Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Πραλίνα φουντουκιού (πάστα)

Πραλίνα φουντουκιού με καραμελωμένα φουντούκια, ή φουντουκόπαστα. Είναι μία πάστα την οποία την χρησημοποιούμε σαν βάση για γεύση και άρωμα σε διάφορα γλυκά. Επίσης με αυτήν  φτιάχνουμε και σπιτική μερέντα. (Οι φώτο είναι ενδεικτικές).
Υλικά:
200 γρμ. φουντούκια ανάλατα, καβουρδισμένα
100 γρμ. ζάχαρη
Εκτέλεση:
Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά. Όταν κάψει, ρίχνουμε τη ζάχαρη σιγά-σιγά ώστε να αρχίσει να λιώνει και να καραμελώνει. Όταν ρίξουμε όλη τη ζάχαρη και πάρει σκούρο ξανθό χρώμα, ρίχνουμε τα φουντούκια, αφού προηγουμένως τα έχουμε ζεστάνει στο φούρνο ή στο φούρνο μικροκυμάτων, ώστε να είναι ζεστά όταν πέσουν στην καραμέλα. Ανακατεύουμε με ξήλινη σπάτουλα, έως ότου ανακατευτούν καλά με την καραμέλα, αλλά προσέχουμε να μη μείνουν πολύ διότι θα πικρίσει η καραμέλα. Τα απλώνουμε αμέσως σε μια λαδόκολλα ή σε μια επιφάνεια σιλικόνης και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Τα πολτοποιούμε αρκετά στο μπλέντερ ή στο μούλτι, τόσο, ώστε να σχηματιστεί μια πηχτή πάστα.
Tips: 
Μπορείτε αν θέλετε να φτιάξετε την μισή ή και μεγαλύτερη ποσότητα, και στο τέλος να προσθέσετε λίγο μαλακό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, να την χτυπήστε καλά στο μπλέντερ, και να την αποθηκεύσετε σε βάζο σφραγισμένο καλά στο ψυγείο για μελλοντική χρήση. Κρατάει πολύ καιρό.
Επίσης γίνεται και χωρίς να καραμελώσουμε τα φουντούκια. Τα βάζουμε σκέτα στο μούλτι, ή στο μπλέντερ, και τα κάνουμε πάστα.


4 σχόλια:

  1. Καλησπέρα,
    Αν θέλω να κάνω πάστα χωρίς να καραμελώσω τα φουντούκια, θα χρησιμοποιήσω ή όχι τη ζάχαρη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Όχι δεν θα βάλεις ζάχαρη, αλλά ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω χτύπημα για να γίνει πάστα, επιδή η καραμέλα το βοηθάει στο να πολτοποιηθεί πιο γρήγορα. Κάνε μια δοκιμή με λίγα φουντούκια, και θα δεις.

      Διαγραφή
  2. Παρακαλώ αφαιρέστε την φωτογραφία μου από το site σας την οποία πήρατε αυθαίρετα από το blog μου και αυτή μου την ανάρτηση (http://greekmylittleexpatkitchen.blogspot.nl/2013/02/blog-post_9.html). Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η φωτογραφία θα αφαιρεθεί, αλλά πως ξέρω εγώ, και πως πιστοποιείτε ότι η φωτο είναι δική σας? Μέσα από το διαδίκτυο την πείρα, και όχι από το blog σου, και δεν έχει καμιά υπογραφή.

      Διαγραφή

Print this page

Print Friendly and PDF