Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Τάρτα λεμονιού

Μια υπέροχη τάρτα λεμονιού από μένα. Οι φώτο είναι ενδεικτικές.
Υλικά:

Για τη βάση:
300 γρμ. μπισκότα digestive
60 γρμ. κάσιους, ή μισά-μισά με αμύγδαλα άσπρα
1 ασπράδι αυγού
2,5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
130 γρμ. βούτυρο λιωμένο
ξύσμα από 1 λεμόνι

Για την κρέμα:
50 γρμ. κορν φλάουρ
100 γρμ. γάλα φρέσκο
100 γρμ. νερό
200 γρμ. ζάχαρη
1/2 κουτί γάλα ζαχαρούχο
3 κρόκους
1 πρέζα αλάτι
1 φασόλι βανίλιας
το ξύσμα από 3 λεμόνια
2 κουτ. σ. βούτυρο
100 - 120 γρμ. χυμό λεμονιού

Για την μαρέγκα:
3 ασπράδια αυγών
1 κουτ. γλ. χυμό λεμονιού
80 γρμ. ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:

Βάση:
Χτυπάμε στο μπλέντερ τα μπισκότα με τους ξηρούς καρπούς, και τη ζάχαρη, να γίνουν σκόνη. Προσθέτουμε το ασπράδι και τέλος το λιωμένο βούτυρο, συνεχίζοντας για λίγο το χτύπημα. Αδειάζουμε το μίγμα σε φόρμα με αποσπόμενο τσέρκι 26-28 εκ. και με τα χέρια μας ή με τη βοήθεια ενός ποτηριού, απλώνουμε τη ζύμη στη βάση και στα πλάγια της φόρμας, ώστε να κάνουμε ένα τοίχωμα. Βάζουμε την φόρμα στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Κρέμα:
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, το γάλα, τη μισή ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού, και το αλάτι. Σχίζουμε την βανίλια στη μέση, και παίρνουμε τα σποράκια και το φασόλι, και τα ρίχνουμε στο γάλα. Αφήνουμε να αρχίσει να φουσκώνει, και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Χτυπάμε με σύρμα τους κρόκους, το κορν φλάουρ, το χυμό, και την υπόλοιπη ζάχαρη καλά. Ρίχνουμε 4-5 κουταλιές γάλα στο μίγμα, και ανακατεύουμε με το σύρμα, ξαναρίχνουμε άλλο τόσο, ανακατεύουμε, και το αδειάζουμε στην κατσαρόλα με το γάλα ανακατεύοντας γρήγορα με το σύρμα. Αφαιρούμε το φασόλι βανίλιας, και τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας πάντα με το σύρμα, έως ότου πήξει καλά η κρέμα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, και ρίχνουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά να λιώσει το βούτυρο. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει, και ρίχνουμε το ζαχαρούχο γάλα. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα να ενσωματωθεί. Δοκιμάζουμε αν θέλουμε πιο πολύ λεμόνι. (θέμα γούστου). Αδειάζουμε την κρέμα επάνω μπισκότο της τάρτας, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170C βαθμούς, για 30 λεπτά περίπου να ψηθεί η κρέμα.
Την αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Μαρέγκα:
Χτυπάμε τα ασπράδια σε ελαφριά μαρέγκα, και προσθέτουμε το χυμό. Συνεχίζουμε το χτύπημα έως ότου γίνει σφιχτή μαρέγκα. Τέλος προσθέτουμε λίγη-λίγη και τη ζάχαρη άχνη, συνεχίζοντας το χτύπημα για λίγο ακόμα. Την βάζουμε σε σακούλα του κορνέ με φαρδιά μύτη.
Αφαιρούμε το τσέρκι από τη φόρμα, και σχηματίζουμε κοντά-κοντά ροζέτες μαρέγκας πάνω στη κρέμα, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια. Βάζουμε την τάρτα σε δυνατό προθερμασμένο φούρνο, στους 200C βαθμούς, για 10' - 15' λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει ένα πολύ-πολύ απαλό χρώμα η μαρέγκα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF