Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Πραλίνα φουντουκιού - καραμέλα. (Μερέντα)

Σπιτικιά πραλίνα φουντουκιού με καραμέλα. Μια συνταγή με την δικιά μου πινελιά.
Υλικά:
200 γρμ. γάλα ζαχαρούχο, καραμελωμένο
100 γρμ. κουβερτούρα πραλίνας φουντουκιού, τεμαχισμένη
100 γρμ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
3 κουτ. σ. σκόνη κακάο, άγλυκο
150 γρμ. φουντούκια ψημένα
70 γρμ. ζάχαρη
1/4 κουτ. γλ. αλάτι

Εκτέλεση:
1. Βάζουμε το κουτί το ζαχαρούχο γάλα όπως είναι σφραγισμένο σε κατσαρόλα, και το σκεπάζουμε καλά με νερό. Το βράζουμε για 3 ώρες, σε χαμηλή φωτιά, συμπληρώνοντας τακτικά όσο νερό χρειάζεται. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
2. Βάζουμε στη φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι να κάψει καλά, και ρίχνουμε λίγη-λίγη τη ζάχαρη να λιώνει. Δεν ανακατεύουμε. Αφού λιώσει όλη, ρίχνουμε τα φουντούκια τα οποία τα έχουμε ζεστάνει στο φούρνο μικροκυμάτων. Ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα, και τα αδειάζουμε αμέσως σε αντικολλητικό χαρτί, πάνω σε μάρμαρο, ή σε λαμαρίνα. (Μην τα αδειάσετε επάνω στον πάγκο της κουζίνας, διότι υπάρχει πιθανότητα να τον χαλάσετε λόγο της υψηλής θερμοκρασίας) Τα απλώνουμε, και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Προσοχή!! μην αφήσουμε την καραμέλα να καεί, διότι θα πικρίσει.
3. Αφού κρυώσουν καλά, τα σπάμε κομματάκια, και τα βάζουμε στο μπλέντερ, όχι πολυκόπτη  μούλτι. Τα χτυπάμε για αρκετή ώρα ώστε να γίνουν ένας αρκετά ρευστός πολτός.
4. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Ρίχνουμε το βούτυρο κομματάκια, και ανακατεύουμε καλά να λιώσει.
5. Προσθέτουμε 200 γρμ. από το καραμελωμένο γάλα, το κακάο, και το αλάτι, και ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα, ή με το μίξερ χειρός, να ομογενοποιηθούν. Τέλος προσθέτουμε τη πάστα φουντουκιού, και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά, και την αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένο βάζο.
Tips:
Παίρνουμε μια κουταλιά μερέντα, και την βάζουμε για λίγο στο ψυγείο. Αν παγώνοντας σφίξει σε επιθυμητό σημείο, τότε είμαστε εντάξει. Αν σφίξει αρκετά, τότε την αραιώνουμε με ελάχιστο ζεστό γάλα.
Αν αντιθέτως μείνει λίγο ρευστή, προσθέτουμε λίγη ακόμα κουβερτούρα λιωμένη.
Το υπόλοιπο καραμελωμένο γάλα που θα μείνει, το φυλάμε σε ένα βαζάκι στο ψυγείο. Δεν παθαίνει τίποτα για αρκετό καιρό.
Μπορούμε να το ζεστάνουμε σε χαμηλή φωτιά, και να το αραιώσουμε με κρέμα γάλακτος, λίγο βούτυρο, λίγη υγρή βανίλια, και να το κάνουμε σιρόπι καραμέλας γάλακτος για γλυκά, ή παγωτά.


2 σχόλια:

  1. Ακόμα μια υπέροχη συνταγή!Το υπόλοιπο ζαχαρούχο το τρώμε απλά με το κουτάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα!! σωστά, το υπόλοιπο το τρώμε με το κουτάλι. Είναι υπέροχο.
      Καταναλώνεται με χίλιους δύο τρόπους, σε μπισκοτάκια, σε φρυγανιά με βουτυράκι για πρωινό, και πολλά-πολλά άλλα.

      Διαγραφή

Print this page

Print Friendly and PDF