Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Μίνι μηλοπιτάκια

Υπέροχα μίνι μηλοπιτάκια. Με φανταστική μοσχομυροδάτη ζύμη πορτοκαλιού.
Για τη ζύμη: 
250 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
130 γρμ. βούτυρο παγωμένο
100 γρμ. ζάχαρη
3 κουτ. σ. γάλα κρύο
1 κρόκο αυγού
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 1/2 κουτ. γλ. πέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι

Για την γέμιση:
1 1/2 κιλό μήλα Gala ή Golden delicious κομμένα σε μικρά κυβάκια
100 γρμ. σταφίδες ξανθιές
50 γρμ. μαύρη ζάχαρη
1 κουτ. σ. κανέλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 κουτ. σ. χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:

Ζύμη:
Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να γίνει μία λεία ζύμη. Βάζουμε την ζύμη σε ένα μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη, και την αφήνουμε το στο ψυγείο για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
Ανοίγουμε το φύλλο σε πάχος 3 χιλ. και με ένα κουπ πατ το κόβουμε σε κομμάτια. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα για μάφινς, και τοποθετούμε ένα-ένα φύλλο σε κάθε θέση. Με την βοήθεια ενός ποτηριού πιέζουμε να κάτσει το φύλλο μέσα στη θήκη. Κρατάμε λίγη ζύμη για σκέπασμα.
Γέμιση:
Καθαρίζουμε καλά τα μήλα και τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Τα βάζουμε σε ένα λεκανάκι, και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Τα ανακατεύουμε καλά.
Ολοκλήρωση:
Γεμίζουμε κάθε θήκη που έχουμε τοποθετήσει το φύλλο, με την γέμιση μήλου.
Ανοίγουμε το φύλλο που κρατήσαμε, και το κόβουμε σε λωρίδες 7-8 χιλ. φάρδος. Φτιάχνουμε με αυτές ένα πλέγμα επάνω στη γέμιση, και πιέζουμε λίγο τις άκρες να κολλήσουν με την κάτω ζύμη.
Τοποθετούμε την φόρμα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C., και ψήνουμε για 20-25 λεπτά περίπου, να πάρουν ένα σκούρο χρυσαφή χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, και ξεφορμάρουμε.
Αν θέλετε πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη άχνη από επάνω. Ή αλείφετε με λίγο μέλι και πασπαλίζετε με σουσάμι. (προαιρετικά)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF