Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Muffins με oreo σοκολάτας και δαμάσκηνα

Φανταστικά μάφινς με μπισκότα oreo, δαμάσκινα, καρύδια, και τριμένα αμύγδαλα. Εένα υπέροχο γλύκισμα για τα παιδιά, αλλά και για.. μεγάλους. Ιδανικά για παιδικά πάρτυ, και για τον καφέ μας.
Υλικά:

Για την ζύμη:
5 αυγά, χωριστά κρόκοι-ασπράδια
100 γρμ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κούπα μπισκότα oreo με γέμιση σοκολάτα, αλεσμένα σκόνη
1/2 κούπα αμύγδαλα αλεσμένα σκόνη
1/2 κούπα καρύδια μέτρια ψιλοκομμένα
6-7 δαμάσκηνα μέτρια ψιλοκομμένα
το χυμό από ένα μέτριο πορτοκάλι
1 1/2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κοφτή κουτ. σ. κανέλα
1/2 κουτ. γλ. γαρύφαλλο τριμμένο
2 κουτ. σ. κονιάκ
1 κουτ. γλ. χυμό λεμόνι
2 βανίλιες
1/4 κουτ. γλ. αλάτι

Για το σιρόπι:
200 γρμ. ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
1 ξηλάκι κανέλα
3-4 γαρύφαλλα
1 κουτ. γλ. χυμό λεμόνι

Για το γαρνίρισμα:
250 γρμ. κουβερτούρα 35% κακάο
200 γρμ. γιαούρτι στραγγιστό, σε θερμοκρασία δωματίου
2  κουτ. σ. ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:

Για το γαρνίρισμα, μους:
Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα, και προσθέτουμε λίγο-λίγο το γιαούρτι με την άχνη ζάχαρη, ανακατεύοντας με σπάτουλα να ενσωματωθούν καλά.

Σιρόπι:
Βάζουμε σε κατσαρολάκι τα υλικά, και βράζουμε για 5 λεπτά από την στιγμή που θα αρχίσει να βράζει. Κατεβάζουμε, και το αφήνουμε να κρυώσει.

Ζύμη μάφινς:
1. Κόβουμε στο μπλέντερ τα καρύδια. Βάζουμε τα αμύγδαλα με 1 κουτ. σ. από την ζάχαρη της συνταγής, και τα κάνουμε σκόνη. Βάζουμε τα μπισκότα και τα αλέθουμε σε σκόνη. (Η ποσότητες των υλικών θα μετρηθούν σε σκόνη, και όχι ολόκληρα). Ψιλοκόβουμε και τα δαμάσκηνα.
2. Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν καλά. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι, το χυμό λεμόνι, το κονιάκ, και την βανίλια.
3. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι να γίνουν μία σφιχτή μαρέγκα.
4. Αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά, και τα κάνουμε ένα χαρμάνι.
5. Ρίχνουμε λίγη ποσότητα μαρέγκα στους κρόκους, και ανακατεύουμε απαλά με τη σπάτουλα. Προσθέτουμε λίγα από τα στερεά υλικά, ξανά μαρέγκα, και ούτω καθ' εξής, εναλλάξ έως ότου τελειώσουν τα υλικά. Ανακατεύουμε πολύ καλά να ενσωματωθούν.
6. Βουτυρώνουμε τις φόρμες για μάφινς, ή τοποθετούμε χάρτινες θήκες για κεκάκια, μάφινς, και τις γεμίζουμε με την ζύμη μέχρι τα 2/3.
7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190-200 C. για 15-20 λεπτά. Ελέγχουμε να έχουν ψηθεί απαλά, και όχι παραψημένα.
8. Τα σιροπιάζουμε ζεστά όπως είναι, με το κρύο σιρόπι. Τα αφήνουμε λίγο να απορροφήσουν το σιρόπι. Τα ξεφορμάρουμε, και τα βάζουμε σε μια πιατέλα.
9. Βάζουμε την μους σε σακούλα του κορνέ, και γαρνίρουμε με μία πλούσια ροζέτα σε κάθε μάφινς.
10. Πασπαλίζουμε αν θέλουμε με χρωματιστή τρούφα σοκολάτας. (Προαιρετικά).


1 σχόλιο:

Print this page

Print Friendly and PDF