Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Μπουγατσάκια του Πάνου

Υπέροχα μπουγατσάκια αλλιώτικα από τα άλλα. Με τραγανή μυρωδάτη γλυκιά ζύμη, και φανταστική πεντανόστιμη κρέμα. Οι φώτο είναι ενδεικτική.
Υλικά:

Για την ζύμη:
350 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρμ. γιαούρτι στραγγιστό
200 γρμ. βούτυρο παγωμένο, κομμένο σε κυβάκια
2 αυγά
1 κρόκο αυγού
1/2 κουτ. γλ. αλάτι
1 1/2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
ξύσμα από ένα κίτρινο λεμόνι

Για την κρέμα:
350 γρμ. γάλα
100 γρμ. ζάχαρη
30 γρμ. σιμιγδάλι ψιλό
20 γρμ. Νισεστέ
50 γρμ. μήλο, πολτοποιημένο
3 κρόκοι αυγών
1/2 κουτ. γλ. ξύσμα λεμονιού
1 κουτ. γλ. χυμό λεμονιού
1 βανίλια, ή 1/2 κουτ. γλ. κανέλα

Για το πασπάλισμα:
ζάχαρη άχνη
κανέλα σκόνη

Εκτέλεση:

Ζύμη:
1. Βάζουμε στο μίξερ το αλεύρι με το βούτυρο, και το χτυπάμε καλά με το φτερό.
2. Προσθέτουμε το γιαούρτι, τα αυγά, τον κρόκο, και τα υπόλοιπα υλικά. Χτυπάμε καλά μέχρι να γίνει μια μαλακή και αφράτη ζύμη.
3. Την αφαιρούμε από τον κάδο, και την πλάθουμε λίγο με το χέρι. Την τυλίγουμε με μια μεμβράνη, και την βάζουμε στο ψυγείο, έως ότου φτιάξουμε την κρέμα.

Κρέμα:
1. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά το γάλα, με τη μισή ζάχαρη, και το ξύσμα λεμονιού.
2. Χτυπάμε με το σύρμα σε μεταλλική λεκάνη, τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν ελαφρά.
3. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι με το νισεστέ, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Τέλος προσθέτουμε τον πολτό μήλου ανακατεύοντας.
4. Μόλις πάρει βράση το γάλα, το προσθέτουμε λίγο-λίγο μέσα στο μείγμα, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, και αδειάζουμε το μείγμα ξανά μέσα στην κατσαρόλα.
5. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα. Μόλις πάρει βράση, κάνει μία-δύο φουσκάλες, την αφαιρούμε αμέσως από τη φωτιά. Προσθέτουμε την κανέλα, ή τη βανίλια, το χυμό λεμονιού, και ανακατεύουμε καλά.
Αφήνουμε να κρυώσει.

Ετοιμάζουμε το φύλλο:
1. Κόβουμε τη ζύμη στα δύο. Βάζουμε το ένα κομμάτι ζύμης ανάμεσα από δύο αντικολλητικά χαρτιά, και την ανοίγουμε σε φύλλο 2-3 χιλ.
2. Με ένα κουπ πατ 8 εκ., ή κάποιο άλλο στρογγυλό αντικείμενο διαμέτρου 8 εκ. κόβουμε το φύλλο σε στρογγυλά κομμάτια. Ότι περισσέψει, το μαζεύουμε, και το ξανανοίγουμε σε φύλλο. Κάνουμε το ίδιο και με την άλλη μισή ζύμη.

Ολοκλήρωση:
1. Παίρνουμε ένα φύλλο ζύμης, και βάζουμε 1 καλή κουταλιά κρέμα στο κέντρο. Πατάμε λίγο με το κουτάλι να απλώσει ελαφρά, και σκεπάζουμε με ένα άλλο κομμάτι ζύμης. Πατάμε καλά γύρω-γύρω την άκρη του φύλλου να κολλήσει το ένα με το άλλο.
2. Τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα, ή ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 C. στον αέρα, έως ότου να πάρουν ένα χρυσαφή χρώμα. Περίπου 20-25 λεπτά.
3. Αφαιρούμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, και κανέλα. Τρώγονται κατά προτίμηση ζεστά.
Tips:
Μπορούμε να τα φτιάξουμε τετράγωνα, αλλά και υμηστρόγγυλα, σαν τυροπιτάκια. Στην προκειμένη περίπτωση, κόβουμε τα φύλλα σε 10-12 εκ. διάμετρο, και τα κλείνουμε όπως κάνουμε στα τυροπιτάκια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF