Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Τάρτα oreo, με φυστικοβούτυρο και σοκολάτα

Ένα υπέροχο αφράτο γλυκάκι, αρκετά εύκολο. Τάρτα με βάση από μπισκότα oreo, μους με φυστικοβούτυρο, τυρί κρέμα, πραλίνα φουντουκιού, και κομματάκια σοκολάτας. Γέμιση και επικάλυψη με σοκολάτα, φουντούκια, και τριμμένα μπισκότα oreo.
Υλικά:

Για τη βάση μπισκότου:
350 γρμ. μπισκότα oreo βανίλιας, τριμμένα σκόνη
100 γρμ. βούτυρο βιτάμ λιωμένο

Για τη γέμιση:
300 γρμ. φυστικοβούτυρο
100 γρμ. σταγόνες σοκολάτας
300 γρμ. τυρί κρέμα mascarpone
160 γρμ. ζάχαρη άχνη
2 κουτ. γλ. εσάνς βανίλιας, ή 1 βανίλια
260 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε απαλή σαντιγί
30 γρμ. φουντούκια, ψιλοκομμένα, για το πασπάλισμα

Γκανάζ:
230 γρμ. κουβερτούρα γάλακτος, τεμαχισμένη
160 γρμ. κρέμα γάλακτος
30 γρμ. μπισκότα oreo χοντροκομμένα, για το πασπάλισμα
50 γρμ. φουντούκια, ψιλοκομμένα, για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:

Βάση μπισκότου:
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C. βαθμούς. Ανακατεύουμε τα μπισκότα με το λιωμένο βούτυρο καλά. Τα αδειάζουμε σε μία φόρμα με αποσπόμενο τσέρκι 24 εκ. και τα στρώνουμε σε όλη τη φόρμα, καλύπτοντας σχεδόν μέχρι επάνω και τα τοιχώματα της φόρμας. 4 εκ. ύψος περίπου.
2. Ψήνουμε για 5 λεπτά. Αφαιρούμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Κατά προτήμιση στο ψυγείο.
Αν φούσκωσε, τρυπάμε απαλά με ένα πιρούνι.
Γκανάζ:
Βάζουμε την κρέμα γάλακτος και την τεμαχισμένη κουβερτούρα στο φούρνο μικροκυμάτων σε μέτρια θερμοκρασία να λιώσει. Ανακατεύουμε ανά 20 δευτερόλεπτα, για να μην μας καεί η σοκολάτα.
Γέμιση:
1. Αφαιρούμε το μπισκότο από το ψυγείο, πασπαλίζουμε μέσα τα μισά φουντούκια, και αδειάζουμε την μισή γκανάζ, και την στρώνουμε να καλύψει την επιφάνεια μπισκότου. Την υπόλοιπη μισή την βάζουμε στην άκρη για το τέλος.
2. Σε ένα μπολ, χτυπάμε με το μίξερ χειρός, το φυστικοβούτυρο, με το τυρί κρέμα, μέχρι να γίνει μια απαλή κρέμα.
3. Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη, και την βανίλια, και χτυπάμε να αφρατέψη καλά. Προσθέτουμε διαδοχικά τα 260 γρμ. σαντιγί, και ενσωματώνουμε απαλά με σπάτουλα, να γίνει μια αφράτη μους, προσθέτοντας στο τέλος και τις σταγόνες σοκολάτας.
4. Αδειάζουμε το μίγμα στη βάση μπισκότου, και το τοποθετούμε στην κατάψυξη για 1 ώρα να σφίξη.
5. Τέλος ζεσταίνουμε λίγο την γκανάζ που έχουμε στην άκρη, και την αδειάζουμε επάνω στην κρέμα, ισιώνοντας λίγο την επιφάνεια, φτιάχνοντας ένα λεπτό στρώμα σοκολάτας, χωρίς να τρέξει στο πλάι. Δεν χρειάζεται λεπτομέρεια. Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα φουντούκια, και τα χοντροκομμένα μπισκότα oreo.
6. Τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο για 2-3 ώρες να σφίξη η γκανάζ. Αφαιρούμε το τσέρκι, σηκώνουμε το γλυκό με δύο σπάτουλες, και το τοποθετούμε σε πιατέλα, ή δίσκο. Κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε σε πιατάκια.
Tip:
Αν θέλετε μπορείτε να αφαιρέσετε 50-70 γρμ. φυστικοβούτυρο, και να προσθέσετε 50-70 γρμ. πραλίνα φουντουκιού, (μερέντα).


5 σχόλια:

  1. Εχεις βαλθεί να μας τρελάνεις εσύ σίγουρα!

    Μόνο που την βλέπω με λιγώνει φαντάσου να δοκίμαζα!!

    Εσύ σαν επαγγελματίας τι τυρί Ελληνικό θα μπορούσε ν'αντικαταστήσει
    το μασκαρπόνε ή το τυρί κρέμα σ'αυτα τα γλυκά με τυρί νομίζεις??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χμμμμ.. δύσκολη ερώτηση. Καταρχήν δεν είμαι επαγγελματίας, ούτε ασχολήθηκα ποτέ μου επαγγελματικά. Απλά έχω μεράκι, και διαβάζω πολύ ότι βρω σε συνταγές, και τις διασταυρώνω με άλλες ώστε να έχω πλήρες εικόνα. Ειληκρινά δεν ξέρω, δεν έχω ακούσει, ή διαβάσει ποτέ για αυτο. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο Ελληνικό τυρί που να αντικαθιστά το μασκαρπόνε. Βέβαια έχουμε χρησημοποιήσει σε συνταγές, ανθότυρο, και μανούρι, και θα έκανε νομίζω. Θα μπορούσαμε επίσης να βάζαμε και ένα καλό στραγγιστό γιαούρτι, ή μισό-μισό θα έλεγα. Αλλά με κανένα δεν θα είχαμε τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα. όχι ότι δεν θα έκαναν οκ? Θα το δοκιμάσω κάποια φορα...

      Διαγραφή
  2. Και όμως όλα σου τα γλυκά έχουν όψη επαγγελματία!
    Τότε σε βρίσκω πολύ προχωρημένο για ερασιτέχνη και αυτό το μεράκι βγαίνει
    με το παραπάνω! στις δημιουργίες σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, ούτε καν οδηγίες από ζαχαροπλάστες έχω πάρει, ούτε έχω διαβάσει ζαχαροπλαστική, μόνο συνταγές από βιβλία και διαδίκτυο. Απλά μου αρέσει και ασχολούμε από μικρό παιδί. Η αλήθεια είναι ότι έχω τρέλα με την ζαχαροπλαστική, δεν είναι απλό μεράκι.

      Διαγραφή
  3. θα μπορουσα αντι για φυστικοβουτυρο να βαλω πραλινα φουντουκιου? Λατρευω το φυστικοβουτυρο αλλα το θελω για κερασμα και σε καποιους δεν αρεσει .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Print this page

Print Friendly and PDF