Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Μωσαϊκό με oreo

Ένα υπέροχο και εύκολο γλύκισμα, που όλοι το ξέρουμε. Μόνο που αυτό το μωσαϊκό είναι διαφορετικότερο από τα άλλα... Λευκό μωσαϊκό με μπισκότα oreo, με γέμιση ολόκληρου μπισκότου oreo, και λευκή σοκολάτα. Απλά... oreo.
Φώτο δυστυχώς δεν έχω ακόμα. Είναι ενδεικτική.
Υλικά:
350 γρμ. μπισκότα oreo, χωρίς την γέμιση, σπασμένα στο χέρι
12-14 μπισκότα oreo, με γέμιση κρέμα βανίλια, (ολόκληρα)
την γέμιση από τα 300 γρμ. μπισκότα oreo
220 γρμ. βούτυρο
120 γρμ. λευκή κουβερτούρα, τεμαχισμένη
120 γρμ. ζάχαρη άχνη
2 κρόκους αυγού
1 κουτ. σ. ουίσκι

Για γαρνίρισμα:
60 γρμ. μαύρη κουβερτούρα 55% κακάο, λιωμένη
30 γρμ. κρέμα γάλακτος, ή γάλα πλήρες

Εκτέλεση:
1. Αφαιρούμε την γέμιση από τα 300 γρμ. μπισκότα, και τα σπάμε με το χέρι σε μικρά κομμάτια.
2. Λιώνουμε την λευκή κουβερτούρα σε μπεν μαρί, και την κρατάμε σε θερμοκρασία 30-35 βαθμούς.
3. Χτυπάμε με ένα σύρμα τους κρόκους, και προσθέτουμε την ζάχαρη, και το ουίσκι. Χτυπάμε πολύ καλά.
4. Λιώνουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία 72-75 βαθμούς, (για να παστεριώσουμε τα αυγά), κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μείγμα αυγού ανακατεύοντας συνεχώς να γίνει ένα λείο μείγμα. Προσθέτουμε την λιωμένη σοκολάτα, και ομογενοποιούμε καλά.
5. Τέλος, προσθέτουμε την γέμιση που αφαιρέσαμε από τα μπισκότα, ανακατεύουμε καλά να λιώσει, και προσθέτουμε και τα τεμαχισμένα μπισκότα. Τα ανακατεύουμε μέχρι να καλυφθούν καλά με το μείγμα.
6. Λαδώνουμε ελαφρά μία μακρόστενη φόρμα, και στρώνουμε με μεμβράνη ώστε να εξέχει ελάχιστα στη μία πλευρά, και αρκετά στην άλλη πλευρά, φυσικά να εξέχει και δεξιά-αριστερά λίγη.
7. Αδειάζουμε το 1/3 από το μείγμα μέσα στη φόρμα, και στρώνουμε επίπεδα το ένα κολλητά με το άλλο, μία σειρά από ολόκληρα μπισκότα oreo.
8. Αδειάζουμε επάνω ακόμα 1/3 μείγμα, και στρώνουμε άλλη μία σειρά από ολόκληρα μπισκότα oreo, με το ίδιο σύστημα, και αδειάζουμε το υπόλοιπο 1/3 από το μείγμα που μας έμεινε.
9. Γυρίζουμε προς τα μέσα, (να σκεπάσουμε το μείγμα), την κοντή πλευρά της μεμβράνης, και σκεπάζουμε με την μακριά πλευρά. Αφήνουμε την υπόλοιπη μεμβράνη να κρέμεται.
10. Πιάνουμε από δεξιά, και αριστερά την μεμβράνη, την μαζεύουμε κοντά και σφιχτά, και τραβάμε το μείγμα να βγει από την φόρμα. Ακουμπάμε στον πάγκο μας, τυλίγουμε την υπόλοιπη μεμβράνη που αφήσαμε, και κρατώντας την από δεξιά και αριστερά, την κυλάμε στον πάγκο, φτιάχνοντας ένα σφιχτό σαλάμι.
Επειδή έχουμε λαδώσει την φόρμα, (αυτό για να βγει εύκολα η μεμβράνη από τη φόρμα), και πιθανόν να μην κολλάει μεταξύ της η μεμβράνη, καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε άλλο ένα κομμάτι μεμβράνη, και να ξανατυλίξουμε καλά το ρολό μας, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα μας ανοίξει.
11. Τοποθετούμε σε μία πιατέλα, ή δίσκο, και το βάζουμε στην κατάψυξη για 4-5 ώρες να παγώσει καλά.
12. Βγάζουμε το γλυκό από την κατάψυξη, αφαιρούμε την μεμβράνη, και το τοποθετούμε στην πιατέλα.

Γαρνίρισμα:
1. Λιώνουμε την μαύρη κουβερτούρα με το γάλα, ή την κρέμα, την ομογενοποιούμε, και την βάζουμε σε ένα τεχνητό χωνάκι χάρτινο, αν δεν έχετε κάτι άλλο.
2. Ρίχνουμε επάνω στο παγωμένο γλυκό, σχηματίζοντας μερικές κάθετες ή διαγώνιες γραμμές επάνω στην επιφάνεια του γλυκού μας, και αφήνουμε 5 λεπτά να σκληρύνει η σοκολάτα από το παγωμένο γλυκό.
3. Κόβουμε σε φέτες 2 εκ. περίπου, και σερβίρουμε.
Εναλλακτικά, γαρνίρουμε με τρούφα σοκολάτας.
Διατηρείται στην κατάψυξη.

Μυστικό:
Αν είναι πολύ παγωμένο το γλυκό μας και δεν κόβεται, το αφήνουμε 2 λεπτά εκτός κατάψυξης να μαλακώσει ελαφρώς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF