Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Μηλόπιτα με ζύμη oreo

Δοκιμάστε αυτή την υπέροχη μηλόπιτα με ζύμη από μπισκότα oreo. Ένα μοναδικό άρωμα, με τραγανή ζύμη τάρτας pate sucree. Η φώτο είναι από άλλη συνταγή μου.
Υλικά: για φόρμα με τσέρκι 26 εκ. ή τετράγωνο πυρέξ

Για τη ζύμη pate sucree oreo:
185 γρμ. βούτυρο παγωμένο σε μικρά κυβάκια
170 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρμ. αλεύρι σκληρό
100 γρμ. μπισκότα oreo, με γέμιση κρέμας
80 γρμ. ζάχαρη άχνη
1 κρόκο
1 πρέζα αλάτι
λίγο νερό αρκετά κρύο

Για την γέμιση:
5 μήλα πράσινα
150 γρμ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
60 γρμ. μαύρο ρούμι, ή καλό κονιάκ
180 γρμ. ζάχαρη κρυσταλλική
100 γρμ. σταφίδες ξανθιές
1 κοφτό κουταλάκι κανέλα

Για την επικάλυψη:
1 ασπράδι αυγού
2 κουτ. σ. γάλα
μερικά αμύγδαλα ασπρισμένα

Εκτέλεση:

Ζύμη:
Βάζουμε τα μπισκότα στο μούλτι, και τα κάνουμε σκόνη.
Τρίβουμε καλά με το χέρι τα αλεύρια, το βούτυρο, την σκόνη από τα μπισκότα, και το αλάτι, να ανακατευτεί καλά το βούτυρο και να γίνει εντελώς σκόνη, ή το βάζουμε στο μούλτι για πιο εύκολα. Προσθέτουμε τον κρόκο, και ελάχιστο νερό, περίπου 2 κουτ. σούπας. Ανακατεύουμε καλά, να γίνει μία μέτρια σφιχτή ζύμη. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα. Την τυλίγουμε σε μεμβράνη, και την βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες να ξεκουραστεί.

Γέμιση:
Καθαρίζουμε τα μήλα από τον πυρήνα και την φλούδα. Τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες, και τις βάζουμε σε μία κατσαρόλα. Προσθέτουμε τις σταφίδες, το χυμό πορτοκάλι, κονιάκ, ζάχαρη, κανέλα, και τα ανακατεύουμε. Τα μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα περίπου ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινη κουτάλα να μην κολλήσει, έως ότου απορροφηθούν τα υγρά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Ολοκλήρωση:
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη. Την τοποθετούμε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες, και την ανοίγουμε σε φύλο λίγο μεγαλύτερο από το ταψάκι της φόρμας μας. Βουτυρώνουμε τη φόρμα, και τοποθετούμε το ένα φύλλο μέσα στη φόρμα, και ανασηκώνουμε την ζύμη λίγο στα πλαϊνά της φόρμας. Απλώνουμε την γέμιση ομοιόμορφα επάνω στη ζύμη, και γυρνάμε τη ζύμη από τα τοιχώματα, επάνω στη γέμιση. Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο ζύμης, γυρνώντας την προς τα μέσα γύρω στα τοιχώματα της φόρμας. Αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης με το ασπράδι χτυπημένο καλά με το γάλα, και τοποθετούμε διαδοχικά μερικά αμύγδαλα ασπρισμένα. Τρυπάμε με ένα πιρούνι διαδοχικά την επιφάνεια της ζύμης.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C. για 30 με 40 λεπτά περίπου. Δεν θέλουμε να ψήσουμε πολύ τη ζύμη, για να παραμείνει τραγανή. Αφήνουμε να κρυώσει, αφαιρούμε το τσέρκι, και τοποθετούμε προσεχτικά την μηλόπιτα σε δίσκο, ή πιατέλα. Κόβουμε σε κομμάτια, και σερβίρουμε. Προαιρετικά πασπαλίζουμε λίγη ζάχαρη άχνη αν θέλουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF