Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Σοκολατάκια Pan-Pan

Μετά τα σοκολατάκια Pan, έχουμε τώρα τα σοκολατάκια Pan-Pan. Απίθανα, πρωτότυπα σπιτικά σοκολατάκια, γεμιστά με ρευστή καραμέλα και ολόκληρο φουντούκι!! Φτιάξτε τα, και οι φίλοι σας που θα τους κεράσετε, θα σας ρωτούν από που τα αγοράσατε!! Ιδανικά για τα Χριστούγεννα. Οι φώτο είναι ενδεικτικές.
Υλικά για 40-50 περίπου σοκολατάκια:
Θα χρειαστούμε απαραιτήτως θήκες για παγάκια, σε ημιστρόγγυλο σχήμα, ή θήκες σιλικόνης για μικρά σοκολατάκια, ημιστρόγγυλες.

Για τα σοκολατάκια:
350 γρμ. μπισκότα digestive
250 γρμ. κάσιους
130 γρμ. καρυδόψιχα
90 γρμ. κουβερτούρα 55% κακάο, λιωμένη
1 1/2 κουτ. σ. μέλι
50 περίπου ολόκληρα φουντούκια μικρού μεγέθους

Για την καραμέλα:
100 γρμ. ζάχαρη άχνη
30 ml νερό
80 ml κρέμα γάλακτος, ζεστή
1 κουτ. γλ. σιρόπι καραμέλας Carte D' or
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι

Για την επικάλυψη σοκολάτας:
500 γρμ. κουβερτούρα 35% - 55% κακάο
2-3 σταγόνες άρωμα πορτοκάλι

Εκτέλεση:

Καραμέλα:
1ο στάδιο
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ανακατέψτε τη ζάχαρη και το νερό σε χαμηλή φωτιά για 3-4 λεπτά, ή μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Ανεβάστε την θερμοκρασία στο φουλ, και βράστε το σιρόπι χωρίς ανακάτεμα, μέχρι να πάρει ένα βαθύ χρυσό χρώμα, μην το σκουρίνετε πολύ, διότι θα καεί και θα πικρίσει. Αφαιρέστε το από τη φωτιά και ρίξτε την κρέμα γάλακτος, (ζεστή, όχι κρύα) ανακατεύοντας αργά, (προσέξτε, σιγά-σιγά και προσεχτικά διότι φουσκώνει). Ανακατέψτε καλά, και τοποθετήστε το σε μέτρια έως χαμηλή φωτιά. Μαγειρέψτε το ανακατεύοντας συνεχώς για 2 λεπτά. Κατεβάστε το από τη φωτιά, και προσθέστε την βανίλια, το αλάτι, και το σιρόπι καραμέλας. Ανακατέψτε πολύ καλά, και αφήστε το να κρυώσει λίγο. (χλιαρό).

2ο στάδιο
Παίρνουμε θήκες για παγάκια με ημιστρόγγυλο σχήμα, και με το δάχτυλό μας τις αλείφουμε ελάχιστα με λίγο λάδι, ή βούτυρο. Βάζουμε από ένα φουντούκι μέσα σε κάθε θήκη. Αδειάζουμε λίγη ποσότητα καραμέλας, τόση, ώστε ίσα να καλύψει το φουντούκι. (Να μην μας γίνουν τεράστια τα σοκολατάκια μετά).
Τοποθετούμε τις θήκες στην κατάψυξη να παγώσει η καραμέλα και να γίνει παγάκι. Αν δεν έχουμε αρκετές θήκες, βγάζουμε τα έτοιμα παγάκια καραμέλας, και τις ξαναγεμίζουμε. Διατηρούμε τα παγάκια καραμέλας στην κατάψυξη συνεχώς. Μπορούμε να τα έχουμε κάνει από την προηγούμενη μέρα, ή και 2-3 μέρες πριν, και να τα έχουμε στην κατάψυξη σε μεταλλικό δοχείο, η κλεισμένα σε σακούλα.

Σοκολατάκια:
1. Σε ένα μεγάλο μπολ λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί.
2. Βάζουμε στο μούλτι τα μπισκότα, τα κάσιους, και τα καρύδια, και τα κάνουμε σκόνη.
Τα αδειάζουμε στο μπολ με την λιωμένη κουβερτούρα, ρίχνουμε και το μέλι, και ζυμώνουμε με το χέρι καλά, να ομογενοποιηθούν και να γίνουν μία αρκετά σφιχτή μάζα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο λιωμένο βούτυρο. Αντιθέτως αν μας έγινε ρευστή, την τοποθετούμε στο ψυγείο να παγώσει η σοκολάτα, και να σφίξει, ή προσθέτουμε λίγο ακόμα μπισκότο.
3. Παίρνουμε μία μικρή ποσότητα ζύμης στο χέρι μας, και τοποθετούμε από ένα παγάκι καραμέλας. Το πλάθουμε γρήγορα-γρήγορα να μην ξεπαγώνει, έτσι ώστε να καλυφθεί καλά το παγάκι με ένα στρώμα ζύμης περίπου 4-5 χιλιοστά γύρω-γύρω, παίρνοντας την φόρμα την ημισφαιρική που έχει το παγάκι.
Όχι πολύ ζύμη, για να μην γίνουν μεγάλα τα σοκολατάκια μας, αλλά όχι και λίγη, διότι πρέπει να έχουμε ένα σχετικό τοίχωμα γύρω από το παγάκι, ώστε να μην μας βγει έξω η καραμέλα μετά που θα ξεπαγώσει και θα λιώσει.
Φτιάχνοντας 8-10 σοκολατάκια, τα τοποθετούμε σε πιατέλα, να πατάνε με την επίπεδη σχετικά επιφάνεια που έχει το παγάκι, και τα βάζουμε στο ψυγείο για να μην λιώσει μέσα η καραμέλα, έως ότου τα φτιάξουμε όλα.
4. Κατόπιν, τα βάζουμε στην κατάψυξη για 1 ώρα να παγώσουν.

Ολοκλήρωση:
1. Λιώνουμε σε μπεν μαρί τα 500 γρμ. κουβερτούρα, και προσθέτουμε το άρωμα πορτοκάλι, αν δεν έχουμε, δεν πειράζει. Την διατηρούμε σε θερμοκρασία 42-45 βαθμούς.
2. Βουτάμε στην λιωμένη κουβερτούρα ένα-ένα τα σοκολατάκια, και τα βάζουμε πάνω σε λαδόκολλα να κρυώσει η σοκολάτα και να σφίξει καλά.
3. Τα φυλάμε σε δροσερό και ξηρό μέρος, όχι στο ψυγείο, για να διατηρηθεί ρευστή μέσα η καραμέλα, που φυσιολογικά θα ξεπαγώσει και θα επανέλθει στην κανονική της ρευστότητα.
Πρέπει να καταναλωθούν σχετικά γρήγορα, 3-4 μέρες, διότι με την υγρασία που έχει μέσα η καραμέλα, θα ασπρίσει απέξω η σοκολάτα. Δεν χαλάνε, απλά δεν θα έχουν καλή εμφάνιση.
Μπορεί να κρατήσουν και πολύ περισσότερο, ανάλογα το περιβάλλον.
Αν θέλετε βάλτε τα μισά σε ένα χαρτόκουτο, καλά κλεισμένο, και τοποθετήστε τα στο ψυγείο. Βγάλτε τα 2-3 ώρες πριν τα σερβίρετε, για να μαλακώσει η καραμέλα.
Έτσι θα διατηρηθούν για περισσότερο καιρό.


2 σχόλια:

  1. Τέλεια φαίνονται!!
    Ομως έχουν αρκετή δουλίτσα:(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χμμμ.... το καλό πάντα θέλει κόπο... χαχαχαχα!! Εντάξει σχετικά δεν έχουν και πολύ δουλειά, σε παραπλανεί λίγο η διαδηκασία, αλλά δεν είναι μπελαλίδικα.

      Διαγραφή

Print this page

Print Friendly and PDF