Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Καρυδόπιτα μοναδική!!

Λίγοι είναι αυτοί που θα πουν όχι σε ένα κομμάτι καρυδόπιτα... Ένα γλύκισμα που αρέσει σε όλους. Μια συνταγή δοκιμασμένη μετά από πολλές δοκιμές ώσπου να καταλήξω σε αυτήν. Δοκιμάστε την, είναι μοναδική!!

Υλικά:

Για την ζύμη:
220 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρμ. γιαούρτι στραγγιστό
160 γρμ. γάλα φρέσκο
170 γρμ. βούτυρο γάλακτος, σε θερμοκρασία δωματίου, (lourpak. Κερκύρας, Χωριό κ.λ.π.)
200 γρμ. φρυγανιά τριμμένη
200 γρμ. καρύδια ψιλοκομμένα μέτρια
250 γρμ. ζάχαρη
5 κρόκους αυγών
5 ασπράδια αυγών
1/2 σφηνάκι κονιάκ
1 κουτ. σ. κανέλα σκόνη
1 κουτ. γλ. γαρύφαλλο σκόνη
2 1/2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
30 - 40 γρμ. καρύδια χοντροκομμένα για πασπάλισμα

Για το σιρόπι:
1, 100 γρμ. ζάχαρη
1 λίτρο νερό
1 ξύλο κανέλα
4-5 γαρύφαλλα
1 καλή φέτα λεμονιού
1 κουτ. σ. γλυκόζη

Εκτέλεση:

Σιρόπι:
1. Βράζουμε όλα τα υλικά για 2 λεπτά από το σημείο βρασμού. Κατεβάζουμε, και ρίχνουμε τη γλυκόζη. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί, και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Ζύμη:
1. Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών με το αλάτι σε μαρέγκα.
2. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη να αφρατέψει, και να ασπρίσει, και προσθέτουμε έναν - έναν τους κρόκους ώστε να απορροφά τον πρώτο.
3. Προσθέτουμε το κονιάκ, το γιαούρτι, και το γάλα. Αφού ανακατευτούν καλά, αναμιγνύουμε τα καρύδια, με την κανέλα και το γαρύφαλλο, και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε λίγο, και σταματάμε το μίξερ.
4. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, με την φρυγανιά και το μπέικιν πάουντερ, και τα προσθέτουμε στο μείγμα σε δυο δόσεις, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα να ομογενοποιηθούν, όχι με το μίξερ πλέον. (Το μείγμα θα είναι σχετικά σφιχτό).
5. Κατόπιν ενσωματώνουμε σε δυο τρεις δόσεις την μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά με την μαρίζ.
6. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά ένα ανάλογο ταψί, 25x30 εκ. περίπου, και αδειάζουμε το μείγμα. Ισιώνουμε με μια σπάτουλα την επιφάνεια.
7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 - 180 C. βαθμούς, για 40'-45' περίπου. Δοκιμάζουμε με μαχαιράκι, ή καλαμάκι, καρφώνοντας το στο κέντρο, και να βγαίνει καθαρό.
8. Σιροπιάζουμε την καρυδόπιτα όπως είναι ζεστή από το φούρνο, με κρύο το σιρόπι, σιγά σιγά με μια κουτάλα, για να σιροπιαστεί καλά. Δεν το ρίχνουμε μονομιάς, και επιμένοντας με περισσότερο σιρόπι στο κέντρο του γλυκού.
8. Πασπαλίζουμε τα χοντροκομμένα καρύδια, και αφήνουμε να κρυώσει και να απορροφήσει όλο το σιρόπι.
9. Κόβουμε σε κομμάτια, και σερβίρουμε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF