Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Κουλουράκια Πασχαλινά

Υπέροχα Πασχαλινά κουλουράκια. Τραγανά, μοσχομυρωδάτα, με άρωμα βανίλιας, και πορτοκάλι. Δοκιμασμένη συνταγή για πολλά χρόνια, και ποτέ δεν με απογοήτευσε. 100% καλύτερη και από επαγγελματική.
Υλικά:
640 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, (Αλατίνη)
180 γρμ. βούτυρο αγελάδος, (lupark) σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρμ. βούτυρο μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου, (πλάκα σκληρό, όχι soft)
40 γρμ. ελαιόλαδο
190 γρμ. ζάχαρη άχνη
1 μεγάλο αυγό, (50-55 γρμ.)
60 γρμ. γάλα φρέσκο
1 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
2 στικ βανίλιες
1/2 κουτ. γλ. σιρόπι βανίλιας
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 κρόκο αυγού, και 2 κουτ. σ. γάλα,  για την επάλειψη
Εκτέλεση:
  1. Το βούτυρο πρέπει να είναι αρκετά μαλακό, και το κόβουμε σε μικρά κυβάκια.
  2. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά, και τα χτυπάμε καλά με το γάντζο να ομογενοποιηθούν, και να έχουμε μία απαλή μαλακιά ζύμη, ίσα που να μην κολλάει στα χέρια. Ίσως να χρειαστεί να προσθέσουμε μια κουταλιά επιπλέον αλεύρι. Επίσης από αλεύρι σε αλεύρι υπάρχει διαφορά. Η δοσολογία είναι για το αλεύρι που γράφω στα υλικά της συνταγής
  3. Βάζουμε την ζύμη σε ένα μπολ, την σκεπάζουμε με μεμβράνη, και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου να παγώσει.
  4. Πλάθουμε τα κουλουράκια σε διάφορα σχήματα, και τα βάζουμε σε λαμαρίνα, στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Αφήνουμε κενό μεταξύ τους, διότι θα φουσκώσουν.
  5. Χτυπάμε τον κρόκο με 2 κουταλιές γάλα, και με ένα πινέλο αλείφουμε καλά τα κουλουράκια.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160º C. να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφή χρώμα. Περίπου 30 λεπτά.
  7. Τα τοποθετούμε σε μία σχάρα να κρυώσουν εντελώς, και τα αποθηκεύουμε σε μεταλλικό δοχείο καλά κλεισμένο, σε δροσερό και ξηρό μέρος. Διατηρούνται για αρκετό καιρό.
Η συνταγή βγάζει 40-45 κουλουράκια
Tips:
  • Επειδή τα κουλουράκια φουσκώνουν, δοκιμάστε πρώτα να φτιάξετε λίγα, για να δείτε το μέγεθος που θα βγουν, ώστε στην επόμενη φουρνιά, να τα κάνετε όλα τα ίδια, και στο μέγεθος που προτιμάτε.
  • Μην χρησιμοποιήσετε soft μαργαρίνη, διότι θα βγει πολύ μαλακιά η ζύμη, και δεν θα πλάθονται.
  • Τον σημαντικότερο ρόλο στη γεύση και άρωμα τον παίζει το βούτυρο γάλακτος. Η γεύση που θέλω να βγάζουν τα κουλουράκια μου, είναι αυτή που τους δίνει το συγκεκριμένο βούτυρο που γράφω στη συνταγή. Οποιαδήποτε άλλη μάρκα χρησιμοποιήσετε, θα αλλάξει και το άρωμά τους, χωρίς αυτό να αποτελεί διαφήμιση προϊόντος. 
  • Αν τα θέλετε πιο βουτυράτα βάλτε μόνο βούτυρο γάλακτος, ή αυξήστε την ποσότητα του βουτύρου, και μειώστε την μαργαρίνη.


3 σχόλια:

  1. Τα βούτυρα που προτείνετε δεν είναι βούτυρα γάλακτος. Μπορώ αντί γι'αυτα να χρησιμοποιήσω βούτυρο γάλακτος ; ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το lupark είναι βούτυρο γάλακτος, και έχω και μαργαρίνη. Εγώ τα φτιάχνε με αυτό τον συνδυασμό. Και βέβαια μπορείς να χρησιμοποιήσεις βούτυρο γάλακτος της αρεσκείας σου.

      Διαγραφή

Print this page

Print Friendly and PDF