Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Κέικ γεμιστό με πορτοκάλι

Ένα υπέροχο γλύκισμα με άρωμα και γεύση πορτοκαλιού.
Υλικά:

Για τη σάλτσα πορτοκαλιού (γέμιση)
1 πορτοκάλι, τη σάρκα
το χυμό από  ½ πορτοκάλι
ξύσμα από  ½ πορτοκάλι
30 γρμ. ζάχαρη
75 γρμ. νερό
1 κουτ. σ. κορν φλάουρ, (8 γρμ. ) + 2 κουτ. σ. νερό

Για το κέικ:
400 γρμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
350 γρμ. ζάχαρη
200 γρμ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου 
2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
4 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρμ. χυμό πορτοκαλιού
100 γρμ. γάλα
2 βανίλιες
2 πορτοκάλια, το ξύσμα

Εκτέλεση:

Σάλτσα πορτοκαλιού:
1. Καθαρίζουμε καλά από φλούδα και λευκές ίνες, και κόβουμε σε κομματάκια τη σάρκα από το πορτοκάλι.
2. Το βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι να βράσει με το χυμό, το ξύσμα, τη ζάχαρη, και το νερό.
3. Αφού βράσει και έχει εξατμιστεί αρκετά από το χυμό του, διαλύουμε το κορν φλάουρ  στις 2 κουταλιές νερό, και το προσθέτουμε στο μείγμα να πάρει μια-δυο βράσεις, και να δέσει η σάλτσα.
Την αφήνουμε να κρυώσει.

Κέικ:
1. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, τις βανίλιες, και το μπέικιν πάουντερ.
2. Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αυγά, και το ξύσμα, και χτυπάμε καλά.
3. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα, και προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι, το γάλα, και το χυμό πορτοκαλιού.
4. Χτυπάμε λίγο ακόμα σε μέτρια ταχύτητα, να ενσωματωθούν τα υλικά.
5. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι, και αδειάζουμε το μισό μείγμα.
Από πάνω αδειάζουμε τη σάλτσα προσεκτικά, να μην φτάσει στις άκρες της φόρμας. Να μείνουν 2-3 εκ. στις άκρες χωρίς σάλτσα. Τέλος ρίχνουμε από πάνω και το υπόλοιπο μείγμα του κέικ.
6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 170° C. για 50' ή μέχρι να ψηθεί.
7. Το βγάζουμε από το φούρνο, και το αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει.
8. Ξεφορμάρουμε προσεχτικά, και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Σημείωση:
Γίνετε και σε παραλληλόγραμμη φόρμα για κέικ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF