Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Κέικ δίχρωμο με tutti frutti, κάσιους, και σοκολάτα

Ένα απίστευτα καταπληκτικό δίχρωμο κέικ, με πολλές γεύσεις, και αρώματα στον ουρανίσκο. Γεύση βανίλιας, σοκολάτας, καραμέλας, αρώματα από τούτι φρούτι, κάσιους, κ.λ.π.. Αφράτο πεντανόστιμο κέικ για όλους, με υπέροχη γεύση και εμφάνιση. Οι φώτο είναι ενδεικτικές.
Υλικά:
1 κόκκινη φαρίνα, (αλεύρη που φουσκώνει μόνο του)
250 γρμ. βούτυρο βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου
230 γρμ. γάλα φρέσκο
450 γρμ. ζάχαρη
5 αυγά
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (20 γρμ. = 3 κουτ. γλ.)
2 βανίλιες
1 σφηνάκι κονιάκ, ή μαύρο ρούμι

Έξτρα υλικά:
1 καλή κουτ. σ. επιπλέον αλεύρι, (και για όλες τις χρήσεις μας κάνει)
ξύσμα από ένα λεμόνι κίτρινο
2 κουτ. σ. ψιλοκομμένο tutti frutti, (θα το βρούμε σε σ. μάρκετ έτοιμο)
1 1/2 κουτ. σ. κακάο
1 κουτ. σ. ζάχαρη άχνη
1 τσιμπιά πιπέρι
100 γρμ. κάσιους χοντροκομμένα

Γλάσο ζάχαρης με άρωμα καραμέλας:
1 1/2 κούπες ζάχαρη άχνη
2 κουτ. σ. γάλα
1 κουτ. σ. σιρόπι καραμέλας Carte D' Or
λίγα κάσιους χοντροκομμένα για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Γλάσο ζάχαρης με άρωμα καραμέλας:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά πολύ καλά με ένα σύρμα. Θέλουμε να έχουμε ένα παχύρρευστο γλάσο, αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο γάλα, ή αντιθέτως λίγη ζάχαρη άχνη, ώστε να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Κέικ:
1. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε την ζάχαρη με το βιτάμ να αφρατέψει πολύ καλά. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα, και προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, τις βανίλιες, το κονιάκ, και γάλα.
2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν, και το ρίχνουμε λίγο-λίγο ανακατεύοντας στην μέτρια ταχύτητα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 2 λεπτά ακόμα.
3. Χωρίζουμε το μείγμα σε δύο ίσα μέρη. Στο ένα μέρος προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, την επιπλέον μία κουταλιά αλεύρι, και τα τούτι φρούτι. Ανακατεύουμε καλά με μία σπάτουλα να ενσωματωθεί το μίγμα με το αλεύρι.
4. Στο άλλο μέρος προσθέτουμε το κακάο, τα κάσιους, το πιπέρι, και την ζάχαρη άχνη, και ανακατεύουμε καλά-καλά με σπάτουλα, να ενσωματωθεί καλά το μίγμα με το κακάο.
5. Αδειάζουμε το μείγμα κακάο σε καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα για κέικ, ή στρογγυλό, ή τετράγωνο ταψάκι, (ότι μας αρέσει. Δεν χρειάζεται να το ισιώσουμε, ακανόνιστο).
6. Ρίχνουμε από πάνω σιγά-σιγά, και από πολύ χαμηλά, το μίγμα βανίλιας-τούτι φρούτι, και το ισιώνουμε απαλά με σπάτουλα. (δεν το κουνάμε πολύ για να μην μας κάτσει το ένα μίγμα μέσα στο άλλο).
7. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 C βαθμούς, για 50 λεπτά περίπου. Δοκιμάζουμε με ένα μαχαιράκι, καρφώνοντας το στο κέντρο του κέικ, και να βγαίνει καθαρό. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει, και το ξεφορμάρουμε.
8. Περιχύνουμε την επιφάνεια του κέικ με το γλάσο ζάχαρης, και πασπαλίζουμε αν θέλουμε με λίγα χοντροκομμένα κάσιους.

Tips:
1. Αν θέλουμε βάζουμε αντιστρόφως τη ζύμη στη φόρμα. Δηλαδή πρώτα τη ζύμη βανίλιας-τούτι φρούτι, και μετά την ζύμη κακάο. Απλά με τον τρόπο που τα έχω βάλει εγώ, ελέγχουμε καλύτερα το ψήσιμο, διότι η σοκολάτα είναι σκούρα, και ίσως μα ξεγελάσει στο ψήσιμο.
Η επιλογή είναι δική μας.
2. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα τούτι φρούτι, με σταφίδες ξανθιές, ή με ψιλοκομμένα σύκα αποξηραμένα, και τα κάσιους με καρύδια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF