Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Τούρτα κρεμ ανγκλέζ

Φανταστική τούρτα σε συνδυασμό λευκής σοκολάτας, με κρεμ ανγκλέζ, και σαντιγί. Μία υπέροχη μους με άρωμα βανίλιας και σοκολάτας, επάνω σε ένα υπέροχο μαλακό μπισκότο αμυγδάλου. Οι φώτο είναι ενδεικτικές.
Υλικά:

Μπισκότο. Για τσέρκι στρογγυλό 24 εκ. ή τετράγωνο 22x22 εκ.:
35 γρμ. αλεύρι
90 γρμ. αμύγδαλο σε σκόνη
100 γρμ. ζάχαρη άχνη
50 γρμ. ζάχαρη κρυσταλλική
4 ασπράδια αυγού, (160 γρμ. περίπου)

Για την μους λευκής σοκολάτας:
300 γρμ. λευκή κουβερτούρα
250 γρμ. κρέμα ανγκλέζ*
8 γρμ. φύλλα ζελατίνης
1 βανίλια, κάψουλα
700 γρμ. κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε παχύρευστη μορφή.

*Για την κρέμα ανγκλέζ:
150 γρμ. γάλα
150 γρμ. κρέμα γάλακτος
1 μικρή πρέζα αλάτι
60 γρμ. ζάχαρη
75 γρμ. κρόκους αυγών
1 βανίλια φυσική, το κλωνάρι και τους σπόρους

Εκτέλεση:

Μπισκότο βάσης:
Αν δεν έχουμε έτοιμο τριμμένο αμύγδαλο.
1. Βάζουμε τα αμύγδαλα ασπρισμένα σε ένα ταψάκι στο φούρνο, στους 150-160 βαθμούς, και τα καβουρδίζουμε ελαφρώς, ίσα να πάρει την υγρασία. Δεν τα αφήνουμε να πάρουν καθόλου χρώμα.
2. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά. τα βάζουμε με την ζάχαρη άχνη στο μπλέντερ, και τα κάνουμε σκόνη.
3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με τη σκόνη αμυγδάλου.
4. Στο μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα, χτυπάμε τα ασπράδια μαζί με την κρυσταλλική ζάχαρη σε μαρέγκα. Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε το μείγμα αλευριού ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ.
5. Πάνω σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα, δημιουργούμε δύο δίσκους στρογγυλούς διαμέτρου 24-25 cm. ή τετράγωνους 22x22 cm.
6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180° C για 15-20 λεπτά. Ίσα να πάρουν ένα απαλό χρυσαφή χρώμα.

Κρέμα ανγκλέζ:
1. Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη μισή ζάχαρη, τη βανίλια σχισμένη στη μέση, και το αλάτι. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας απαλά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να φτάσει το μείγμα στο σημείο βρασμού.
2. Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, και την αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά.
Σημείωση:
Εδώ τοποθετούμε μία κατσαρόλα με νερό στη φωτιά να ζεσταίνει για μπεν μαρί.
3. Χτυπάμε με ένα σύρμα τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη, και ρίχνουμε σιγά-σιγά το ζεστό μείγμα κρέμα γάλακτος, μέσα στο μείγμα των κρόκων, ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα, για να μην μας ψηθούν οι κρόκοι.
4. Βάζουμε τη κατσαρόλα στη φωτιά, και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα, μέχρι το μείγμα να πήξει και να φτάσει στους 75-80 C. βαθμούς.
5. Κατεβάζουμε, αφαιρούμε το κλωνάρι της βανίλιας, και περνάμε την κρέμα από σινουά.
6. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, και την αφήνουμε στην άκρη.

Μους λευκής σοκολάτας:
1. Μουσκεύουμε την ζελατίνη σε κρύο νερό.
2. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί, και προσθέτουμε την ζελατίνη. Ανακατεύουμε καλά να λιώσει.
3. Προσθέτουμε τα 250 γρμ. κρέμα ανγκλέζ και την βανίλια, ανακατεύοντας με σπάτουλα. (Την υπόλοιπη κρέμα ανγκλέζ που θα περισσέψει, την βάζουμε σε ένα μπολάκι, στο ψυγείο, και την τρώμε σκέτη. Είναι υπέροχη κρέμα).
4. Προσθέτουμε διαδοχικά την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος, και ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα, να ενσωματωθούν.

Ολοκλήρωση:
Κρατάμε λίγη κρέμα για το τέλος να καλύψουμε την τούρτα γύρω-γύρω. (Προαιρετικά)
1. Βάζουμε ένα τσέρκι στρογγυλό 24 cm. ή τετράγωνο 22 cm. επάνω στα μπισκότα, και με ένα λεπτό και κοφτερό μαχαιράκι, κόβουμε το περίσσευμα γύρω-γύρω.
2. Τοποθετούμε το τσέρκι πάνω σε δίσκο, και βάζουμε το ένα μπισκότο μέσα στο τσέρκι. Στη συνέχεια ρίχνουμε επάνω το μισό μείγμα κρέμας.
3. Τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο μπισκότο, πατάμε ελαφρά, και ρίχνουμε την υπόλοιπη κρέμα. Την ισιώνουμε, και τοποθετούμε το γλυκό στην κατάψυξη να παγώσει καλά.
4. Ξεφορμάρουμε την τούρτα προσεχτικά με ένα φλόγιστρο αν έχουμε, ή πιστολάκι μαλλιών. Επίσης ένας τρόπος ακόμα να ξεφορμάρουμε το γλυκό μας, είναι να βουτάμε ένα λεπτό μαχαίρι σε καυτό νερό, και να το εισχωρούμε ανάμεσα τσέρκι με γλυκό, γύρω-γύρω σε όλο το τσέρκι. Κατόπιν τραβάμε το τσέρκι προς τα επάνω, και το αφαιρούμε.
5. Τέλος διακοσμούμε την τούρτα μας με ροκανίδι σοκολάτας, μπισκότα πουράκια, κερασάκια, ή με ότι άλλο διαθέτουμε και μας αρέσει.
Μπορούμε επίσης να γλασάρουμε την τούρτα μας με γλάσο σοκολάτας, την μισή, ή ολόκληρη, κάνοντας μία τούρτα δίχρωμη, ή μία κρεμ ανγκλέζ με γλάσο σοκολάτας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF