Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Ρολάκια κανέλας με βερίκοκα

Καταπληκτικά γλυκά ψωμάκια. Υπέροχα γεμιστά ρολάκια με βερίκοκα, σταφίδες, αμύγδαλα, κ.λ.π.. Για πρωινό, κολατσιό, το γραφείο, για όλες τις ώρες. Απολαύστε τα.
Αυτή η φώτο είναι από τον φίλο μας leonidas. Σε ευχαριστώ leonidas.
Υλικά:

Για τη ζύμη:
500 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
8 γρμ. ξηρή μαγιά
80 γρμ. ζάχαρη
80 γρμ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
280 γρμ. γάλα πλήρες, φρέσκο
¼ κουτ. γλ. αλάτι

Για τη γέμιση:
2 κουτ. σ. βούτυρο λιωμένο
70 γρμ. ζάχαρη μαύρη
2 κουτ. σ. κανέλα σκόνη
1 φλ. τσ. αποξηραμένα βερίκοκα ψιλοκομμένα, ή σταφίδες ξανθές
1/2 φλ. τσ. αμύγδαλα ελαφρώς καβουρδισμένα, και χοντροκομμένα
1/2 φλ. τσ. κάσιους χοντροκομμένα
2 κουτ. σ. μαύρο ρούμι, ή κονιάκ

Για το γλάσο ζάχαρης:
200 γρμ. ζάχαρη άχνη
3-4 κουτ. σ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, ή λεμονιού, ή γάλα με λίγο άρωμα βανίλιας

Εκτέλεση:

Ζύμη:
1. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε καλά τη μαγιά, τη μισή ζάχαρη, και το γάλα χλιαρό. Αφήνουμε 10 λεπτά σε ζεστό σημείο να φουσκώσει.
2. Προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο, (χλιαρό), το αλεύρι κοσκινισμένο, την υπόλοιπη ζάχαρη, και το αλάτι.
Ζυμώνουμε καλά για 5 λεπτά, μέχρι να έχουμε μία αφράτη και απαλή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
3. Σκεπάζουμε την ζύμη και την τοποθετούμε σε ζεστό σημείο για 45 λεπτά να φουσκώσει.
4. Πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο μας. Ζυμώνουμε ελαφρά τη ζύμη, και την ανοίγουμε σε ένα χοντρό ορθογώνιο φύλλο, περίπου 1-1½ εκατοστό πάχος.

Γέμιση:
1. Σε ένα μπολ λιώνουμε το βούτυρο, (χλιαρό).
2. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το ρούμι, την κανέλα, τη ζάχαρη, τα αμύγδαλα, τα κάσιους, και τα βερίκοκα, ή σταφίδες. (Αν βάλουμε σταφίδες, τις μουσκεύουμε 15 λεπτά με το ρούμι).
3. Αλείφουμε με το βούτυρο την επιφάνεια του φύλλου, και απλώνουμε το μείγμα γέμισης σε όλη σχεδόν την επιφάνεια, αφήνοντας μόνο 2 εκ. γύρω-γύρω ακάλυπτη ζύμη.
4. Τυλίγουμε την ζύμη σε ρολό, βρέχουμε ελαφρά την άκρη της με λίγο γάλα, στο σημείο που θα ενώσει η μία ζύμη με την άλλη, και την ενώνουμε καλά. Σημμαζέυουμε λίγο με το χέρι και τα πλαϊνά.
5. Κόβουμε το ρολό σε 12 κομμάτια, και τα τοποθετούμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο, ώστε να μην ανοίξουν. Προσοχή, δεν τα στριμώχνουμε υπερβολικά, ίσα να ακουμπούν μεταξύ τους.
6. Σκεπάζουμε το ταψί, και το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά περίπου, να διπλασιάσουν τον όγκο τους.
7. Ψήνουμε τα ρολάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C. για 25-30 λεπτά να ροδίσουν. Ελέγχουμε καρφώνοντας ένα καλαμάκι στο κέντρο, και να βγαίνει στεγνό.
Αφαιρούμε από το φούρνο, και τα αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσουν ελαφρώς

Γλάσο, και ολοκλήρωση:
1. Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη άχνη, προσθέτουμε λίγο-λίγο το χυμό, ανακατεύοντας με σύρμα, έως ότου έχουμε ένα επιθυμητό παχύρρευστο γλάσο.
2. Περιχύνουμε τα ζεστά ρολά με το γλάσο, και τα σερβίρουμε ζεστά, ή και κρύα.

Μυστικό:
1. Μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση σταγόνες κουβερτούρας, και να αφαιρέσουμε τα κάσιους.
2. Μπορούμε να τα κάνουμε σκέτα με αμύγδαλα, κανέλα, ζάχαρη.
3. Μπορούμε να γλασάρουμε τα ρολάκια μας με γλάσο σοκολάτας, αντί για γλάσο ζάχαρης.
4. Μπορούμε να τοποθετήσουμε τα κομμένα άψητα ρολάκια, σε θήκες για μάφινς, (κούπ πατ), και να τα ψήσουμε. Έτσι θα έχουμε ατομικά ρολάκια.


4 σχόλια:

  1. Μια ακόμα καταπληκτική συνταγή σου που έφτιαξα.
    Έβαλα σταγόνες κουβερτούρας στην θέση των κάσιους μιας και δεν είχα και επίσης έβαλα σταφίδες γιατί δεν μου αρέσει ιδιαίτερα το βερίκοκο.

    Να και η φωτογραφική μου προσέγγιση για μια ακόμη φορά :
    http://s23.postimg.org/kl6opn78b/image.jpg

    Ευχαριστώ πολύ για την συνταγή και καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή εβδομάδα leonidas. Τελικά εσύ είσαι καταπληκτικός ζαχαροπλάστης. Εσύ τα έφταξες υπέροχα, πολύ τέλεια. Συγχαρητήρια!!! δεν περίμενα να δω κάτι τέτοιο... Αυτό με ικανοποιεί να βλέπω τις συνταγές μου πετυχιμένες και από άλλους. Ξέρεις πολλές φορές μία συνταγή βγένει πετυχιμένη στον συγραφέα-ζαχαροπλάστη, που την φτιάχνει, και αποτυχία στους υπόλοιπους όταν προσπάθησαν να την φτιάξουν... Μπράβο σου, και σε ευχαριστώ που εμπιστεύεσαι τις συνταγές μου... Ανεβάζω και την υπέροχη φώτο σου.

      Διαγραφή
    2. Να είσαι καλά φίλε μου,σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

      Το αποτέλεσμα είναι σωστό και εύγευστο, γιατί είναι πολύ καλογραμμένες οι συνταγές σου και το βασικότερο, ότι γράφεις την αλήθεια, γιατί προφανώς δεν έχεις πρόβλημα να τις μοιραστείς (έχω πετάξει υλικά και υλικά από λάθος συνταγές άλλων χρηστών στο ίντερνετ).

      Ευχαριστώ πολύ και πάλι.

      Διαγραφή
    3. Φυσικά και δεν εχω τίποτα να κρύψω, και θέλω να το μοιράχομαι. Δεν διαφημίζομαι, ούτε περιμένω να κάνω κάτι επαγγελματικό... ώστε να προσπαθώ να ανεβάσω προβολή. Από χόμπι και μόνο εφτιαξα το blog μου, και από χόμπι και μόνο μαγειρεύω. Ούτε τα προσόντα έχω, ούτε τις γραμματικές γνώσεις. Το 99% των συνταγών μου, είναι δοκιμασμένες πρώτα, και μετά τις ανεβάζω στο blog. Και κάποιες λίγες, τις ανεβάζω χωρίς δοκιμή, διότι είμαι σύγουρος ότι θα πετύχη. Τώρα αν κάποια φορά δεν πετύχει κάτι... τι να πω... Πάντα υπάρχουν και αποτυχίες, αρκεί να είναι περιορισμένες. Μην φοβάσαι, είχα πετάξει παλιά και εγώ υλικά σε αποτυχιμένες συνταγές άλλων... υποτίθεται ότι ήταν και επαγγελαμτίες...

      Καλή συνέχεια, και πάντα επιτυχίες. :) :)

      Διαγραφή

Print this page

Print Friendly and PDF