Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Τούρτα Saint Valentine

Μία υπέροχη τούρτα για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, και όχι μόνο. Η τούρτα είναι σε μικρό μέγεθος, 4 κομμάτια, για να την απολαύσετε μαζί με το αγαπημένο σας ταίρι. Γίνεται και μεγάλη, 8-10 κομμάτια σε τετράγωνη, σε στρογγυλή 14 κομμάτια, ή και σε πάστες. Και για τους... πολύ ερωτευμένους, φτιάξτε την σε σχήμα καρδιάς.
Υλικά για τσέρκι 20x15 εκ.:

Για τη βάση μπισκότου:
120 γρμ. αλεύρι
300 γρμ. αμυγδαλόσκονη
280 γρμ. ζάχαρη άχνη
130 γρμ. ζάχαρη κρυσταλλική
12 ασπράδια αυγού

Για την κρέμα φράουλας:

500 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε αρκετά παχύρρευστη μορφή
380 γρμ. λευκή κουβερτούρα, τεμαχισμένη
200 γρμ. φρέσκες γινωμένες φράουλες
40 γρμ. ζάχαρη κρυσταλλική
40 γρμ. ζάχαρη άχνη
1 βανίλια
3 φύλλα ζελατίνη, (5 γρμ. περίπου)

Για το γαρνίρισμα:
15 περίπου, γινωμένες φράουλες
150 γρμ. ουδέτερο ζελέ, (βλέπε συνταγή)
λίγη σαντιγί,

Εκτέλεση:

Μπισκότο:
1. Αν δεν βρείτε έτοιμη σκόνη αμυγδάλου, βάλτε τα αμύγδαλα ασπρισμένα στο μπλέντερ με μία κουτ. σ. από τα 70 γρμ. ζάχαρη κρυσταλλική που θα χρησιμοποιήσουμε, και κάντε τα σκόνη.
2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη άχνη, και τα ανακατεύουμε με τη σκόνη αμυγδάλου.
3. Στο μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα, χτυπάμε τα ασπράδια μαζί με την κρυσταλλική ζάχαρη σε μαρέγκα. Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε το μείγμα αλευριού, ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ, να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά.
4. Πάνω σε λαδόκολλα, δημιουργούμε τέσσερα φύλλα τετράγωνα, ελάχιστα μεγαλύτερα από 20x15 εκ. και 4-5 χιλιοστά πάχος, το πολύ.
5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° - 170° C για 15 λεπτά, να πάρουνε ένα ελαφρύ χρυσό χρώμα.
6. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά, και με την βοήθεια ενός χάρακα, ή βάζοντας το τσέρκι επάνω τους, τα τετραγωνίζουμε ακριβώς σε 20x15 εκ.

Κρέμα φράουλας:
1. Μουσκεύουμε την ζελατίνα σε κρύο νερό.
2. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τα 40 γρμ. ζάχαρη άχνη, και την βανίλια, σε αρκετά παχύρρευστη μορφή.
3. Καθαρίζουμε τις φράουλες, και τις κόβουμε στα τέσσερα. Τις βάζουμε στο μπλέντερ και τις χοντροκόβουμε, δεν τις πολτοποιούμε. Τις βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι με τα 40 γρμ. κρυσταλλικής ζάχαρης, και τις τοποθετούμε στη φωτιά να πάρουν μία καλή βράση, για ένα λεπτό.
4. Αποσύρουμε από την φωτιά, ρίχνουμε την τεμαχισμένη σοκολάτα, και την ζελατίνα, αφού την στραγγίσουμε καλά, και ανακατεύουμε καλά να λιώσει η σοκολάτα, και η ζελατίνη. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
5. Προσθέτουμε σιγά-σιγά την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος στο μείγμα φράουλας, ανακατεύοντας απαλά με μία σπάτουλα να ενσωματωθούν. Την βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει καλά, και να σφίξει, για τουλάχιστον 2-3 ώρες. Πρέπει να είναι σφιχτή, και να "στέκεται" αρκετά. (Για πιο γρήγορα, βάλτε την στην κατάψυξη για 1 - 1,5 ώρα).

Ολοκλήρωση:
1. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις 15 φράουλες στη μέση.
2. Σε μία πιατέλα βάζουμε ένα τσέρκι 20x15 εκ. και τοποθετούμε μέσα ένα φύλλο μπισκότο. (Δεν το σιροπιάζουμε). Στρώνουμε το 1/4 της κρέμας φράουλας.
3. Βάζουμε άλλο ένα φύλλο μπισκότο, και στρώνουμε 1/4 κρέμας. Συνεχίζουμε το ίδιο, μπισκότο, 1/4 κρέμα, μπισκότο, και 1/4 κρέμα για τελείωμα. Την ισιώνουμε σε λεία επιφάνεια.
4. Τοποθετούμε μία-μία φράουλα με το κομμένο μέρος προς τα κάτω, επάνω στη κρέμα φράουλας, κολλητά η μία με την άλλη.
5. Αδειάζουμε προσεχτικά το ουδέτερο ζελέ επάνω στις φράουλες, να τις καλύψουν καλά. Για καλύτερα, μπορούμε να το αλείψουμε παχιά-παχιά, με ένα μαλακό πινέλο.
6. Φτιάχνουμε μία-δύο ροζέτες με σαντιγί επάνω στις φράουλες, για γαρνίρισμα, και λίγο ροκανίδι σοκολάτας.
7. Τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο να παγώσει καλά, και αφαιρούμε το τσέρκι, με την βοήθεια ενός φλόγιστρού.

Μερίδες: 4

Tips:
α) Αν θέλουμε περισσότερες μερίδες, φτιάχνουμε την διπλή σχεδόν δόση, και κάνουμε μία τούρτα 40x30 εκ. ή 35x35 εκ.
β) Μπορούμε να στήσουμε την τούρτα και χωρίς τσέρκι. Απλά θέλει λίγο ιδιαίτερη προσοχή.
γ) Στο εμπόριο υπάρχει και σκόνη ουδέτερου ζελέ, που το φτιάχνουμε με νερό. Το ζελέ δίνει μία γυαλιστερή εμφάνιση στα φρούτα, κρατάει τα φρέσκα φρούτα δροσερά, και δεν μαραίνονται εύκολα.
δ) Αν έχετε τσέρκι σε σχήμα καρδιάς, μπορείτε να φτιάξετε μία όμορφη τούρτα καρδιά.
Καλή επιτυχία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF