Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Τούρτα πραλίνα - πορτοκάλι

Άλλη μια υπέροχη τούρτα. Με παντεσπάνι σοκολάτας, μια στρώση με κρέμα πραλίνας φουντουκιού, μια δεύτερη στρώση με κρέμα πορτοκάλι, και επικάλυψη γλάσου μαύρης και λευκής σοκολάτας. Απίστευτα φανταστική. Την συγκεκριμένη την έκανα με δύο παντεσπάνια, ένα σοκολάτας, και ένα αμυγδάλου. Μου είχαν περισέψει από άλλη τούρτα... Δεν πετάμε τίποτα!!
Υλικά για τούρτα 24 cm:

Παντεσπάνι: (για 2 φέτες 24 cm.)
170 γρμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
120 γρμ. ζάχαρη
5 αυγά χωριστά ασπράδια-κρόκοι
50 γρμ. βούτυρο μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
1 καλή κουτ. σ. κακάο άγλυκο
2 βανίλιες
1 κουτ. γλ. κοφτό μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
1 κουτ. γλ. χυμό λεμόνι

Κρέμα ζαχαροπλαστικής:
200 γρμ. γάλα φρέσκο πλήρες
200 γρμ. κρέμα γάλακτος
100 γρμ. ζάχαρη
35 γρμ. αλεύρι
40 γρμ. κόρν φλάουρ
1 φασολάκι βανίλια, ή βανίλια κάψουλα
2 κρόκους αυγών
25 γρμ. βούτυρο
Υλικά για γεύση:
100 γρμ. κουβερτούρα 35% κακάο
2 κουτ. σ. πραλίνα φουντουκιού, καλής ποιότητας
150 γρμ. κρέμα γάλακτος σε αρκετά παχύρρευστη μορφή. (κρύα στο ψυγείο)
ξύσμα από ένα μέτριο πορτοκάλι, (κατά προτίμηση με το πολύ ψιλό του τρίφτη)
λίγες σταγόνες άρωμα πορτοκάλι, (προαιρετικά, αν έχετε)

Γλάσο σοκολάτας:
180 γρμ. κουβερτούρα 55% κακάο, τεμαχισμένη
70 γρμ. λευκή κουβερτούρα
180 γρμ. κρέμα γάλακτος

Σιρόπι:
200 γρμ. νερό
150 γρμ. ζάχαρη
1 κουτ. γλ. κακάο
Εκτέλεση:

Παντεσπάνι:
1. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπεικιν πάουντερ, και το κοσκινίζουμε δύο φορές.
2. Χτυπάμε με το μίξερ τη ζάχαρη με τους κρόκους και τις βανίλιες μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.
3. Χτυπάμε τα ασπράδια με το λεμόνι, μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα και την προσθέτουμε στο παραπάνω μείγμα σταδιακά μαζί με το μείγμα αλευριού, ανακατεύοντας ελαφρά με μαρίζ, μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο.
4. Βουτυρώνουμε καλά μια φόρμα με τσέρκι 24 εκ. στρώνουμε μία λαδόκολλα στο πάτο, και ρίχνουμε το μείγμα.
5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20’ - 25' στους 160 - 170 C. Δοκιμάζουμε με μία οδοντογλυφίδα να δούμε αν έχει ψηθεί καλά. Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει καλά.
6. Ισιώνουμε λίγο την επιφάνεια με ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι, και το κόβουμε οριζοντίως σε δύο ομοιόμορφες φέτες πάχους 1 εκ. περίπου
Κρέμα ζαχαροπλαστικής:
1. Σχίζουμε στη μέση την βανίλια, και παίρνουμε τα σποράκια.
2. Χτυπάμε με το σύρμα καλά τους κρόκους.
3. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα 100 γάλα, τα 200 γρμ. κρέμα γάλακτος, την ζάχαρη, και την βανίλια, τους σπόρους και το φασολάκι. Τοποθετούμε στη φωτιά μέχρι να αρχίζει να βράζει, χωρίς να ανακατέψουμε.
4. Εν το μεταξύ σε ένα μπολ βάζουμε τα υπόλοιπα 100 γρμ. γάλα, το αλεύρι, το κόρν φλάουρ, το ξύσμα, και την βανίλια, αν χρησημοποιήσουμε κάψουλα, και όχι φασόλι, και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα να γίνει μία λεία κρέμα χωρίς σβόλους.
5. Αφού αρχίσει να βράζει το γάλα, αφαιρούμε το φασόλι βανίλια, ρίχνουμε σιγά-σιγά μέσα το μείγμα γάλα-αλεύρι, ανακατεύοντας καλά με το σύρμα έως ότου πήξει.
Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας πάντα, για 2-3 να εξατμιστεί η μυρουδιά του αλευριού. Κατεβάζουμε από την φωτιά, και ρίχνουμε τους κρόκους, ανακατεύοντας καλά και δινατά με το σύρμα, ρίχνουμε και το βούτυρο. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το σύρμα να ενσωματωθούν καλά τα υλικά.
6. Βάζουμε την κρέμα σε μπολ, την σκεπάζουμε με μεμβράνη, να πατάει πάνω στην κρέμα για να μην κάνει κρούστα, και την βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά. (παγωμένη)
7. Στο διάστημα αυτό λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα, και προσθέτουμε την πραλίνα φουντουκιού. Ανακατεύουμε απαλά να λιώσει η πραλίνα, και αφήνουμε να πέση η θερμοκρασία της, χλιαρή.
8. Αφού έχει κρυώσει η κρέμα ζαχαροπλαστικής, την μοιράζουμε σε δύο ίσα μέρη.
Ρίχνουμε στο ένα μέρος το ξύσμα, την χτυπάμε με το μίξερ χειρός λίγο να αφρατέψει, και ρίχνουμε την κρύα παχύρευστη κρέμα γάλακτος. Ενσωματώνουμε απαλά να μην μας ξεφουσκώσει με μια σπάτουλα, έως ότου ενσωματωθούν καλά.
9. Στην άλλη μισή κρέμα ζαχαροπλαστικής, ρίχνουμε λήγη-λίγη την λιωμένη κουβερτούρα-πραλίνα, ανακατεύοντας με το μίξερ χειρός σε μέτρια ταχύτητα. Αφού την ρίξουμε όλη, χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα να αφρατέψει καλά. Αν σε περίπτωση σφίξει αρκετά, και δεν έχει την υφή της μους, ρίχνουμε ελάχιστο γάλα, ή κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας, να αραιώσει ελαφρώς.

Σιρόπι:
Βράζουμε τα υλικά για 2-3 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει να βράζει. Το αφήνουμε να κρυώσει, λίγο χλιαρό.

Γλάσο σοκολάτας:
1. Βάζουμε σε ένα μπολ την κουβερτούρα.
2. Αδειάζουμε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος, και την τοποθετούμε στη φωτιά να κάψει καλά.
3. Την αδειάζουμε επάνω στην κουβερτούρα, αφήνουμε ένα λεπτό να μαλακώσει, και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα να λιώσει η σοκολάτα. Ρίχνουμε το μέλι, και ανακατεύουμε καλά.
Αφήνουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία.
Ολοκλήρωση:
1. Βάζουμε το τσέρκι της φόρμας πάνω σε ένα δίσκο, και τοποθετούμε μέσα το ένα κομμάτι παντεσπάνι. Το βρέχουμε καλά με ένα πινέλο, με το σιρόπι.
2. Αδειάζουμε την κρέμα σοκολάτας, και την ισιώνουμε. Τοποθετούμε από πάνω το άλλο κομμάτι παντεσπάνι, και το σιροπιάζουμε.
3. Αδειάζουμε την κρέμα πορτοκάλι, και την ισιώνουμε καλά σε λεία επιφάνεια.
Τοποθετούμε το γλυκό στην κατάψυξη να παγώσει καλά, και να σφίξουν οι κρέμες. Περίπου 2 - 3 ώρες.
4. Αφαιρούμε το τσέρκι, παίρνουμε προσεχτικά την τούρτα μέσα από τον δίσκο, και την τοποθετούμε πάνω σε σχάρα, που την έχουμε βάλει μέσα στο ταψί του φούρνου.
5. Αδειάζουμε πάνω όλο το γλάσο, και με μια σπάτουλα μακριά, το απλώνουμε γρήγορα πριν μας κρυώσει το γλάσο, τραβώντας το προς τις άκρες, ώστε να πέσει το γλάσο στα πλαϊνά, και να καλυφθούν καλά.
6. Αφήνουμε λίγο να στραγγίξει το γλάσο, την τοποθετούμε στο δίσκο ξανά, και την βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει καλά το γλάσο.
7. Γαρνίρουμε με ότι υλικά έχουμε, και μας αρέσουν.
Tips:
Μπορούμε να την φτιάξουμε με διαφορετική πραλίνα φουντουκιού, για περισσότερο άρωμα. Είναι λίγο παραπάνω κόπος βέβαια. Εγώ σας παραθέτω την συνταγή, και εσείς επιλέγετε. Θα χρησιμοποιήσετε 60 γρμ. από αυτή την πραλίνα για την παραπάνω συνταγή, και δεν θα βάλετε την αγοραστή πραλίνα φουντουκιού. Δείτε την συνταγή.


13 σχόλια:

  1. Και σοκολάτα και πορτοκάλι??(και όχι μόνο...)Ένα κομμάτι θα ζητήσω!(γι'αρχή)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και σοκολάτα, και πορτοκάλι, δυστυχώς... χαχαχαχααα!!
      Υπάρχουν κάνα δυο κομμάτια ακόμα, έλα να σε κεράσω προλαβαίνεις!!
      Λυπόν την έφτιαξα χθες, βλέπεις την ημερομηνία στις φώτο. Αν σου πω ότι είχα κάτι υλικά περίσευμα στο ψυγείο από μια άλλη τουρτα, κάνα δυό παντεσάνια, κάνα δυο κρέμες, και εντελώς αμήχανα πέταξα μερικά άλλα υλικά μέσα, που είχα στο ντουλάπι, τα ανακάτεψα, και βγήκε αυτή η φανταστική τούρτα. Χωρίς πρόγραμμα, χωρίς συνταγή. Γι αφτό και το γαρνίρισμα είναι πρόχειρο. Και είπα να διορθώσω λίγο την συνταγή, και να την μοιραστώ μαζί σας. Είναι όντως τέλεια.

      Διαγραφή
    2. Έτσι είναι αυτά!Εάν έχεις ταλέντο και φαντασία,δημιουργείς με οτιδήποτε!Πάντως το ιστολόγιο είναι φοβερό με ιδιαίτερη έμφαση στις τούρτες!Συγχαρητήρια!

      Διαγραφή
    3. Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.

      Διαγραφή
  2. Επίτηδες το κάνεις όποτε μπαίνουμε στο βλόγκ σου να μας τρέχουν τα σάλια, έτσι??
    Δεν το συζητώ είσαι καλλιτέχνης,εγώ για να φτιάξω κάτι τέτοιο θα παιδεύομαι μισή μέρα:))

    Delivery δεν κάνεις σε άλλο νησί??

    Φιλιά θαλασσινά για καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Delivery?? βάζω μπροστά το κότερο, (βάρκα με πανιά...) και έρχομαι!! Δώσε παραγγελιά, και συντεταγμένες. χαχαχαχαχα!!!
      Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Εγω δεν παιδεύομαι μισή μέρα... αλλά παιδεύεται μισή μέρα η γυναίκα μου να καθαρίσει την κουζίνα και την λάτζα.... όλο τρωγόμαστε... χαχαχαχα...

      Γλυκές ευχές για καλό μήνα!!

      Διαγραφή
  3. Φίλε Πάνο τα λόγια είναι περιττά για το δημιουργικό σου ταλέντο στην ζαχαροπλαστική.Έφτιαξα την συγκεκριμένη τούρτα στη λαμαρίνα της κουζίνας διπλασιάζοντας τα υλικά για την γιορτή της κόρης μου και έγινε πανικός...Καλά που μου πέτυχε η τούρτα γιατί τα έκανα όλα βήμα πρός βήμα,μετά μου ζητούσανε και την συνταγή.Σε ευχαριστώ που μοιράστηκες μαζί μας αυτή τη συνταγή και εύχομαι να είσαι καλά και να συνεχίζεις να μας προσφέρεις τις γνώσεις σου και την εμπειρία σου για την ζαχαροπλαστικής μέσο του ίντερνετ.Σε χαιρετά μια μικρή νοικυκορούλα με 3 παιδάκια....και πολύ γλυκαντζού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Μα πόσο χαίρομαι να ακούω ότι σας πέτυχε ένα γλυκό. Η χαρά είναι μεγαλύτερη από την δικιά σας, διότι δεν θέλω να απογοητεύονται οι φίλοι που με εμπιστεύονται και τις φτιάχνουν, είναι και πεταμένα υλικά,,, και φυσικά έχουν και το κόστο τους... Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, πάντα επυτυχίες,και να χαίρεσαι τα παιδάκια σου. Να εισαι καλά να τους φτιάχνεις τα γλυκά μου...

      Διαγραφή
    2. Ξέχασα.. πως την έστησες στη λαμαρίνα του φούρνου χωρίς τσέρκι? Έχω απορία..

      Διαγραφή
    3. Εκτέλεσα όλη την συνταγή μέσα στη λαμαρίνα ακολουθόντας την βήμα βήμα.Δεν χρειάστηκε να την στήσω γιατί δεν ήταν γεννέθλια γαι να την παρουσάσω....

      Διαγραφή
    4. Ααα.. μάλιστα. Οπότε και την έκοψες κομμάτια και την σερβίρισες.

      Διαγραφή
    5. Έτσι ακριβώς.Δεν ξέρω τι μας ετοιμάζεις στο προσεχές μέλλον,αλλά αν μέχρι του Αγίου Γεωργίου που γιορτάζει ο γιός μου και έχει και τα γεννέθλιά του μαζί φέτος,αν αναρτήσεις καμιά τουρτίτσα θα την κάνω μετά χαράς.Δεν θα την παραγγείλω σε ζαχαροπλαστείο (αν και τα παιδάκια θαυμάζουνε τις στάμπες),θα επειλέξω να διακοσμήσω μόνη μου την τούρτα,πιθανόν με κάποιο παιχνιδάκι ή να ζωγραφίσω κάποιο παιδικό σχέδιο με κάποιο σιρόπι ίσως.Αν έχεις κάποια καλύτερη ιδέα βοήθαμε και σώσεμε.Ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  4. Ρίχνουμε στο ένα μέρος το ξύσμα, την χτυπάμε με το μίξερ χειρός λίγο να αφρατέψει, και ρίχνουμε την κρύα παχύρευστη κρέμα γάλακτος. Ενσωματώνουμε απαλά να μην μας ξεφουσκώσει με μια σπάτουλα, έως ότου ενσωματωθούν καλά.

    Την χτυπάμε πρώτα σε σαντυγί την κρέμα ή την ρίχνουμε έτσι ρευστή??

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Print this page

Print Friendly and PDF