Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Ρυζογκοφρέτες με σοκολάτα και ξηρούς καρπούς

Ένα υπέροχο, και ιδιαίτερα γευστικό και υγιεινό σνακ, για μικρούς και μεγάλους. Αν έχετε την επιθυμία να φάτε κάτι, αν θέλετε κάτι γλυκό και ελαφρύ, και δεν ξέρετε τι!! Τότε φάτε ένα σνάκ ρυζογκοφρέτας. Ελαφρύ, υγιεινό, πλούσιο σε βιταμίνες, αρκετό για να σας τονώσει.  Απολαύστε το όποτε, και όπου θέλετε. Είναι αρκετά εύκολο για να το φτιάξετε. Η συνταγή είναι για ατομικά σνακ, ή σε ταψί και το κόβουμε σε κομμάτια. Τα παιδιά θα ξετρελαθούν ιδιαίτερα με αυτό το σνακ!! Γίνετε εξίσου υπέροχο και με καλαμπογκοφρέτες!!! Φτιάξτε το με μισές ρυζιού, και μισές καλαμποκιού. Εγώ πάντως προτιμώ ρυζιού είναι πιο αφράτες.
Υλικά:
10 ρυζογκοφρέτες στρογγυλές, ή καλαμποκογκοφρέτες
200 γρμ. κουβερτούρα 55% κακάο
50 γρμ. γάλα 2% λιπαρά
1 κουτ. σ. μέλι
διάφορους ξηρούς καρπούς, όπως:
2 κουτ. σ. χοντροκομμένα αμύγδαλα, με την φλούδα
1 1/2 κουτ. σ. φιστίκια Αιγίνης ανάλατα
1 κουτ. σ. κοφτή, ηλιόσπορους
1 κουτ. σ. γεμάτη, μύρτιλλα
1 κουτ. σ. γεμάτη, σταφίδες ξανθές
Εκτέλεση:

Για ατομικά σνακ:
1. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλους τους ξηρούς καρπούς.
2. Λιώνουμε προσεχτικά σε μπεν μαρί την κουβερτούρα με το γάλα. Αφού λιώσει προσθέτουμε το μέλι, και ανακατεύουμε καλά.
3. Τοποθετούμε την κατσαρόλα όπως είναι με το νερό κε το σκεύος με τη σοκολάτα, στο πάγκο μας πάνω σε σχάρα, ή πετσέτα. Καρφώνουμε προσεχτικά να μην την σπάσουμε με ένα πιρουνάκι, μια ρυζογκοφρέτα, και την βουτάμε όλη στη ζεστή σοκολάτα.
4. Στραγγίζουμε 3 δευτερόλεπτα γυρίζοντας κυκλικά το πιρουνάκι στα δάχτυλά μας, και με ένα μαχαιράκι παίρνουμε συρτά το πολύ περίσσευμα της σοκολάτας από το κάτω μέρος μόνο, και την τοποθετούμε πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.
(Αν δεν μπορείτε με αυτό τον τρόπο, τότε βουτήξτε στη σοκολάτα μόνο το κάτω μέρος της ρυζογκοφρέτας, πάρτε το περίσσευμα με το μαχαιράκι, τοποθετήστε την στο χαρτί, και ρίξτε μια κουταλιά σοκολάτα επάνω. Ισιώστε την με το κουτάλι, και είναι έτοιμη).
5. Κατόπιν, πριν σφίξει η σοκολάτα, (καλό εδώ είναι να έχουμε έναν βοηθό), πασπαλίζουμε σχεδόν μια κουταλιά από τους ανάμικτους ξηρούς καρπούς, επάνω στη ριζογκοφρέτα, και πατάμε ελαφρώς με το κουτάλι, να "κολλήσουν" στη σοκολάτα.
6. Τελειώνουμε με όλες τις ριζογκοφρέτες, και τις βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα να κρυώσει η σοκολάτα.
Απολαμβάνουμε το υπέροχο αυτό σνακ, στο σπίτι, στη δουλειά, στο ταξίδι, οπουδήποτε, και οποιαδήποτε ώρα.
Διατηρούνται για αρκετό καιρό σε δροσερό μέρος, ή και στο ψυγείο σε αεροστεγές κουτί, για να μην πάρουν υγρασία από το ψυγείο.
Μπορείτε και να τις τυλίξτε μια-μια σε μεμβράνη.
Για ταψί:
Ανάλογα το ταψί που θα χρησιμοποιήσoυμε, θέλουμε και τις ανάλογες ρυζογκοφρέτες, αλλά τετράγωνες, ή ορθογώνιες, όχι στρογγυλές.
Ακολουθούμε τις παραπάνω οδηγίες για τους ξηρούς καρπούς, και το λιώσιμο της κουβερτούρας.
Θα χρειαστούμε λίγο παραπάνω ξηρούς καρπούς.

Ξεκινάμε.
1. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα τετράγωνο, ή παραλληλόγραμμο ταψί.
2. Το στρώνουμε όλο με μεμβράνη, και τα πλαϊνά, ώστε να περισσεύει αρκετή μεμβράνη απ' έξω.
(Το λάδι το βάζουμε για να μην κολλήσει η μεμβράνη στο ταψί, ώστε και να μπορούμε με τα δάχτυλα να την στρώσουμε καλά, αλλά κυρίως για να μπορέσουμε να ξεφορμάρουμε το γλυκό).
3. Με το καλαμάκι, ή πιρουνάκι, βουτάμε ελάχιστα το κάτω μέρος μια-μια ριζογκοφρέτα στη σοκολάτα, και τις απλώνουμε σε όλο το ταψί. (Όπου χρειαστεί κόβουμε κομμάτια, αλλά δεν τις στριμώχνουμε πολύ, ώστε να υπάρχει ένα κενό 1-2 χιλιοστά μεταξύ τους, για να μπει σοκολάτα αναμεσά τους).
4. Αδειάζουμε επάνω τη ζεστή λιωμένη κουβερτούρα, και την απλώνουμε με μια σπάτουλα να καλύψει καλά τις ρυζογκοφρέτες. Περίπου 4-5 χιλιοστά πάχος.
5. Χτυπάμε λίγο το ταψί επάνω στον πάγκο,ώστε να κάτσει η κουβερτούρα ανάμεσα, και πασπαλίζουμε επάνω τους ξηρούς καρπούς.
6. Πατάμε με μια φαρδιά σπάτουλα να κάτσουν ελαφρώς, για να κολλήσουν με τη σοκολάτα.
7. Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για μισή ώρα να παγώσει η σοκολάτα.
8. Τραβάμε προσεχτικά την μεμβράνη και από τις τέσσερες πλευρές, με την βοήθεια κάποιου ατόμου, και βγάζουμε το γλυκό από το ταψί.
9. Το τοποθετούμε σε ξύλο κοπής, και με ένα μεγάλο και καλά κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε σε μερίδες, ή τετράγωνα, ή μακρόστενα κομμάτια, κ.λ.π.. όπως εμείς θέλουμε.
(Δεν ξεχνάμε να αφαιρέσουμε τα κομμάτια μεμβράνης από την κάτω μεριά).
Αν δεν μπορούμε να ξεφορμάρουμε το γλυκό με τον παραπάνω τρόπο, τότε το κόβουμε στη μέση μέσα στο ταψί, και το αφαιρούμε.
Σημείωση:
Ενημέρωση από το διαδίκτυο, οπότε καλό θα είναι να συμβουλευτείτε τον διαιτολόγιο σας.
Σύμφωνα με τις έρευνες, η ριζογκοφρέτα μπορεί να έχει ελάχιστα λιπαρά, και να θεωρείται υγιεινό σνακ, αλλά δεν ενδεικνύεται για δίαιτα όπως ίσχυε κάποτε, λόγο του γλυκαιμικού δείκτη που μπορεί να φτάσει μέχρι το 91, (η γλυκόζη έχει βαθμολογία 100).
Οπότε το σνακ αυτό μην το λάβετε υπόψιν σαν... διαιτητικό.

Tip:
Μπορείτε να προσθέσετε, ή να αφαιρέσετε ξηρούς καρπούς, με της αρεσκείας σας. Βάλτε κάσιους, καρύδια, φουντούκια, μαύρη σταφίδα, κ.λ.π.. Πάντα όμως 4-5 διαφορετικά είδη, όχι ποικιλία 6-7 είδών, διότι χάνονται μεταξύ τους, και δεν δείχνει εμφανισιακά ωραίο.


2 σχόλια:

Print this page

Print Friendly and PDF