Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Μαρμελάδα cocktail φρούτων

Δοκιμάστε αυτήν την υπέροχη μυρωδάτη μαρμελάδα, με διάφορα φρέσκα φρούτα επιλογής μας.
Υλικά:
200 γρμ. ψίχα πορτοκαλιού
200 γρμ. φράουλες, καθαρισμένες και αρκετά ώριμες
150 γρμ. βερίκοκα, καθαρισμένα
150 γρμ. αχλάδια, καθαρισμένα
150 γρμ. ώριμα σύκα, καθαρισμένα
150 γρμ. φρούτα του δάσους, σμέουρα, βατόμουρα, φραγκοστάφυλο, κ.λ.π.
800 γρμ. ζάχαρη

Εκτέλεση:
Διαλέγουμε πάντα καλής ποιότητας και υγιές φρούτα. Καλά γινωμένα, και αρωματικά.
1. Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά όλα τα φρούτα.
2. Παίρνουμε την ανάλογη ποσότητα από κάθε φρούτο σε καθαρή ψίχα. Τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια, και τα βάζουμε σε κατσαρόλα, μαζί με τους χυμούς που άφησε κάθε φρούτο.
3. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, και τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια έως δυνατή φωτιά, ώσπου να αρχίσει το βράσιμο. Κατόπιν χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά, και βράζουμε ανακατεύοντας για 15 λεπτά, ξαφρίζοντας ταυτόχρονα για όσο χρειαστεί.
4. Με το εργαλείο του πουρέ, ή με ραβδομπλέντερ, αν έχετε, πολτοποιούμε καλά τα φρούτα. Συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά, έως ότου δέσει η μαρμελάδα μας. Περίπου 20-30 λεπτά, ανάλογα τα υγρά που έχουν τα φρούτα. Αν θέλετε από την αρχή, βάλτε ένα πιατάκι στην κατάψυξη, και όταν νομίζετε ότι η μαρμελάδα είναι έτοιμη, ρίξτε μισό κουταλάκι μαρμελάδα μέσα στο παγωμένο πιατάκι, αφήστε 15 δευτερόλεπτα να κρυώσει, και αναποδογυρίστε το. Αν σταθεί και δεν τρέξει η μαρμελάδα, τότε είναι έτοιμη. Μετά από μισό λεπτό, δείτε και με το δάχτυλο σας την υφή της, και την πηκτικότητα. Προσοχή μην την παραδέσετε, διότι κρυώνοντας θα σφίξει πολύ και θα ζαχαρώσει.
5. Γεμίζουμε αμέσως αποστειρωμένα βάζα με την καυτή μαρμελάδα, μέχρι επάνω. Κλείνουμε καλά, και τα τοποθετούμε ανάποδα να κρυώσουν. Διατηρείται πολλούς μήνες σε δροσερό μέρος. Αφότου ανοιχτεί το βάζο, το διατηρούμε καλύτερα στο ψυγείο.
Tips:
Συνδυάστε τα δικά σας φρούτα που σας αρέσουν, και φτιάξτε την δική σας μαρμελάδα cocktail φρούτων. Ακτινίδια, ροδάκινα, μήλα, πεπόνι, κεράσια, κ.λ.π.
Μπορείτε να προσθέσετε και λίγα μυρωδικά, όπως κανέλα, γαρύφαλλο, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο, κ.λ.π. σε ελάχιστες ποσότητες φυσικά.
Φρούτα του δάσους μπορείτε να βάλετε κατεψυγμένα, μιας και είναι λίγο δύσκολο να βρούμε φρέσκα. Απλά ξεπαγώστε τα καλά, και αφήστε τα μέσα σε σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά τα υγρά για πολλές ώρες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF