Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Τούρτα μπανάνα - πραλίνα

Τούρτα με κρέμα μπανάνας και κρέμα πραλίνας φουντουκιού. Μια απίστευτη γεύση με βάση από τραγανό μπισκότο φουντουκιού, και δύο κρέμες, μπανάνα και πραλίνα φουντουκιού. Και τέλος για επικάλυψη, γλάσο λευκής σοκολάτας με άρωμα μπανάνας. Εύκολη, γευστική, με απλά υλικά, αλλά και αρκετά εντυπωσιακή. Η φώτο είναι ενδεικτική.
Υλικά-εργαλεία: Ένα τσέρκι 26 εκ. και ένα 22 εκ.

Για το μπισκότο:
40 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

100 γρμ. φουντούκι σε σκόνη (αλεσμένο στο μπλέντερ)
110 γρ ζάχαρη άχνη
60 γρμ. ζάχαρη κρυσταλλική
5 ασπράδια αυγού

Για την βάση πραλίνας φουντουκιού:
150 γρμ. φουντούκια
80 γρμ. ζάχαρη κρυσταλλική

Για την κρέμα πραλίνας φουντουκιού:
180 γρμ. γάλα
180 γρμ. κρέμα γάλακτος 35%λιπαρά
100 γρμ. ζάχαρη
4 κρόκοι αυγών
180 γρμ. πραλίνα φουντουκιού
270 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
8 γρμ. φύλλα ζελατίνας

Για την κρέμα μπανάνας: 
100 γρμ. γάλα
100 γρμ. κρέμα γάλακτος 35%λιπαρά
60 γρμ. ζάχαρη
2 κρόκοι αυγών
100 γρμ. αποξηραμένη μπανάνα, τριμμένη σε σκόνη
70 γρμ. πολτό μπανάναα, αρκετά γινωμένη
180 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
5 γρμ. φύλλα ζελατίνας

Για το γλάσο μπανάνας:
170 γρμ. λευκή κουβερτούρα, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
50 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
30 γρμ. πολτό από καλά γινωμένη μπανάνα

Εκτέλεση:

Ακολουθείστε αλφαβητικά την διαδικασία.

α)
Βάση μπισκότου:

1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη άχνη και τα ανακατεύουμε με τη σκόνη φουντουκιού.
2. Στο μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα, χτυπάμε τα ασπράδια μαζί με την κρυσταλλική ζάχαρη σε μαρέγκα.
3. Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε το μείγμα αλευριού, ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ.
4. Στρώνουμε μια λαδόκολλα πάνω σε λαμαρίνα, και φτιάχνουμε με το μείγμα δυο δίσκους διαμέτρου 26 εκ.
5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°  - 180° C. για 15-20 λεπτά, να πάρουν ένα απαλό χρυσό χρώμα.

β)
Βάση πραλίνας φουντουκιού:

1. Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά. Όταν κάψει, ρίχνουμε σιγά-σιγά τη ζάχαρη, έτσι ώστε να αρχίσει να καραμελώνει.
2. Όταν ρίξουμε όλη τη ζάχαρη και πάρει σκούρο ξανθό χρώμα, ρίχνουμε τα φουντούκια, αφού προηγουμένως τα έχουμε ζεστάνει στο φούρνο, ή στο φούρνο μικροκυμάτων, ώστε να είναι ζεστά όταν πέσουν στην καραμέλα.
3. Ανακατεύουμε έως ότου ανακατευτούν καλά με την καραμέλα, αλλά προσέχουμε να μη μείνουν πολύ και πικρίσει η καραμέλα.
4. Τα απλώνουμε αμέσως σε μια λαδόκολλα που έχουμε στρώσει σε λαμαρίνα, ή επιφάνεια μαρμάρου, και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
5. Παίρνουμε από αυτά 180 γρμ. τα σπάμε, και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ αρκετά, τόσο ώστε να σχηματιστεί μια πηχτή κρέμα, όχι σκόνη. Τα υπόλοιπα τα φυλάμε ολόκληρα για γαρνίρισμα.

γ)
Κρέμα μπανάνας:
1. Μουσκεύουμε σε κρύο νερό την ζελατίνα.
2. Βάζουμε την αποξηραμένη μπανάνα στο μούλτι και την κάνουμε σκόνη.
3. Βάζουμε την κρέμα με το γάλα στη φωτιά να ζεστάνει ελαφρώς.
4. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη πολύ καλά να ασπρίσουν, και τους προσθέτουμε στο γάλα. Ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να φτάσει στους 84° C. ώστε να μη βράσει και κόψει το αυγό.
5. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα φύλλα ζελατίνας, αφού τα στίψουμε καλά, και ανακατεύουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε την πολτοποιημένη μπανάνα, και μετά την σκόνη μπανάνας. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Η κρέμα θα πήξει αρκετά με την σκόνη μπανάνας, έτσι γίνετε.
6. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο, και προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα. Ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ.
7. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα τσέρκι, διαμέτρου 22 εκ. που έχουμε στρώσει χαρτί ψησήματος στον πάτο. Το ύψος της κρέμας πρέπει να είναι μέχρι 1 1/2 εκ. Την τοποθετούμε στην κατάψυξη έως ότου το μείγμα παγώσει πάρα πολύ, ώστε να μπορούμε να το ξεφορμάρουμε και να το κρατήσουμε άνετα με τα χέρια μας.

δ)
Κρέμα πραλίνας φουντουκιού:
1. Μουσκεύουμε σε κρύο νερό την ζελατίνα.
2. Βάζουμε την κρέμα με το γάλα στη φωτιά να ζεσταθεί ελαφρώς.
3. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη πολύ καλά να ασπρίσουν, και τους προσθέτουμε στο γάλα. Ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να φτάσει στους 84° C. ώστε να μη βράσει και κόψει το αυγό.
4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα φύλλα ζελατίνας, αφού τα στίψουμε καλά. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε την πραλίνα φουντουκιού, και ανακατεύουμε πολύ καλά.
5. Αφήνουμε να κρυώσει, όχι να πήξει, και προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα.
Ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ, και την βάζουμε στην άκρη.


Γλάσο μπανάνας:
Αυτό το φτιάχνουμε τελευταίο όταν έχουμε ολοκληρώσει, και παγώσει την τούρτα, διότι το θέλουμε ζεστό.
1. Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα μαζί με την κρέμα γάλακτος. Προσθέτουμε και το πολτό μπανάνας, και ανακατεύουμε καλά.
Ολοκλήρωση:
1. Σε ένα τσέρκι διαμέτρου 26 εκ. τοποθετούμε το ένα μπισκότο. (Δεν το σιροπιάζουμε).
2. Απλώνουμε τη μισή από την κρέμα πραλίνας, και τοποθετούμε το δεύτερο μπισκότο. Το βάζουμε στο ψυγείο να περιμένει, έως ότου παγώσει η κρέμα μπανάνας που έχουμε στην κατάψυξη.
3. Αφού παγώσει η κρέμα μπανάνας, ξεφορμάρουμε με ένα φλόγιστρο την παγωμένη κρέμα μπανάνας, αφαιρούμε το χαρτί, και πιάνοντας την με τα χέρια μας, την τοποθετούμε στο κέντρο επάνω στο μπισκότο.
4. Αδειάζουμε την υπόλοιπη κρέμα πραλίνας, την στρώνουμε ώστε να γεμίσει και το κενό γύρω από την κρέμα μπανάνας, και ισιώνουμε καλά την επιφάνεια.
5. Την τοποθετούμε στην κατάψυξη για αρκετή ώρα ώστε να παγώσει καλά.
6. Φτιάχνουμε το γλάσο μπανάνας. Αφαιρούμε το τσέρκι με ένα φλόγιστρο, τοποθετούμε την τούρτα επάνω σε σχάρα μέσα σε ένα ταψί, και αδειάζουμε το ζεστό γλάσο μπανάνας. Ισιώνουμε με μία μακριά σπάτουλα, αφήνοντας να τρέξει το περίσσευμα γύρω-γύρω. (Δεν χρειάζεται να γλασάρουμε και το πλαϊνό, μόνο όσο τρέξει). Την αφήνουμε να στραγγίξει, και να σφίξει η σοκολάτα επάνω στην παγωμένη κρέμα.
7. Την τοποθετούμε σε δίσκο, και γαρνίρουμε με τα καραμελωμένα φουντούκια που κρατήσαμε, και με φέτες αποξηραμένης μπανάνας, ή ροκανίδι μαύρης σοκολάτας, κερασάκια, ή με ότι άλλο θέλουμε.
Την τοποθετούμε στο ψυγείο να παγώσει καλά και το γλάσο μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF