Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Brownie με διπλή κρέμα και σοκολάτα

Ένα απολαυστικό γλυκό. Brownie με διπλή κρέμα, πρώτη κρέμα από μους σοκολάτας, δεύτερη κρέμα βανίλιας, και τέλος με επικάλυψη λευκής και μαύρης σοκολάτας. Μοναδική απόλαυση... 
 Υλικά για τσέρκη 24 - 26 εκ.:

Για το brownie:
180 γρμ. σοκολάτα κουβερτούρα 35% κακάο
160 γρμ. μαύρη ζάχαρη
90 γρμ. βούτυρο γάλακτος, ή και μαργαρίνη βιτάμ
70 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 μεγάλα αυγά
1/2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1/4 κουτ. γλ. αλάτι
1 κουτ. σ. σκόνη στιγμιαίο καφέ espresso
1 κουτ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας, ή 2 βανίλιες
80 γρμ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη

Μους σοκολάτας:
100 γρμ. σοκολάτα κουβερτούρα 55% κακάο ψιλοκομμένη
100 γρμ. τυρί κρέμα μασκαρπόνε
2 φύλλα ζελατίνης ( 3, 5 γρμ. περίπου)
4 κουτ. σ. καυτό γάλα
150 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
1 κουτ. σ. μέλι

Κρέμα βανίλιας:
250 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
160 γρμ. γάλα πλήρες
2 κρόκοι αυγών
70 γρμ. ζάχαρη
20 γρμ. κορν φλάουρ
15 γρμ. αλεύρι
3 φύλλα ζελατίνα, (4. 5 γρμ. περίπου)
1 βανίλια φασολάκι, ή 1 κουτ. γλ. σιρόπι βανίλιας

Επικάλυψη γκανάζ:
300 γρμ. σοκολάτα κουβερτούρα 35% κακάο, τεμαχισμένη
220γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
1 κουτ. σ. ουίσκι
50 γρμ. λευκή σοκολάτα κουβερτούρα, τεμαχισμένη
1 φακελάκι σταγόνες σοκολάτας κουβερτούρα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:

Brownie:
1. Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα με το βούτυρο. (Ή στο φούρνο μικροκυμάτων σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας κάθε 30 δευτερόλεπτα μέχρι να λιώσει.) Αφήνουμε να κρυώσει.
2. Ανακατεύουμε με το μίξερ την μαύρη ζάχαρη, τα αυγά, τη σκόνη καφέ, και τη βανίλια, καλά να διαλυθεί η ζάχαρη, και να αφρατέψουν.
3. Προσθέτουμε τη σοκολάτα, και ανακατεύουμε λίγο ακόμα. Αφαιρούμε το κάδο από το μίξερ.
4. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, και το αλάτι, και το προσθέτουμε στο κάδο.
5. Ανακατεύουμε με σπάτουλα απαλά να ενσωματωθούν. Προσθέτουμε τα καρύδια, και ανακατεύουμε απαλά με τη σπάτουλα.
6. Αδειάζουμε το μίγμα σε τσέρκι 24 - 26 εκ. βουτυρωμένο και στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί στο κάτω μέρος.
7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C. βαθμούς στον αέρα, για 17-20 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά, και ξεκολλάμε τις άκρες με ένα λεπτό μαχαίρι.
8. Αφαιρούμε το τσέρκι, βγάζουμε το αντικολλητικό χαρτί από κάτω, και το ξαναβάζουμε στο τσέρκι.

Μους σοκολάτας:
1. Μουσκεύουμε την ζελατίνα σε κρύο νερό, την στραγγίζουμε καλά, και την διαλύουμε στις 4 κουταλιές βραστό γάλα. Την αφήνουμε να κρυώσει.
2. Δουλεύουμε καλά με το σύρμα το τυρί μασκαρπόνε να μαλακώσει.
3. Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα, κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την ζελατίνη. και το μέλι, και ανακατεύουμε με το σύρμα να ομογενοποιηθούν. Την αφήνουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία, προσθέτουμε το τυρί κρέμα, και ανακατεύουμε καλά.
4. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή.
5. Την αδειάζουμε στο μίγμα σοκολάτας, και διπλώνουμε απαλά με μια μαρίζ.
7. Αδειάζουμε την κρέμα επάνω στο brownie, την ισιώνουμε, και το βάζουμε στην κατάψυξη για 1 ώρα περίπου, να σφίξει καλά.
Κρέμα βανίλιας:
1. Βάζουμε την ζελατίνα σε κρύο νερό να μουσκέψει
2. Χτυπάμε με το σύρμα τους κρόκους με την ζάχαρη καλά να ασπρίσουν.
3. Προσθέτουμε το αλεύρι και το κορν φλάουρ, και χτυπάμε να αναμιχθούν καλά
4. Βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, και τη βανίλια, στη φωτιά να αρχίσει να βράζει.
5. Χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τη ζελατίνα αφού την στραγγίξουμε καλά, ανακατεύουμε να διαλυθεί και ρίχνουμε 4-5 κουταλιές στο μίγμα κρόκων, ανακατεύοντας με το σύρμα.
6. Αδειάζουμε σιγά-σιγά το μίγμα στην κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας συνέχεια να μην μας ψηθούν τα αυγά, και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας χαλαρά, μέχρι να πήξει καλά.
7. Την αδειάζουμε σε ένα καθαρό μπόλ. την σκεπάζουμε με μεμβράνη να εφάπτει στην κρέμα, και την αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Γκανάζ:
1. Βάζουμε την κρέμα γάλακτος με το ουίσκι στη φωτιά να πάρει βράση.
2. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος πάνω στην σκούρα κουβερτούρα, και αφήνουμε ένα λεπτό να μαλακώσει. Ανακατεύουμε με σπάτουλα να λιώσει, και να έχουμε μια λεία γυαλιστερή γκανάζ. Αφήνουμε να κρυώσει για λίγο, χλιαρή.
3. Σε ένα μικρό μπολ, βάζουμε τη λευκή σοκολάτα τεμαχισμένη, και την λιώνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων. Κατόπιν την αδειάζουμε σε μια μικρή σακούλα του κορνέ.
Ολοκλήρωση:
 1. Δουλεύουμε λίγο με το σύρμα την κρέμα βανίλιας, και την αδειάζουμε επάνω στην παγωμένη μους σοκολάτας. Την ισιώνουμε σε λεία επιφάνεια, και την ξαναβάζουμε στην κατάψυξη έως ότου παγώσει, και σφίξει καλά. Περίπου 1 ώρα.
2. Βγάζουμε το γλυκό από την κατάψυξη και αδειάζουμε επάνω τη λιωμένη κουβερτούρα. Την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια.
3. Κόβουμε την μύτη της σακούλας του κορνέ που έχουμε την λευκή σοκολάτα, σε μικρή τρύπα, και φτιάχνοντας κύκλους, ξεκινώντας από την μέση προς την άκρη, με σταθερή ροή, και σε απόσταση 3 εκ. ή τραβάμε ίσιες γραμμές σε όλη την επιφάνεια από άκρη σε άκρη, και σε απόσταση 3 εκ. μεταξύ τους.
4. Με το πίσω μέρος από ένα καλαμάκι από σουβλάκι, τραβάμε ίσιες γραμμές από τα άκρα προς τη μέση, στην πρώτη περίπτωση, ή σταυρωτά από άκρη σε άκρη, στη δεύτερη περίπτωση, ώστε να φτιάξουμε τα σχήματα που βλέπετε στη φωτογραφία.
5. Αφήνουμε το γλυκό λίγη ώρα να σφίξει η σοκολάτα όπως είναι επάνω στην παγωμένη κρέμα..
6. Αφαιρούμε το τσέρκι με την βοήθεια ενός καμινέτου, ή με ένα καυτό, στεγνό λεπτό μαχαίρι, ξεκολλάμε τις άκρες. (το βουτάμε σε βραστό νερό, και το σκουπίζουμε αμέσως).
(Αν θέλετε για καλύτερη εμφάνιση, καλύψτε το πλαϊνό γύρω-γύρω, με τις σταγόνες σοκολάτας κουβερτούρα). Κόβουμε σε μερίδες, και σερβίρουμε.
Μυστικό:
 Το γλυκό αυτό κατά την δική μου άποψη, καλό είναι να μην το βάλουμε στο ψυγείο, διότι το brownie είναι ένα κέικ στην ουσία, και όπως ξέρουμε ένα κέικ στο ψυγείο θα ξεραθεί αρκετά. Το σκεπάζουμε λοιπόν με ένα καπάκι, και το διατηρούμε σε δροσερό μέρος. Το καταναλώνουμε μέσα σε δύο μέρες. Κρατάει και περισσότερο, αλλά θα αρχίσει να ξεραίνεται το brownie.
Το καλοκαίρι με την μεγάλη ζέστη, το καταναλώνουμε άμεσα, ή τότε το βάζουμε στο ψυγείο σκεπασμένο καλά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF