Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Brownie καραμέλας, χωρίς γλουτένη

Μια μικρή παραλλαγή της συνταγής μου, "Brownie καραμέλας" για πιο ελαφρύ, και χωρίς γλουτένη, για όσους το προτιμούν έτσι. Γαρνιρισμένο με σοκολάτα και καρύδια. Είναι εξίσου γευστικό, αλλά και απλό στην παρασκευή του.
Υλικά:

Για το Brownie:
350 γρμ. σοκολάτα κουβερτούρα 55% κακάο, τεμαχισμένη
150 γρμ. παρθένο ελαιόλαδο
150 γρμ. μαύρη υγρή ζάχαρη
100 γρμ. αγνό μέλι
130 γρμ. αλεύρι χωρίς γλουτένη, για όλες τις χρήσεις
2 κρόκους αυγών
4 ασπράδια αυγών
2 βανίλιες
1/4 κουτ. γλ. αλάτι

Για τη γέμιση καραμέλας:
400 γρμ. γάλα ζαχαρούχο, καραμελωμένο

Για το γαρνίρισμα:
150 γρμ. κουβερτούρα 35% κακάο, τεμαχισμένη
50 γρμ. γάλα light
λίγα καρύδια χοντροκομμένα

Εκτέλεση:

Brownie:
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180˚ C.
2. Βουτυρώνουμε και στρώνουμε σε ένα ταψί 22×32 εκ. περίπου αντικολλητικό χαρτί.
3. Λιώνουμε σε μπεν μαρί την τεμαχισμένη σοκολάτα με το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το μέλι, και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
4. Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια, τους κρόκους, τη ζάχαρη, και τη βανίλια να αφρατέψουν, και προσθέτουμε τη σοκολάτα, ανακατεύοντας με μια μαριζ.
5. Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι, και διπλώνουμε με την μαριζ να ενσωματωθούν.
6. Αδειάζουμε το μισό μίγμα στο ταψί, το στρώνουμε ομοιόμορφα, και ψήνουμε για 18 λεπτά.
7. Αφαιρούμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά.

Γαρνίρισμα:
1. Λιώνουμε την κουβερτούρα με το γάλα σε μπεν μαρί, και την αφήνουμε να κρυώσει, χλιαρή.
Γέμιση καραμέλας:
1. Σε ένα μικρό πυρέξ, ή άλλο σκεύος για φούρνο, μεταλλικό, πυρίμαχο, κ.λ.π, αδειάζουμε το ζαχαρούχο γάλα. Το τοποθετούμε μέσα σε ένα μεγάλο ταψί μισογεμάτο με βραστό νερό, έτσι ώστε το νερό να φτάνει στο μέσο περίπου του πυρέξ.
2. Σκεπάζουμε το σκεύος με το ζαχαρούχο πολύ καλά με αλουμινόχαρτο, και το τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 C. βαθμούς. Το ψήνουμε για 1,5 - 2 ώρες περίπου, ή μέχρι να έχουμε μία καραμέλα σκούρου χρώματος, και αρκετά σφιχτή. Τσεκάρουμε κατά διαστήματα το νερό, και συμπληρώνουμε όταν χρειαστεί με βραστό νερό.
3. Αφαιρούμε την καραμέλα από το φούρνο, και την αφήνουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία. Την δουλεύουμε ελαφρώς με το σύρμα να μαλακώσει, και την απλώνουμε πάνω στο ψημένο brownie.
4. Αδειάζουμε επάνω στην καραμέλα και το υπόλοιπο μίγμα brownie, το στρώνουμε ομοιόμορφα, και πασπαλίζουμε τις σταγόνες σοκολάτας.
5. Το βάζουμε ξανά στο φούρνο, (προθερμασμένο στους 180˚ C.), και ψήνουμε για 20 λεπτά. Το αφαιρούμε από το φούρνο, και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
6. Αδειάζουμε αραιά, και διασκορπιστά σε μέτρια ροή τη σοκολάτα, και γαρνίρουμε όλο το γλυκό. Τέλος, πασπαλίζουμε με τα χοντροκομμένα καρύδια.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF