Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Dulce de Leche

Dulce de leche, ή απλά, καραμελωμένο γάλα ζαχαρούχο. Το χρησιμοποιούμε για μπανόφι, αλλά και για πολλές άλλες χρήσεις στη ζαχαροπλαστική. Υπάρχουν δύο τρόποι που μπορούμε να καραμελώσουμε το ζαχαρούχο γάλα.

Υλικά:
1 κουτί σφραγισμένο ζαχαρούχο γάλα

Εκτέλεση:

1ος τρόπος:
  1. Βάζουμε το κουτί σφραγισμένο όπως είναι σε μία κατσαρόλα μεγάλη, (μπορούμε να βάλουμε 2-3 μαζί, δεν χαλάνε για αρκετούς μήνες), και τα σκεπάζουμε καλά με νερό.
  2. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, ίσα να κοχλάζουν, για 2,5 έως 3 ώρες περίπου. Προσθέτουμε νερό όποτε χρειαστεί, δεν το αφήνουμε να κατέβει η στάθμη κάτω από το κουτί. Προσοχή!! δεν το ανοίγουμε ποτέ καυτό, το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. 
  3. Υπάρχει και ο τρόπος στη χύτρα, αρκετά γρήγορος, αλλά εγώ προσωπικά δεν το έχω κάνει, και δεν ξέρω
2ος τρόποςν μέθοδος μπεν μαρί:
  1. Σε ένα μικρό πυρέξ, ή άλλο σκεύος για φούρνο, μεταλλικό, πυρίμαχο, κ.λ.π, αδειάζουμε το ζαχαρούχο γάλα. 
  2. Το τοποθετούμε μέσα σε ένα μεγάλο ταψί μισογεμάτο με βραστό νερό, έτσι ώστε το νερό να φτάνει στο μέσο περίπου του πυρέξ, και σκεπάζουμε το πυρέξ πολύ καλά με αλουμινόχαρτο. 
  3. Το τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 C. βαθμούς, και το ψήνουμε για 1,5 - 2 ώρες περίπου, ή μέχρι να έχουμε μία καραμέλα σκούρου χρώματος, αρκετά σφιχτή. Τσεκάρουμε κατά διαστήματα το νερό, και συμπληρώνουμε όταν χρειαστεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF