενδεικτική.
Υλικά:
1 κιλό φύλλο κρούστας
200 γρμ. βούτυρο λιωμένο

Για την κρέμα βανίλιας:
1200 γρμ. γάλα φρέσκο, πλήρες
75 γρμ. βούτυρο
135 γρμ. σιμιγδάλι ψιλό
180 γρμ. ζάχαρη
2 αυγά ολόκληρα
3 κρόκους
1 φασολάκι βανίλια
1 πρέζα αλάτι

Για την κρέμα σοκολάτας:
μισή δόση από την κρέμα βαίλιας
170 γρμ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη

Για το γαρνίρισμα:
ζάχαρη άχνη, και ξύσμα σοκολάτας
ή σιρόπι σοκολάτας

Εκτέλεση:
1. Σχίζουμε την βανίλια και ρίχνουμε τα σποράκια και το φασολάκι στο γάλα. Το βάζουμε στη φωτιά, και το βράζουμε.
2. Σε ένα αντηκολλητικό τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο, και σοτάρουμε το σιμιγδάλι για ένα λεπτό ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα.
3. Ρίχνουμε το ζεστό γάλα ανακατεύοντας ζωηρά και κατόπιν τη ζάχαρη.
Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας, ώσπου να πήξει καλά η κρέμα.
4. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το φασολάκι βανίλιας, και αφήνουμε την κρέμα, να πέσει λίγο η θερμοκρασία, ανακατεύοντας που και που, για να μην πιάσει κρούστα.
5. Χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά με τους κρόκους, και τα ρίχνουμε στη κρέμα, ανακατεύοντας πολύ καλά να ομογενοποιηθούν, αλλά και να μην μας ψηθούν οι κρόκοι.
6. Χωρίζουμε την κρέμα σε δύο ίσα μέρη.
7. Στο ένα μέρος βάζουμε μια μεμβράνη να εφάπτει επάνω στην κρέμα, για να μην πιάσει κρούστα, και την αφήνουμε στην άκρη.
8. Στην άλλη μισή κρέμα, ρίχνουμε τα 170 γρμ. ψιλοκομμένη σοκολάτα, και ανακατεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά να λιώσει η σοκολάτα. Την σκεπάζουμε με μεμβράνη όπως και την άλλη κρέμα, και την αφήνουμε στην άκρη.
9. Σε ένα βουτυρωμένο ταψί στρώνουμε τρία φύλλα καλά βουτυρωμένα ένα-ένα.
10. Παίρνουμε ένα-ένα φύλλο και το μαζεύουμε σε μικρές σούρες κατά μήκος, και το τοποθετούμε στο ταψί ελαφρώς πλαγιαστά, το ένα δίπλα στο άλλο. (Δηλαδή όχι κατακόρυφα οι σούρες, λίγο πλαγιαστές, ώστε να μην έχουμε υπερβολικό ύψος). Αφού καλύψουμε έτσι το ταψί, τα βουτυρώνουμε καλά με ένα πινέλο, και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά περίπου, να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα.
11. Αφαιρούμε από το φούρνο, αφήνουμε 2-3 λεπτά να ανασάνουν, και αδειάζουμε την κρέμα σοκολάτας επάνω στα φύλλα, και την απλώνουμε με σπάτουλα, να κάτσει μέσα στα φύλλα. Χτυπάμε μια-δυο φορές το ταψί μας στο πάγκο να κάτσει η κρέμα.
12. Τοποθετούμε επάνω 3-4 φύλλα βουτυρώνοντας, ένα-ένα, και αδειάζουμε επάνω την κρέμα βανίλιας.
13. Σκεπάζουμε με άλλα 4-5 φύλλα βουτυρώνοντας ένα-ένα.
14. Το βάζουμε στην κατάψυξη για 15 λεπτά να παγώσει το φύλλο, και με ένα κοφτερό μαχαιράκι, χαράζουμε το φύλλο μέχρι κάτω, σε μερίδες.
15. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190-200 C. βαθμούς στη μεσαία σχάρα, ώσπου να ροδίσουν καλά τα φύλλα, για 35' περίπου.
16. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη και ξύσμα σοκολάτας, ή με σιρόπι σοκολάτας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF