Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Τσουρέκι Πασχαλινό

Αφράτο μυρωδάτο Πασχαλινό τσουρέκι
Υλικά για δυο μέτρια τσουρέκια:

Για τη ζύμη:
600 γρμ. αλεύρι για τσουρέκι. (Αλλατίνη)
120 γρμ. βούτυρο αγελάδος
140 γρμ. γάλα
180 γρμ. ζάχαρη
2 αυγά, (100 γρμ.)
1 κουτ. γλ. κοφτό μαχλέπι τριμμένο
1/2 κουτ. γλ. μαστίχα τριμμένη
30 γρμ. μαγιά μπύρας
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
μία πρέζα αλάτι

Για την επάλειψη:
1 κρόκο αυγού
2 κουτ. σ. γάλα
λίγο αμύγδαλο φιλέ για γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
1. Ζεσταίνουμε το γάλα, (χλιαρό) και το αδειάζουμε σε ένα μπολ. Διαλύουμε μέσα τη μαγιά, και προσθέτουμε μία κουταλιά ζάχαρη από τη συνταγή, και 4 κουταλιές αλεύρι, από τη συνταγή. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθούν, και το αφήνουμε 30-40 λεπτά περίπου σκεπασμένο σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει. Θα πρέπει να διπλασιαστεί σε όγκο.
2. Στο μίξερ με το φτερό χτυπάμε τη ζάχαρη, με τα 2 αυγά να αφρατέψουν.
3. Προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο, (χλιαρό) ανακατεύουμε για λίγο, και προσθέτουμε το ξύσμα, το αλάτι, το μαχλέπι, την μαστίχα, (την έχουμε τρίψει στο μούλτι μαζί με λίγη ζάχαρη), το προζύμι μας, και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα.
4. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, και αναδεύουμε με τον γάντζο τώρα, για 10-15 λεπτά, μέχρι να γίνει μια μαλακή και μαστιχωτή ζύμη.
5. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ, και την σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και από πάνω πετσέτα, και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, (35-45 βαθμούς), να φουσκώσει και να διπλασιαστεί. Περίπου 3 ώρες.
6. Παίρνουμε τη ζύμη, ζυμώνουμε λίγο να ξεφουσκώσει, και την κόβουμε σε 2 ίσα κομμάτια. Το κάθε κομμάτι το κόβουμε στα τρία, και τα πλάθουμε σε μακρόστενα μπαστούνια. Προσοχή, αν η ζύμη μας έχει πετύχει, δεν θα χρειάζεται άλλο αλεύρι στο πλάσιμο, διότι θα στεγνώσει πολύ. 
7. Ενώνουμε και τα τρία μπαστούνια στην μία άκρη, και πλέκουμε μία πλεξούδα. Αν θέλουμε να βάλουμε κόκκινο αυγό, το βάζουμε τώρα, και όχι μετά. Τοποθετούμε το τσουρέκι σε ταψί, με λαδόκολλα.
8. Φτιάχνουμε και το άλλο τσουρέκι με τον ίδιο τρόπο. Σκεπάζουμε με μία ελαφριά πετσέτα, και τα αφήνουμε ξανά σε ζεστό μέρος, (35-45 βαθμούς), να φουσκώσουν, και να διπλασιαστούν. Περίπου 50 λεπτά με 1 ώρα.
9. Χτυπάμε τον κρόκο αυγού με 1-2 κουτ. γάλα, η νερό, και αλείφουμε όλο το τσουρέκι μας με ένα πινέλο, απαλά και πολύ προσεχτικά να μην το τραυματίσουμε, διότι θα ξεφουσκώσει.
10. Πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα φιλέ, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C. για 30-35' λεπτά περίπου.
Tips:
1. Για να έχετε ένα καλό ζεστό μέρος, ανάψτε τον φούρνο σας στους 50 βαθμούς να ζεστάνει, και κλείστε τον. Βάλτε μέσα την ζύμη να φουσκώσει.
2. Μπορείτε να δώσετε ότι σχήμα σας αρέσει στο τσουρέκι σας, αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη... γίνετε σε πολλά σχήματα. Στρογγυλό, πλεξούδα με τρία κομμάτια, πλεξούδα με 4 κομμάτια, με 6 κομμάτια, πλεξούδα που την κάνετε κύκλο. Με μπαλάκια και τα ενώνετε κυκλικά μεταξύ τους, σε σφήνες και τις ενώνετε κυκλικά μεταξύ τους, κ.π.α σχέδια...
3. Για να δούμε αν η ζύμη μας είναι έτοιμη στο ζύμωμα, δοκιμάζουμε με τον εξής τρόπο. Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμη όσο ένα μεγάλο αυγό, και με τα δύο μας χέρια, με τα δάχτυλα, προσπαθούμε να το ανοίξουμε, τραβώντας το κυκλικά, σε φύλλο. Αν ανοίξει και δεν μας σκιστεί η ζύμη, τότε είναι έτοιμη. Αν δούμε ότι σκίζεται, τρυπάει, τότε θέλει και άλλο ζύμωμα.

Δείτε μερικές τεχνικές για το πλέξιμο της ζύμης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF