Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Κρέμα σεράνο

Όλοι θυμόμαστε τις πάστες σεράνο, και την τούρτα σεράνο. Αυτή την υπέροχη απόλαυση της κρέμας σεράνο, που λίγο πολύ έχει χαθεί στα συρτάρια των ζαχαροπλαστείων, και δύσκολα βρίσκουμε τώρα μια πάστα σεράνο σε ζαχαροπλαστείο. Σας παραθέτω εδώ την υπέροχη αυτή κρέμα, για τις τούρτες σας, και τα γλυκά σας.
Υλικά:
100 γρμ. ζάχαρη
25 ml νερό
20 ml γλυκόζη
4 ασπράδια αβγών
2 κουτ. σ. ζάχαρη
1 βανίλια
180 γρμ. σοκολάτα κουβερτούρα
80 ml κρέμα γάλακτος
20 ml κονιάκ
400 γρμ. κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση:

Για την κρέμα σεράνο:
Πρώτα φτιάχνουμε Ιταλική μαρέγκα. Οι ζαχαροπλάστες την ονομάζουν Κιγιέ.
1. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη, έως ότου γίνει σιρόπι, στο βαθμό της λευκής καραμέλας στους 145ο. Για να το δοκιμάσετε εάν δεν έχετε θερμόμετρο καραμέλας, ρίχνετε ένα κουταλάκι σιρόπι σε κρύο νερό. Το πιάνετε με τα δάχτυλά σας και προσπαθείτε να το λυγίσετε. Εάν σπάσει, σημαίνει, ότι είσαστε στους σωστούς βαθμούς.
2. Παράλληλα, χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια των αβγών να γίνουν μαρέγκα σφιχτή και αφού γίνουν, ρίχνουμε τη βανίλια και λίγη-λίγη τη ζάχαρη για να δέσει η μαρέγκα.
3. Το σιρόπι τώρα, πρέπει να έχει φτάσει στους σωστούς βαθμούς. Το ρίχνουμε από ψηλά όπως είναι καυτό, πάνω στη μαρέγκα, ενώ συνεχίζουμε να τη χτυπάμε στο μίξερ μέχρι το μίγμα να γίνει χλιαρό. Αδειάζουμε το μίγμα σε ένα μεγάλο μπολ και πλένουμε τον κάδο και το σύρμα του μίξερ.

...Στον χρόνο που χτυπιέται η μαρέγκα για να γίνει χλιαρή, εμείς κάνουμε 2 πράγματα:

1. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε χαμηλή θερμοκρασία. Όταν λιώσει, την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να γίνει χλιαρή, ανακατεύοντας την που και που για να μη μας κάνει κρούστα.
2. Μέχρι να γίνει χλιαρή η σοκολάτα χτυπάμε στο μίξερ τα 400 ml κρέμα γάλακτος, να γίνουν σαντιγί.

Μίξη κρέμας σεράνο:
1. Στο μπολ με τη χλιαρή μαρέγκα προσθέτουμε τα 80 ml κρέμα γάλακτος, το κονιάκ και τα ανακατεύουμε απαλά με σύρμα χειρός.
2. Προσθέτουμε τη χλιαρή κουβερτούρα και τα ανακατεύουμε, μέχρι να ενωθούν.
3. Τέλος προσθέτουμε τη σαντιγί και ανακατεύουμε απαλά από κάτω προς τα πάνω με μια σπάτουλα μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν.


5 σχόλια:

  1. tha htan teleia ean vazate kanena video gia na vleoume thn ektelesh. dioti sigoura ama to diavazeis akougete periploko.
    as poume sthn arxi vrazoume thn zaxari me to nero. stin defterh ektelesh xtipame ta avga me tin zaxari. pia zaxarh? afou tin xrisimopiisame gia to siropi?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε/φίλη, αν προσέξεις καλά τη συνταγή, γράφω κάτω από τα ασπράδια, και 2 κουταλιές σ. ζάχαρη, αυτή είναι για τα ασπράδια. Τώρα όσο για το βίντεο, δεν είναι και τόσο εύκολο κάθε συνταγή να την βιντεοσκοπώ.. θέλει χρόνο, και τα απαιτούμενα μέσα. Δεν θα ήθελα να κάνω κάτι πρόχειρο. Οπότε ούτε το χρόνο έχω, διότι δουλεύω, και φτιάχνω γλυκά εντελώς ερασιτεχνικά, αλλά ούτε και τα απαραίτητα μέσα.. κατάλαβες? Το έχω σκεφτεί πολλές φορές, αλλά δεν μου είναι εύκολο. Σε ευχαριστώ που αναφέρεις τις απορίες σου, και τις παρατηρήσεις σου.

      Διαγραφή
  2. καλησπερα σας ηθελα να σας ρωτησω την κρεμα σερανο μπορουμε να την χρησιμοποιησουμε στην γεμιση μιας τουρτας που θα εχει απο πανω ζαχαροπαστα....ευχαριστω πολυ και περιμενω την απαντηση σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με επικάλυψη ζαχαρόπαστας.

      Διαγραφή
  3. Αυτη η κρεμα σερανο μπαίνει στην κατάψυξη ?
    Και οταν βγει και ξεπαγωσει μηπως κάτσει ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Print this page

Print Friendly and PDF