Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Σοκολατένιες κούπες έκπληξη!!

Μια σοκολατένια κούπα έκπληξη!! Που μέσα της κρύβει γέμιση από μους φράουλας, και σάλτσα φράουλας, με κομμάτια από φρέσκες φράουλες, και τέλος σκεπασμένο με σοκολάτα, και γαρνιρισμένο με φρέσκες φράουλες. Η έκπληξη δεν τελειώνει εδώ... φτιάξτε τις με διάφορες γεμίσεις, όπως κερασάκια μαρασκίνο, βατόμουρα, αποξηραμένα μαλακά δαμάσκηνα, μους καραμέλας, κ.λ.π.. Και αν θέλετε μια πιο... σοκολατένια απόλαυση, με μους σοκολάτας!! Μια μοναδική, δικιά μου συνταγή, αποκλειστικά για το SintagesPanos.
Υλικά για 15 σοκολατένιες κούπες:

Για τις σοκολατένιες κούπες:
15 χαρτάκια για μάφινς, ή φορμάκια σιλικόνης για μάφινς
400 - 500 γρμ. κουβερτούρα 55% κακάο
1/4 κουτ. γλ. σκόνη κανέλα, ή 1 κουτ. σ ουίσκι
1 πρέζα καυτερό τσίλι (προαιρετικά)

Για την 1η γέμιση, μους φράουλας:
110 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε αρκετά παχύρρευστη μορφή
80 γρμ. λευκή κουβερτούρα τεμαχισμένη
50 γρμ. φρέσκες γινωμένες φράουλες, (καθαρισμένες)
10 γρμ. ζάχαρη κρυσταλλική
10 γρμ. ζάχαρη άχνη
1 βανίλια
1 φύλλο ζελατίνα (1,6 γρμ.)

Για την 2η γέμιση, σάλτσα φράουλας:
200 γρμ. φρέσκες γινωμένες φράουλες, (καθαρισμένες)
30 γρμ. ζάχαρη
20 γρμ. γλυκόζη
1 φύλλο ζελατίνα (1,6 γρμ.)

Για το γαρνίρισμα:
Μερικές μικρές φρέσκες φράουλες
Εκτέλεση:

Σοκολατένια κούπα:
1. Αν χρησιμοποιήσουμε χαρτάκια για μάφινς, τα τοποθετούμε σε μια φόρμα για μάφινς, με θήκες.
2. Σε μπεν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα, προσθέτουμε την κανέλα, ή το ουίσκι, και το τσίλι, και ανακατεύουμε καλά. Την κρατάμε σε θερμοκρασία 35 βαθμούς περίπου.
3. Ρίχνουμε περίπου 1 1/2 κουταλιά της σούπας στο χαρτάκι, ή στη φόρμα, και με ένα μικρό πινέλο ανεβάζουμε τη σοκολάτα στα τοιχώματα, έτσι ώστε να επικαλύψουμε καλά με σοκολάτα τις πλευρές της φόρμας. Θα χρειαστεί να επαναλάβουμε δύο, ή και τρεις φορές για να πάρει ένα σχετικά παχύ στρώμα σοκολάτας.
4. Τα βάζουμε στο ψυγείο για να στεγνώσει η σοκολάτα γρήγορα, και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία.
Φόρμες σιλικόνης
Αν χρησιμοποιήσουμε φορμάκια σιλικόνης, ρίχνουμε 1 1/2 κουτ. σοκολάτα μέσα, και γυρνάμε αργά, αργά το φορμάκι γύρω-γύρω, ώστε να καλυφθεί όλο το εσωτερικό του με σοκολάτα.
Μυστικό.
(Φορέστε ένα πλαστικό ιατρικό γάντι, και αφού αρχίσει να σφίγγει η σοκολάτα, πριν τις βάλετε στο ψυγείο, λειαίνεται με το δάχτυλο εσωτερικά την επιφάνεια της σοκολάτας, για πιο φινετσάτες κούπες).
5. Φτιάχνουμε και τις  φόρμες, και τις τοποθετούμε στο ψυγείο 10 λεπτά να σφίξει η σοκολάτα, για να προχωρήσουμε στη γέμιση.
1η γέμιση, μους φράουλας:
1. Μουσκεύουμε την ζελατίνα σε κρύο νερό.
2. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τα 10 γρμ. ζάχαρη άχνη, και την βανίλια, σε αρκετά παχύρρευστη μορφή. Την βάζουμε στο ψυγείο έως ότου την χρησιμοποιήσουμε.
3. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις φράουλες στα τέσσερα, και τις βάζουμε στο μπλέντερ. Τους δίνουμε μια-δυο γυρισιές το πολύ, όχι να τις πολτοποιήσουμε.
4. Τις βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι με τα 10 γρμ. κρυσταλλικής ζάχαρης, και τοποθετούμε στη φωτιά να πάρουν μία βράση για ένα λεπτό. (Αν χρειαστεί ξαφρίζουμε λίγο).
5. Αποσύρουμε από την φωτιά, και ρίχνουμε την τεμαχισμένη σοκολάτα, και την ζελατίνα, αφού την στραγγίξουμε πρώτα καλά.
6. Ανακατεύουμε καλά να λιώσει η σοκολάτα. Αφήνουμε να κρυώσει, χλιαρή, και προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος διαδοχικά, ανακατεύοντας απαλά με μία σπάτουλα να ενσωματωθούν.
2η γέμιση, σάλτσα φράουλας:
1. Μουσκεύουμε την ζελατίνα σε κρύο νερό.
2. Πολτοποιούμε τις φράουλες στο μπλέντερ.
3. Τις βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι μαζί με την ζάχαρη, και τοποθετούμε στη φωτιά να πάρουν μία βράση, για 2 λεπτά. (Αν χρειαστεί ξαφρίζουμε λίγο). Ρίχνουμε τη γλυκόζη, και αποσύρουμε από τη φωτιά.
4. Προσθέτουμε την ζελατίνη, αφού την στραγγίξουμε πρώτα καλά, και ανακατεύουμε να λιώσει.
5. Την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει, ελαφρώς χλιαρή.
Ολοκλήρωση:
1. Αφαιρούμε τις σοκολάταες από τις φόρμες. (Προσοχή!! μόνο αν χρησημοποιήσαμε φόρμες σιλικόνης, διαφορετικά τις αφήνουμε στα χαρτάκια, έως ότου τις ολοκληρώσουμε).

2. Γεμίζουμε τις σοκολατένιες κούπες με την μους φράουλας,
3. Τις βάζουμε στην κατάψυξη για 20 λεπτά να σφίξει η μους.
4. Βάζουμε από μια κουταλιά της σούπας περίπου, σάλτσα φράουλας επάνω στη μους, σε κάθε κούπα, την ισιώνουμε, και τις τοποθετούμε στην κατάψυξη για 30 λεπτά περίπου, να παγώσει καλά η σάλτσα φράουλας. Πρέπει να αφήσουμε 3-4 χιλ. κενό για τη σοκολάτα.
5. Αφού παγώσουν, γεμίζουμε, και σκεπάζουμε με σοκολάτα κάθε κούπα, ώστε να καλύψουμε την σάλτσα φράουλας, καλύπτοντας όλο το κενό που έχουμε αφήσει. (Εάν μας έχει κρυώσει η σοκολάτα, την ζεσταίνουμε λίγο σε μπεν μαρί).
6. Αφού τελειώσουμε με όλες, τοποθετούμε από μια φρέσκια φράουλα στο κέντρο σε κάθε σοκολατένια έκπληξη, πιέζοντας ελάχιστα να κάτσει στη νωπή ακόμα σοκολάτα.
7. Τις τοποθετούμε στο ψυγείο για 10-15 λεπτά, να στερεοποιηθεί η σοκολάτα, και αφαιρούμε τα χαρτάκια, από τις σοκολατένιες κούπες.
8. Τις τοποθετούμε σε πιατέλα, και τις διατηρούμε στο ψυγείο. (Κατά προτίμηση σε τάπερ που να κλείνει καλά, για να αποφύγουμε την υγρασία).
Σημείωση:
Η συνταγή γίνεται και με κερασάκια μαρασκίνο, με βατόμουρα, με αποξηραμένα μαλακά δαμάσκηνα, κ.λ.π. Απλά αντικαταστήστε τις φράουλες με ένα από τα παραπάνω, και προσθέστε 2 κουταλιές νερό, (η φράουλες έχουν υγρό από μόνες τους) ή για τα μαρασκίνο, 2 κουταλιές από το σιρόπι τους, και εκτελέστε τη συνταγή ως έχει.
Έτσι θα έχετε μια ποικιλία από σοκολατένια έκπληξη!! γαρνίροντας με το ανάλογο φρούτο που θα βάλετε και στη γέμιση.

Η συνταγή διαφοροποιείται σε μερίδες, ανάλογα με το πόσο μεγάλες θα κάνετε τις σοκολατένιες κούπες. Γιαυτό ίσως περισσέψουν, ή λείψουν υλικά για συν-μιον μια κούπα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF