Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Μελαχρινό

Το ωραιότερο μελαχρινό που φάγατε ποτέ!! Με προσθήκη κακάο, για πιο φανταστική και σοκολατένια γεύση. Μια υπέροχη συνταγή μου για μελαχρινό που την είχα ξεχασμένη στα παλιά μου τεφτέρια. Είναι φανταστικό, αφράτο, και μοσχομυρωδάτο. Το έφτιαξα και τρελάθηκαν όσοι έφαγαν. 
Υλικά:
500 γρμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
220 γρμ. ζάχαρη
180 ml. ελαιόλαδο
200 ml. πετιμέζι
180 ml. νερό
100 γρμ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη μέτρια
1 κουτ. σ. κακάο άγλυκο
1 1/2 κουτ. γλ. σόδα
1 1/2 κουτ. γλ. πέικιν πάουντερ
1 κουτ. σ. κανέλα σκόνη
1 κουτ. γλ. κοφτό γαρύφαλλο σκόνη
χυμό από ένα πορτοκάλι
1/2 ποτήρι του κρασιού χυμό λεμόνι
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
ξύσμα από ένα λεμόνι
 Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μίξερ το πετιμέζι, την ζάχαρη, και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το ξύσμα, την κανέλα, το γαρύφαλλο, και το νερό.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το πέικιν πάουντερ, και το κακάο, και το προσθέτουμε σιγά-σιγά στο μείγμα, ανακατεύοντας σε μέτρια ταχύτητα, ίσα να απορροφηθεί το αλεύρι. Κατεβάζουμε τον κάδο από το μίξερ.
Ανακατεύουμε τους χυμούς σε ένα ποτήρι, ρίχνουμε την σόδα, και το αδειάζουμε μέσα στο μείγμα ανακατεύοντας για να λιώσει η σόδα. (Το ανακατεύουμε πάνω από το μείγμα, διότι θα φουσκώσει ο χυμός, να μην μας χυθεί). Ανακατεύουμε με μια μαρίζ να ομογενοποιηθεί.
Προσθέτουμε και τα καρύδια, και ανακατεύουμε με την σπάτουλα.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε καλά μια φόρμα κέικ 24-26 εκ. ή ένα ταψάκι ανάλογο, και αδειάζουμε το μείγμα μέσα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 - 170 C. βαθμούς, για 40' - 45' περίπου. Θα δούμε ότι θα αρχίσει να κάνει μικρές ρωγμές η επιφάνεια, τότε ολοκληρώνεται το ψήσιμο.
Δοκιμάζουμε με ένα καλαμάκι, ή μαχαιράκι, καρφώνοντας στο κέντρο. Πρέπει να βγει στεγνό, και καθαρό.
Αφήνουμε να κρυώσει, και το ξεφορμάρουμε. Κόβουμε σε κομμάτια, και σερβίρουμε σκέτο, ή με άχνη ζάχαρη.
Tips:
Το κακάο είναι προσθήκη δικιά μου για πιο αρωματικό και σοκολατένιο. Αν δεν το θέλουμε δεν το βάζουμε.

Αυτό είναι με κακάο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF