Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Μπακλαβάς με oreo

Μπακλαβάς με γέμιση καρυδιού, φιστίκι Αιγίνης, και... τριμμένα μπισκότα oreo!! Τέτοια γεύση σε μπακλαβά, δεν θα την βρείτε πουθενά!! Ακόμα μία καταπληκτική, πραγματικά μοναδική πετυχημένη συνταγή oreo, με την υπογραφή Panos.

Υλικά:
Για ταψί 25x30 εκ. ή λίγο μεγαλύτερο
1 κιλό (2 πακέτα) φρέσκο φύλλο Βηρυτού, "Κανάκι"
400 γρμ. καρυδόψιχα
200 γρμ. φιστίκι Αιγίνης, ανάλατο
130 γρμ. μπισκότα oreo με άσπρη γέμιση
1/2 κουτ. γλ. γαρίφαλο σκόνη
1 κουτ. γλ. κανέλα σκόνη
450 γρμ. (περίπου) φρέσκο βούτυρο λιωμένο
μερικά καρφάκια γαρύφαλλο, (ολόκληρα)
Για το σιρόπι:
600 γρμ. ζάχαρη
500 γρμ. νερό
1 κου. γλ. χυμό λεμόνι
1 κουτ. σ. γλυκόζη
1 ξυλάκι κανέλα
3-4 γαρυφαλλάκια ολόκληρα
Εκτέλεση:
1. Βάζουμε στο μούλτι τα καρύδια, τα αμύγδαλα, ζάχαρη, κανέλα, και γαρύφαλλα, και τα ψιλοκόβουμε μέτρια. Τα αδειάζουμε σε ένα λεκανάκι.
2. Βάζουμε στο μούλτι και τα μπισκότα oreo, και τα ψιλοτρίβουμε, σχεδόν σκόνη. Τα ρίχνουμε στο μίγμα καρυδιού, και τα ανακατεύουμε όλα μαζί.
3. Βουτυρώνουμε το ταψί καλά, και στρώνουμε 10 φύλλα, βουτυρώνοντας καλά ένα-ένα. Κόβουμε το φύλλο που περισσεύει έξω από το ταψί.
4. Ρίχνουμε λίγη γέμιση, (να καλύψει καλά όλο το φύλλο) και σκεπάζουμε με 1 φύλλο, το βουτυρώνουμε, και ξανά γέμιση. Συνεχίζουμε με 1 φύλλο, βουτύρωμα, και γέμιση, μέχρι να τελειώσει ή γέμιση. Γυρίζουμε τα φύλλα προς τα μέσα, επάνω στη γέμιση.
5. Τέλος στρώνουμε από πάνω άλλα 10 φύλλα, βουτυρώνοντας καλά ένα-ένα. Κόβουμε σε κάθε φύλλο τα περισσεύματα γύρω-γύρω, αφήνωντας λίγο να γυρίσει προς τα κάτω, ενδιάμεσα ταψή και κάτω φύλλα, με την βοήθεια του πινέλου που το βουτυρώνουμε. Κάνουμε το ίδιο σε όλα τα φύλλα.
6. Τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο, ή για λίγο στην κατάψυξη να παγώσει το φύλλο, και να κόβεται εύκολα.
7. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι, κόβουμε μέχρι κάτω το φύλλο σε τετράγωνα κομμάτια 9 εκ. περίπου, και μετά στη μέση διαγώνια, κάνοντας τρίγωνα. Ρίχνουμε ότι βούτυρο περίσσεψε, και ραντίζουμε με λίγο νερό από πάνω για να μην μας σηκωθούν τα φύλλα. Τέλος καρφώνουμε ένα γαρυφαλλάκι στο κέντρο σε κάθε κομμάτι.
8. Ψήνουμε στους 130-140 C. για 1 και 45'  περίπου.
Σιρόπι:
1. Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας για 3 - 4 λεπτά από το σημείο βρασμού, όλα μαζί τα υλικά.
2. Περιχύνουμε τον μπακλαβά μόλις τον βγάλουμε από τον φούρνο, με ζεστό το σιρόπι.
3. Αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι, και πασπαλίζουμε κάθε κομμάτι με λίγο τριμμένο φιστίκι Αιγίνης, και τριμμένα μπισκότα oreo. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, και σερβίρουμε.
Σημείωση:
Αν θέλετε κόβετε τον μπακλαβά σε μικρά τετράγωνα, ή ορθογώνια κομμάτια, (μερίδες), και όχι σε τρίγωνα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF