Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Εκμέκ κανταΐφι με oreo

Εκμέκ κανταΐφι, ένα υπέροχο γλύκισμα με πάρα πολλούς λάτρεις. Τώρα και με μπισκότα oreo, για ακόμα πιό τέλεια γεύση. Δοκιμάστε αυτή την υπέροχη μοναδική συνταγή μου, όπως και όλες οι συνταγές μου με μπισκότα oreo. Η φώτο είναι από κανονικό εκμέκ κανταΐφι.
Υλικά: Για τσέρκι 25Χ30 εκ. ή ανάλογο.

Για τη βάση κανταΐφι:
330 γρμ. κανταΐφι
180 γρμ. βούτυρο λιωμένο
80-100 γρμ. μπισκότα oreo, μέτρια χοντροκομμένα στο μούλτι, (για πασπάλισμα)

Για την κρέμα γέμισης:
1 λίτρο γάλα πλήρες
1/4 κουτ. γλ. τριμμένη μαστίχα
80 γρμ. σιμιγδάλι ψιλό
2 κουτ. σ. κόρν φλάουρ
130 γρμ. ζάχαρη
3 αυγά μεγάλα
100 γρμ. μπισκότα oreo, μέτρια χοντροκομμένα στο μούλτι

Για το σιρόπι:
450 γρμ. ζάχαρη
450 γρμ. νερό
1 φέτα λεμόνι

Για την επικάλυψη: (σαντιγί)
400. γρμ. κρέμα γάλακτος
3 κουτ. σ. ζάχαρη άχνη
1 κουτ. γλ. εσάνς βανίλιας, ή 1 κάψουλα βανίλια
100 γρμ. μπισκότα oreo, μέτρια χοντροκομμένα στο μούλτι, (για πασπάλισμα)

Εκτέλεση:

Κρέμα σαντιγί:
1. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την βανίλια, προσθέτοντας διαδοχικά την ζάχαρη άχνη, μέχρι να γίνει μία σφιχτή σαντιγί.
2. Την βάζουμε σε σακούλα του κορνέ, και την τοποθετούμε προσωρινά στο ψυγείο.

Κρέμα γέμισης:
1. Έχουμε τοποθετήσει την μαστίχα στην κατάψυξη για να σπάει εύκολα.
Την βάζουμε στο γουδί με λίγη ζάχαρη, και την κοπανάμε να γίνει σκόνη.
2. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το γάλα και τη μαστίχα, και τοποθετούμε στη φωτιά να κάψει.
3. Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά, το σιμιγδάλι, το κορν φλάουρ, και τη ζάχαρη. Τα χτυπάμε καλά με το σύρμα να γίνουν ένα μείγμα. Ρίχνουμε διαδοχικά μέσα στο μείγμα, και ανακατεύοντας συνεχώς, 4-5 κουτ. σούπας από το καυτό γάλα.
4. Ρίχνουμε το μείγμα αυτό στο γάλα ανακατεύοντας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και το σιγοβράζουμε να πήξει η κρέμα ανακατεύοντας συνεχώς.
5. Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ, την σκεπάζουμε με μεμβράνη ώστε να πατάει πάνω στην κρέμα, για να μην μας κάνει κρούστα, και την αφήνουμε να κρυώσει καλά.
6. Αφού έχει κρυώσει, ρίχνουμε τα 100 γρμ. μπισκότα oreo, και ανακατεύουμε με σπάτουλα απαλά να ενσωματωθούν.

Σιρόπι:
Βράζουμε τα υλικά έως ότου δέσει το σιρόπι, περίπου 5-6 λεπτά, θα μείνει το μισό. Το αφήνουμε να κρυώσει.

Κανταΐφι:
1. έχουμε βγάλει το κανταΐφι ενωρίτερα για να ξεπαγώσει καλά.
2. Ξένουμε καλά με τα χέρια μας το κανταΐφι. Το απλώνουμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί 25x30 εκ. και με ένα πινέλο το βουτυρώνουμε αρκετά καλά, να ποτιστεί με το βούτυρο.
3. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά περίπου, να πάρει ένα χρυσόξανθο χρώμα.
4. Το βγάζουμε από το φούρνο, και το περιχύνουμε καυτό, με το κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου, και να απορροφήσει το σιρόπι.

Ολοκλήρωση του γλυκού:
1. Σε μία λαμαρίνα βάζουμε το τσέρκι, 25x30 εκ. και τοποθετούμε μέσα, προσεχτικά να μην μας κοπεί, το ψημένο κανταΐφι.
2. Πασπαλίζουμε με 80-100 γρμ. περίπου χοντροτριμένα μπισκότα oreo.
3. Αδειάζουμε την κρέμα, και την απλώνουμε ομοιόμορφα με μία σπάτουλα.
Το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει η κρέμα καλά, και να στέκεται. Περίπου 3-4 ώρες
4. Αφαιρούμε το τσέρκι, και με τη σακούλα του κορνέ με φαρδιά μύτη, απλώνουμε σε ευθείες γραμμές, ή σε μικρές ροζέτες, την σαντιγί καλύπτοντας όλη την επιφάνεια.
5. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο μπισκότο oreo.
Διατηρείται στο ψυγείο.

Tips:
Μπορείτε και να πασπαλίσετε με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης όλο το γλυκό, να το κόψετε σε μερίδες, και να βάλτε από ένα μίνι μπισκότο oreo, πάνω σε κάθε κομμάτι γλυκό, ή μισό κουτ. γλ. τριμμένο oreo στο κέντρο κάθε κομματιού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF