Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Τάρτα με φρέσκα δαμάσκηνα και crumble

Υπέροχη τάρτα με φρέσκα δαμάσκινα, και τραγανό κράμπλ αμυγδάλου.
Υλικά:
200 γρμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
150 γρμ. βούτυρο παγωμένο

30 γρμ. αμυγδαλόσκονη
30 γρμ. πεκάν αλεσμένα σκόνη
90 γρμ. άχνη ζάχαρη
1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο
1/2 κ. γλ. κανέλα
ξύσμα από ένα λεμόνι
1 πρέζα αλάτι

Γέμιση:
500 γρμ. φρέσκα, ώριμα δαμάσκηνα
1 κ. γλ. κανέλα
50 γρμ. ζάχαρη καστανή
100 γρμ. μαύρο ρούμι

*Επικάλυψη:
300 γρμ. περίπου κράμπλ αμυγδάλου
λίγο φιλέ αμυγδάλου (προαιρετικά)
*Crumble αμυγδάλου:
75 γρμ. αλεύρι
75 γρμ. ζάχαρη καστανή
75 γρμ. αμύγδαλο σκόνη
75 γρμ. βούτυρο όχι αρκετά παγωμένο
ελάχιστο αλάτι

Εκτέλεση:

Ζύμη τάρτας:
Στον κάδο του μίξερ κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι και το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια. Δουλεύουμε καλά το μείγμα με τα χέρια, να πάει παντού το βούτυρο, μέχρι να γίνει χοντρά ψίχουλα. Προσθέτουμε την αμυγδαλόψιχα, το ξύσμα λεμονιού, και την κανέλα. Ανακατεύουμε καλά, και ρίχνουμε το αυγό. Ζυμώνουμε πολύ καλά να ομογενοποιηθούν. Τυλίγουμε την ζύμη με μεμβράνη, και την βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 1 ώρα.

Crumble αμυγδάλου:
Ανακατεύουμε καλά αλεύρι, ζάχαρη, αμύγδαλο, αλάτι, και προσθέτουμε το βούτυρο κομματάκια. Με το χέρι τα ανακατεύουμε καλά να γίνει μία σφιχτή ζύμη. Τυλίγουμε με μεμβράνη σε μπαστούνι, και την τοποθετούμε στο ψυγείο για αρκετή ώρα, ή στην κατάψυξη για πιο γρήγορα, να παγώσει καλά, και να σκληρύνει. Την τρίβουμε με το χοντρό του τρίφτη, σε ένα μία πιατέλα.
Ολοκλήρωση:
Πλένουμε καλά τα δαμάσκηνα και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Κόβουμε σε μέτριες λεπτές φέτες, και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Αδειάζουμε το ρούμι και την κανέλα, και ανακατεύουμε. Αφήνουμε μισή ώρα να τραβήξει το ρούμι.
Παίρνουμε τη ζύμη, και την απλώνουμε λίγο πιο μεγάλη από το μέγεθος της ταρτιέρας. Βουτυρώνουμε ελαφρώς την ταρτιέρα, (φόρμα για τάρτες), και απλώνουμε τη ζύμη στη φόρμα, σαρώνοντας την προσεχτικά μέχρι και τα πλαϊνά. Όση ζύμη μας περισσέψει, την κόβουμε με την ανάποδη ενός μαχαιριού. Τρυπάμε την ζύμη καλά με ένα πιρούνι, απλώνουμε επάνω τις φέτες τα δαμάσκηνα, και πασπαλίζουμε με την μαύρη ζάχαρη. (Αν θέλετε φτιάξτε λεπτό κορδόνι την ζύμη που περίσσεψε, και απλώστε το επάνω στα δαμάσκηνα). Κατόπιν πασπαλίζουμε το τριμμένο κράμπλ να καλύψουμε καλά την επιφάνεια, και τέλος πασπαλίζουμε από πάνω το φιλέ αμυγδάλου.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 30', μέχρι να ροδίσουν τα τοιχώματα της τάρτας, αλλά και τα δαμάσκηνα να παραμείνουν μαλακά, και να πάρει ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα το κράμπλ.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και ξεφορμάρουμε προσεχτικά την τάρτα.
Σερβίρεται σκέτη, ή με ζάχαρη άχνη, ή με παγωτό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF